Blogiarkisto

perjantaina, huhtikuuta 29, 2005

Kokemuksesta on hyötyä!

Aloitin aamun portfolion koostamisella ja jatkoin laskujen kasaamisella kirjanpitäjälle.
Olen nykyisin kuukausialvillinen.

Sitten postiin New Yorkin residenssihakemusta viemään.

Sitten Pohjanlammen koululle klo 10.Olin aiemmin keväällä jo vetänyt jopa 6 tuntia muovailua savesta siellä. Nyt näkisin poltetut Vaivaisukot ja - akat.
Opettajan huoneessa oli iloisesti Vappu-pöytä valmis, simaa leivoksia ,eläviä kukkia! Ja hyväntuulinen tunnelma; heti kahvikuppi kouraan ja munkkia suuhun.Menossa koululla oli perinteinen TENAVA-tähti kisailu.

Kuvataidetunnilla aiheena kukkakimppu ja vesivärimaalaus.
Luokka ei voinut tällä kertaa olla kuvataidetiloissa kun koulun käyttöastetta on nostettu Keljon koulun oppilailla- Keljossa on hometta!Ja Keljolaiset siis sijoittuivat kuvataidetiloihin.

Paula Ohrasen Luokka oli sis tuttu savityöpajasta kuukausi aiemmin. Tänään tila oli ahdas 28 oppilaalle ,mutta hyvät valmistelut ennakkoon mahdollistavat onnistuneen oppitunnin.
Paula oli hankkinut huippuhienoa vesiväripaperia,sellaista huokoista.
Lyhyen alustuksen ja värisekoitusharjoittelun jälkeen pääsimme Kukkakimppua maalaamaan;
Kukkia oli ruskoliljojen sukulaisia,vaaleanpunaisia,sinertäviä hernekukkia?Yksi intohimoisen syväpunainen ruusu, yksi keltainen tulppaani -

siitä taikoivat lyhyen siveltimen ja värinsekoitusesittelyn jälkeen lapset upeita maalauksia, Kaikki erilaisia ja mehukkaita! 2 Tuntia lyhykäisyydessään toteutti kaikille virkistävän luovan hetken!

Siis kun fokusoi siihen , että lapset saavat kokea eniten , lyhyellä oppimäärällä ja taiteilija itse on kuliseissa sähläri ja KUUNTELEE ryhmän sisäisiä ääniä ja lapsia yksilöinä-lyhytkin aika on onnistunut luova prosessi.
Kiitos Paula Ohraselle hyvästä valmistelusta ja jaksamisesta!

Lopuksi ihailimme vielä koulun vitriinissä esillä olevia lasten punasaveen toteutettuja , poltettuja Vaivaisukko ja -akkasaveistoksia! Annoin palautetta niistäkin melkein kaikille.

Niinpä ajattelin lopuksi, että jos en olisi opettanut viittätoista vuotta lapsia ja nuoria Kuopion Lasten ja Nuorten kuvataidekoulussa 1980-90 luvulla, en kykenisi vetämään noin lyhyessä ajassa onnistuneita tunteja !Kokemuksesta on oppinut tyhjästä nyhjäseen!

Kulttuuriaitan liksat taiteilijoille vaan ovat surkeita!25 euroa/tunti ja
useimmiten muutama tunti per taiteilija kuukaudessa!

Kuka korjaisi selvän virheen!Tuntimäärät ovat yksittäiselle taiteilijalle pieniä ja tulo näin ollen todella pieni, eläketurva kertyy jos onnistuu saamaan samalle kuukaudelle yli 6 tuntia!Valmistelut kuuluvat opetustunteihin luonnollisena osana!Suunnittelumoka!

Ainako Artisti maksaa!

Työn Juhla toisille -Vappu- Monille ei - Joutilaisuuden lisäpäivä vastentahtoisesti monelle- Kevään , Valon juhla kaikille!

Heips!

Marja

keskiviikkona, huhtikuuta 27, 2005

Extremeä Laajavuorella!

Huomenia!

Haa! Jos haluatte kokea jäätikköjen jännitystä , kallioisia polkuja,peikkometsän mystiikkaa, tikan nakutusta, linnunlaulua,menkää Laajavuorelle- 800ha metsäistä rinnettä ja vuorta, 22 km 6 metriä leveää latua.

Ei siis tarvitse lähteä eksoottiseen kohteeseen esim Grönlantiin.

Jäätyneillä latupohjilla voi kokeilla tasapainoaistiaan ja kävelysauvat ovat äärimmäisessä käytössä.
Vaikeusastetta voi lisätä jyrkkärinteisessä jäätikköllä, vielä ovat latupohjat umpijäässä, vieressä sitten ihan sula , pehmeäsammaleinen metsä!

Syvälle metsään ei juuri kuulu kaupungin syke, joten haaveilla voi paremmasta, kauniista maailmasta.

Eilenhän aamu-uutisissa kehotettiin pysähtymään työn touhussa, ottamaan kuppi teetä ja vettä ja menemään vaikka parvekkeelle ja viis veisata pomoista tai kiireestä, työntekijähän sen työtahdin määrää sanoi konsultti, no
moni varmaan ei saa hallita omaa työmääräänsä puheista huolimatta tai valita yrittäjyyden ja oravanpyörän välillä, vaikka kuinka haluaisi elää ainutkertaisen elämänsä lasten ja puolison kanssa.Osa haalii taas niinpaljon tehtäviä ja valtaa, että hoitaa heikosti kaikki; perheen,ihmissuhteet , oman elämän.

Tällainen on trendi nyt!Plus kaikenlainen työllistämismalli;maksullinen työhönvärväys siivoukseen, tavaranmyyntiin.Voi aikoja , Voi Tapoja!

Mutta nyt Kapalta kuvia hakemaan. Kapan ammattitaito on lyömätön ja toimitusaika ripeä ja ymmärystä ja taitoa kuvankäsittelyssä on.Onneksi hän ehtii oman työn ohessa meikäläisen haasteellisia teoskuvia ottaa.
Olisipa onnetonta ilman hänen työpanostaan laatia portfolioita, dokumentteja.
Kuvat kuitenkin jäävät muistoksi niistä monista teoksista , joiden materiaalia on mahdoton pienissä työhuoneissa säilyttää!
Ja itse ei kannata dokumentoida , niillä kuvilla ei ammattipiireissä tee höykäsen pöläystä- ketuttaa vaan suhmurat kuvat!

Terveeks

Marja

tiistaina, huhtikuuta 26, 2005

Laatta Lentää!

Heips!
Illalla Starkilta vielä juotosbetonisäkki kyytiin. Onneksi näin keväällä rautakaupat ovat auki klo 20.00. Starkin noutopihalla on jouheva palvelu ja ystävällisiä myyjiä.
Illalla jopa Jyväskylän liikenne Seppälän teollisuusalueelle rauhoittuu.

Tänään sain valmiiksi 3 onnistunutta tilauslaattaa.
Kipaisin Kapan luo kuvauksiin -laattoja kuvauttaan ja kuulin kuinka poro ja lammas olivat vahingossa sulaneet! No vahinko ei tule kello kaulassa ja lihaa saa aina uutta!

Ainoa opastettiin englanninkielisen cv:n rytmityksessä ja Valon Jaakkokin huikkasi huomenet ohimennessään hyväntuulisena.

Siitä poikkesin ruokakauppaan ja ymmärsin ,että muillakin kuin minulla on mielenkiintoisia ostoksia kärryssään; mittaiseni naisihminen reppu selässä tuli kassajonossa perässäni. Kärryissa oli kaksi 12 PÄCKIÄ ja kaverina niille kaksi 24 kappaleen X-large suojia-
liikeessä oli vähän jengiä-

Kassa juoksi punnitsemaan omeniani ,jotka olin vahingossa punninut päärynän koodilla.
Kuulemma usea muukin asiakas oli tehnyt samaa.
Liekö koodi väärin asetettu totesi kassa.

Minä seisoin siis tämän 12 ja 24 päck -naisen kanssa....meinasin humoristisesti kysäistä , että sinä sitten aiot vetää suoraan putkeen kaljat- onneksi puraisin kielestä ja olin hiljaa ja nauroin sisäänpäin - nainen oli tuiman näköinen ja olis taatusti motaissut!

Tai antanut paremmalla sanansäilällä takaisin.

Mutta kuitenkin pukkasi naurattamaan mielikuva, kun oli noin paljon nestettä ja kuiviketta- eikä sitten yhtään muuta.

Pääsin ruokineni työhuoneelle ja vaihdoin valukuteet niskaan kun entinen pomoni soittaa pihalta ja kysyy , että voimmeko tulla sisään -siis hän ja entinen työpaikkani henkilökunta , joka oli elämysmatkalla maalaisten puolella-koko kööri siis tulos kylään ja just oli kiire latoa ja vähän jo olin myöhässä.

Kuulosti jatkokysymys sitten siltä että ei kandi kieltäytyy!Tai mänöö viimesetti kamut!
Me vaan tsekataan talo , jos vaikka ostettaiisiin kiinteistö!!!!
No annoin 5 minuuttia yllätysvieraille....ja sitten epähienosti komensin takaisin ulos aurinkoon.

Sain kuin sainkin ladottua ja valettua melkein mitä aioin. Onneksi on lämmintä. Työhuoneeni on talvella kylmä ja vetoinen , voi työskennellä vain muutaman tunnin. Luut jäätyy , vaikka liikkuu koko ajan ja on villapaita päällä.

Jospa ensi talveksi saisi vuokraisännältä Inexiltä ikkunat kuntoon , ne ovat aika rapistuneet -15 vuotta talo on ollut tyhjänä ja peruslämmöllä- talon kunnostus olisi paikallaan, mutta näitä kohteita on jonoksi asti!

Kolme uutta ladoin ja valoin.
Eli laatta lentää!

Käykääpä Taitoshopissa ihailemassa uusia laattoja!
Kevään trendiväreis!


Nyt unta naamariin ja sillee!

Hyvää Yötä!

Marja

perjantaina, huhtikuuta 22, 2005

Börjendaita!

Hei!

Ei olisi pitänyt kirjoittaa Stalinista mitään, heti iski propaganda -virus ja toisti
tekstin jopa 3 kertaa!!!!Publish -nappia painoin ja niin lähti kansalle kolminkertainen
annos eilen tekstiä. Että vielä vaikuttaa. PROPAGANDA-KONEISTO!

Iloista Uuden Lumen Börjendaita!


Marja

torstaina, huhtikuuta 21, 2005

Onko Stalin-maalaus arvokas?

Hei!

Eilen sain puhelinsoiton Kuopiosta, minulle tuntematon mieshenkilö soitti hän kertoi
saaneensa yhteystietoni Kuopion museolta ja jatkoi kysymyksellä muistanko mahdollisesti vuoden 1998 tapahtumia....hetken mietin mitä kamalaa rikosta olen mahtanut olla todistamssa...vai muisteleeko mies riisuutumisperformanssiani haikeudella.....mies jatkaa , että olen nähnyt sinä vuonna Kuopion Työnkulmalla eli Ruplalla maalauksen Stalinista , 1930 -luvulta ja jonkun Hakkaraisen kertoman mukaan olen todennut silloin 1998,että maalaus Stalinista on arvokas.Olin silloin muuten kokoamassa yhteisötaideteosta RUPLA jo tomintansa lakkauttaneen talon tiloihin.
Muistan hämärästi nähneeni muutaman maalauksen, jotka joku kiertävä kauppias toi työnkulman väelle ostettavaksi tai jotain.
Olen varmaan sanonut maalausta arvokkaaksi.Siksi, että maalaus teknisesti on ollut hienosti toteutettu. Kommunismin aikaan kaikki taiteilijat oli valjastettu palvelemaan propaganda-koneistoa ja johtajia maalasivat ja veistivät pysteiksi maan parhaat taiteilijat.
Vastasin miehelle, että koska en ole taideasiantuntija arvioijana en ole rahallista arvoa voinut määritellä silloin enkä aio tehdä sitä nytkään- oletan että hän oli rahasta ainoastaan kiinnostunut- vaan taideteosten arvoa rahassa mitataan huutokauppakamareilla ja esim taidemuseot antavat taidehistoriallista tietoa ja teknistä tietoa teoksen synnystä, mutta museotkaan eivät ryhdy rahallista arvoa antamaan.
Stalinin muotokuvamaalauksella on merkitystä laitoksille ja näyttelytiloille, jotka esittelevät sosialimin kauheuksia ja kurjuuksia tai historiaa kuten Lenin -Museo Tampeereella. Kukaan yksityinen tuskin haluaa isä Aurinkoista edes paskahuussin seinälle.
Jännittävää kuinka ihmisten mieleen jäävät tuollaiset lauseet kuin tässä esille tuotu
lyhyt kommentti Ruplalla. Taiteen suhteen ei siis olla välinpitämättömiä.

Ainakaan kun on rahasta kysymys.muistetaan kymmenen vuoden takainen lause.
Kuopiolaiset eivät ole unohtaneet minua!

Ps. On se hyvä , että me vapaassa markkinataloudessa saamme maalata vaikka Aku Ankkaa
tai Koivikkoa niin paljon kuin sielu sietää!
Ajatelkaapa jos joutuisimme maalaamaan Lipposia, Vanhasia, Halosia erilaisina muunnelmina koulujen ja julkisten tilojen seinille!


Tänään Luova Forum Dynamolla!
Toivotaan seminaarin vievän taas harppauksen eteenpäin hyvää hanketta, onhan mukaan kutsuttu kaikki alueen merkittävät vaikuttajat!

Luova Paja on erityisen tärkeä ollessamme tilanteessa, jossa kulttuuriavustukset luovan alan ammatilaisille ovat supistuneet minimiin.
Tänään tuli uutinen Vantaan kaupungin kulttuuriteosta; JÄÄDYTETÄÄN KAUPUNGIN KAIKKI TAIDEHANKINTARAHAT VUOTEEN 2008 ja siirrettään päätöksenteko kokonaan asiantuntijoilta politiikoille eli tilakeskukselle!

Eläköön Vapaa taide ja Vapaa Markkinatalous!

Heips!

Marja

Onko Stalin-maalaus arvokas?

Hei!

Eilen sain puhelinsoiton Kuopiosta, minulle tuntematon mieshenkilö soitti hän kertoi
saaneensa yhteystietoni Kuopion museolta ja jatkoi kysymyksellä muistanko mahdollisesti vuoden 1998 tapahtumia....hetken mietin mitä kamalaa rikosta olen mahtanut olla todistamssa...vai muisteleeko mies riisuutumisperformanssiani haikeudella.....mies jatkaa , että olen nähnyt sinä vuonna Kuopion Työnkulmalla eli Ruplalla maalauksen Stalinista , 1930 -luvulta ja jonkun Hakkaraisen kertoman mukaan olen todennut silloin 1998,että maalaus Stalinista on arvokas.Olin silloin muuten kokoamassa yhteisötaideteosta RUPLA jo tomintansa lakkauttaneen talon tiloihin.
Muistan hämärästi nähneeni muutaman maalauksen, jotka joku kiertävä kauppias toi työnkulman väelle ostettavaksi tai jotain.
Olen varmaan sanonut maalausta arvokkaaksi.Siksi, että maalaus teknisesti on ollut hienosti toteutettu. Kommunismin aikaan kaikki taiteilijat oli valjastettu palvelemaan propaganda-koneistoa ja johtajia maalasivat ja veistivät pysteiksi maan parhaat taiteilijat.
Vastasin miehelle, että koska en ole taideasiantuntija arvioijana en ole rahallista arvoa voinut määritellä silloin enkä aio tehdä sitä nytkään- oletan että hän oli rahasta ainoastaan kiinnostunut- vaan taideteosten arvoa rahassa mitataan huutokauppakamareilla ja esim taidemuseot antavat taidehistoriallista tietoa ja teknistä tietoa teoksen synnystä, mutta museotkaan eivät ryhdy rahallista arvoa antamaan.
Stalinin muotokuvamaalauksella on merkitystä laitoksille ja näyttelytiloille, jotka esittelevät sosialimin kauheuksia ja kurjuuksia tai historiaa kuten Lenin -Museo Tampeereella. Kukaan yksityinen tuskin haluaa isä Aurinkoista edes paskahuussin seinälle.
Jännittävää kuinka ihmisten mieleen jäävät tuollaiset lauseet kuin tässä esille tuotu
lyhyt kommentti Ruplalla. Taiteen suhteen ei siis olla välinpitämättömiä.

Ainakaan kun on rahasta kysymys.muistetaan kymmenen vuoden takainen lause.
Kuopiolaiset eivät ole unohtaneet minua!

Ps. On se hyvä , että me vapaassa markkinataloudessa saamme maalata vaikka Aku Ankkaa
tai Koivikkoa niin paljon kuin sielu sietää!
Ajatelkaapa jos joutuisimme maalaamaan Lipposia, Vanhasia, Halosia erilaisina muunnelmina koulujen ja julkisten tilojen seinille!


Tänään Luova Forum Dynamolla!
Toivotaan seminaarin vievän taas harppauksen eteenpäin hyvää hanketta, onhan mukaan kutsuttu kaikki alueen merkittävät vaikuttajat!

Luova Paja on erityisen tärkeä ollessamme tilanteessa, jossa kulttuuriavustukset luovan alan ammatilaisille ovat supistuneet minimiin.
Tänään tuli uutinen Vantaan kaupungin kulttuuriteosta; JÄÄDYTETÄÄN KAUPUNGIN KAIKKI TAIDEHANKINTARAHAT VUOTEEN 2008 ja siirrettään päätöksenteko kokonaan asiantuntijoilta politiikoille eli tilakeskukselle!

Eläköön Vapaa taide ja Vapaa Markkinatalous!

Heips!

Marja

Onko Stalin-maalaus arvokas?

tiistaina, huhtikuuta 19, 2005

Tavistiistai!

Hei!

Amulla oli pakkanen. Liukastelin 8.00 sauvakävelyllä Laajavuoren 3km:n lenkillä.
Tuuli piti myssyn ja hupun päässä.
Posti toi läjän laskuja.
Sähköposti muistutuksen Brasilian näyttelymateriaalista.
Nyt tuntuu , että voisin muuttaa maasta!
Beckerillä Tuijan kanssa vaihdoin lyhyet kuulumiset.
Työhuoneelle Vaajakoskelle.
Iltapäivällä Hb-betonilta Design Aloselle.
Tapasin molemmat Aloset.
Lörpöttelimme ansiokkaasti kuulumisista.
Takaisin työhuoneelle.
Kahden edellisen päivän betonivalu ja hiominen on saanut nivelet särkemään.
Nyt ei jaksa valaa muuta kuin ruokaa naamaan.
Groove Fm soittaa tätänykyä hyviä spelejä, mutta sinne väliin on tuupattu joku naisihminen jankkaan kuinka hyvä paikka tää olis mainostaa vaikka pankin lainoja!
Tai ruokavinkkejä , muka vaatimattomaan ja tunkeilemattomaan tyyliin - ottaa päästä!
Eikö vois olla kanava , jolla ei mainosteta, ainakaan koko ajan!
Lumisade yllätti kauppareissulla-hieno valo!
Nyt päivän Hufvudstadsbladetin kimppuun!

Etusivulla on Vantaan Tikkurilan koulun oppilaiden ihmisketjun kuva, lapset protestoivat 100-vuotiaan koulun lakkautusta!

Ja samalla sivulla kerrotaan Tammisaaren synnytysosaston lakkauttamisen peruutuksesta.
Kohdusta hautaan siis epävarmuutta luvassa suomalaisille.

Hautasmaiden lakkautusta ei vielä harkita!

Heips!

Marja

maanantaina, huhtikuuta 18, 2005

Ilosanoma Savosta!

Huomenta!

No niin , nyt tuli kutsu Kuopion Taidemuseon juhliin; Museo täyttää 25 vuotta-ja museo on peruskorjattu ja uudistettu! Kauan sitä väännettiin Kuopiossakin , muutama populistipolitiikko ja vuoden Kuopiossa vaikuttanut konservatiivikaupuginjohtaja ( jonka mukaan yx Mammutti nimettiin)ehti jarrruttaa hyvässäkin taloudellisessa tilanteessa Museon uudistusta ja peruskorjausta.

Mutta nyt on juhlan aika: Kuopion TaideMuseolla käydessäni kuvanveistodioja ( Kuopiossa on erinomaiset diakokoelmat)lainaamassa helmikuussa , sain esimakua peruskorjauksesta- ennen museolla oli aina kuin pesulassa tai turkkilaisessa saunassa, nyt sisäilma oli normaali, toimiston puoli järkevästi jaettu ja valoisa. Näyttelytiloja en vielä silloin nähnyt, mutta torstaina siis avajaiset näyttelyllä Muukalaisia Paratiisissa ja Lintukoto- Metsästä maalle. Mukana avajaisnäyttelyssä Jyväskylästä tuttu kuvanveistäjä Jussi Heikkilä!

Avajaispuheen pitää Valtion taidemuseon ylijohtaja Tuula Arkio.Elämää aluetaidemuseossa on vaikka kokoelmia siirrettiin rajusti Kehä kolmosen sisäpuolelle. Onpahan nyt kunnon tilat , jotta voi esitellä arvoteoksia , joita ei mihin tahansa homevaurioisiin tiloihin anneta lainaksi!

Toivottavasti alueen taiteilijat saavat myös lisää esiintymismahdollisuuksia uusituissa näyttelytiloissa!Kuvataiteilijoiden näyttelytilaisuudet ovat entisestään keskittyneet ja kaventuneet!Näin ollen on tärkeä tukea ja esitellä oman alueen taiteilijoita niin Kuopiossa kuin Jyväskylässäkin- jonne vielä jaksamme odottaa uusittuja taidemuseotiloja!

Joka tapauksessa työvoitto on Kuopiolaisille taidemuseon peruskorjaushankkeen toteutuminen vihdoinkin!

Nytpä lähden kukkia mosaiikkiin latomaan!Pitää mielen herkkänä!

Reipasta maanantaita kaikille!

Marja

lauantaina, huhtikuuta 16, 2005

Lauantaiaamua!

Hei!

Jostakin syystä juhlat juuttui kurkkuun enkä saanut ilolla lähdetyksi Taiteilijaseuran 60-vuotisjuhlanäyttelyn avajaisiin. No onhan teokseni siellä esillä.
Katselin aamutuimaan taiteilijaseuran 60-Filesiä, jonka juhlavuoden kunniaksi on koonnut kuvataiteilija Matti Reivi.

60-Files löytyy taiteilijaseuran kotisivuilta.

Sivut toimivat hyvin, varsinkin historiaosuus valaisee ulkopuolisille seuran toiminnan kehitystä ja laajuutta samoin kävijämäärät ja muu yksityiskohtainen tieto seurasta. Ei ole liian pitkää jaaritusta, joka uuvuttaisi satunnaisen kävijän.Lisäksi Matti on oivaltanut laittaa mainoksen Marjo-Riitta Simpasen erinomaisesta taiteilijaseuran historiikistä- itse jaoin sitä kulttuurilautakunnalle ja sairaanhoitopiirin taidehankintatyöryhmälle!Kaikki antoivat innostunutta palautetta
lahjateoksesta.Siis sitä kannattaa jakaa ja lahjoittaa edelleen,vaikka historiikki päättyy vuoteen 1980.
Toisen osan aika olisi jo !1980-2000!

Tänään oli lehdessä uutinen:Lauantai 16. huhtikuuta 2005
Cygnaeus-lukio siirretään kokonaan Viitaniemeen

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan 620 oppilaan Cygnaeus-lukion peruskorjaus- ja laajennushanke aiotaan keskeyttää kaupungin heikon taloustilanteen takia. Lukio siirretään Viitaniemeen Wilhelm Schildtin kadulle koulukiinteistöön, joka vapautuu kesällä Jyväskylän aikuisopiston käytöstä. Kaupunki julkisti suunnitelman perjantaina, jolloin myös lukiolla pidettiin tiedotustilaisuus.Koulu puretaan!
Oppilaiden ilmeet kh:n tiedotustilaisuuden kuvassa olivat yhtä apeat kuin minulla tiistai-iltana kulttuurilautakunnan kokouksen jälkeen!

Varat siis hupenevat joka puolella!Siksi vieläkin omituisemmalta tuntuu ylimääräisen yksityisen konekokoelman sponsorointi kulttuuripuolella.Olisi ollut suotavaa,että raha olisi jaettu työskentelyapurahoina oman kaupungin taiteilijoille, eri taiteen aloille!Silloin olisin minäkin voinut oikeasti juhlia, nyt tuntuu että lautakuntatyöskentely on vesittynyt ja vaikuttaminen demokratian keinoin vaarantunut!Olemme siirtymässä harvain valtaa kohti!
Taustatukea olen saanut yksittäisiltä kansalaisilta,joka tietenkin on hiukan nostanut mielialaa ja jaksoa, mutta kuten kokouksessa todettiin minulle,että minulla on vain yksi ääni.Eikä merkittäviä suhteita eikä rahaa. Siis ei valtaa!

Muuten sen tietyn firman kykyjenmetsästystelevisiosarja on tuonut primetimemainosaikaa sille tietylle firmalle omaisuuden verran.....
Outi Nyytäjä tämän aamun kirjoituksessa HS:ssä kertoo kadehtien seuraavansa kuinka joku osaa treenata rahaa muka ohjelmalla!

Tässä varmaan ohjetta myös humanisteille!Ottakaa härskimmät aseet käyttöön!



Hauskaa Viikonloppua!


Marja

perjantaina, huhtikuuta 15, 2005

Liituraita yllä - Yliopistotutkinto alla!

Hei!
Lyhyesti tänään!
Juhlapäivän kunniaksi muistelen vanhoja; edellinen Jyväskylä Kaupunginjohtaja
kuvaili Jyväskyläläisiä jotenkin tähän tapaan: ....eipä paljon voi vaatia kun on tuulipuku yllä ja peruskoulu alla!

No eipä näytä taso nousevan vaikka on Liituraita yllä ja yliopistotutkinto alla!
Ei eroteta edes museoa romuvarastosta!(Kts eilinen bloginini!)

Holvissa Jyväskylän Taiteilijaseuran 60-vuotisjuhlanäyttely illalla klo 19.00 alkaen.

Heips!

Marja

keskiviikkona, huhtikuuta 13, 2005

Kulttuurilautakunnan kokous 12.4.2005 päätyi Futuristien voittoon!12-1!

Kulttuurilautakunnan kokous 12.4.2005 päätyi Futuristien voittoon.12-1.
Jäin karvaasti tappiolle.

Tuskin oli kh:n muste ehtinyt maanantain 11.4 kokouksessa kuivua kun jo kulttuurilautakunnassa oli esitys Tietojenkäsittelymuseoyhdistys Ry:n 32000 Euron avustuksesta.
Kh:n paperissa ( asian valmistelija Maija-Liisa Havia) puhutaan edelleen museosta, vaikka kysymys on kokoelmasta koneita, joita muutama herra on talkoilla 20 vuotta kerännyt.

Muuten Havia ollessaan apulaiskaupungin johtajana , kierteli kaupungin kulttuuritiloja katsastamassa kulttuuritoimen johtajan kanssa mm Galleria Beckerillä ja totesi meille taiteilijoiden edustajille yhdessä Kulttuuritoimenjohtajan kanssa , että Jyväskylässä on liian monta museoa kustannettavanaan.
Joistakin näyttelytiloista on luovuttava.

No ilmeisesti peruspalveluja tuottava tietojenkäsittelymuseoyhdistyksen"kokoelmavarastomuseo"kuuluu niihin , jotka säästetään!

Kulttuuritoimen johdon erityis-suojeluksessa on 600 kpl yksityisen yhdistyksen keräämiä tietokoneita, jotka ovat varastossa , jonka vuosivuokra on 32000Euroa.

Yhdistyksellä ei ole ainakaan 5 vuoteen ollut muuta tulonlähdettä.
Lukuunottamatta muutaman tuhannen koottuja jäsenmaksuja.

Valtio ei ole lähtenyt mukaan tukemaan kokoelmaa.
Jo maalaisjärki sanoo, että tällaine hanke ei saa toimia kaupungin kulttuuritoimen kustannuksella.
Hanke on valtakunnallinen ja siihen tulisi saada mukaan tieotekniikan alan suuryritykset kuten Nokia.
Tietokoneita uusitaan ongelmaksi asti ja niiden tuhoamisesta kerätään erityismaksu.
Niinpä lahjoittajista ei varmasti ole pulaa kokoelmille tulevaisuudessakaan. Ja varastotilan tarve suurenee.

Laihana lohtuna oli kh:n lisäys : tietojenkäsittelymuseoyhdistyksen on suunnitteltava toimintaansa pitemmällä tähtäimellä ja tulee asettaa keräämänsä esineistö julkisesti nähtäväksi.

Kulttuurilautakunta päätti hyväksyä 32 000 euron avustuksen tietojenkäsittelymuseoyhdistykselle. Jätin eriävän mielipiteen .
En ole täysjärkisenä moraalisesti vastuussa moisesta päätöksestä.

Perustelen kantaani mm sillä , että kulttuuritoimi on lakkauttanut kaikki työskentelyapurahat eri alojen taiteilijoilta.
Kirjaston hankintarahat ovat tippuneet. Taidemuseosta puolet suljetaan.

Eikä kukaan ole huolissaan kaupungin taiteilijoiden toimeentulosta. Koneista ollaan erityisen huolissaan.

Mielenkiintoista , että jääviydestä ei puhuttu tällä kertaa mitään avustuksesta päätettäessä;
minulle sanottiin varsinaisen avustuskokouksen alkaessa, että jos on jäävi yhdessä kohtaa, jääviys koskee kaikkea päätöksentekoa.
Ihan kaupungin lakimiehelle kokouksista soiteltiin.

Kulttuuriavustuspykälä on yksi ja Nuorisoavustuspykälä toinen kokonaisuus.Näin ollen eilinen kokouspäätös ei ole laillinen. Useat jäsenet olivat jäävejä.
Puhumattakaan siitä, että kh:n edellisen illan kokouspöytäkirjaa ei ole edes vielä tarkastettu!

Hurjan nopeaa toimintaa kulttuuritoimen johdolta. Siis kun asia on oikea, laitetaan tapahtumaan ja rivakasti! Se on kulttuuripolitiikkaa! Olisipa samaa tehoa kun gallerioiden näyttelytiloja uudelleen järjestellään, vaan ei- vuosia on kulunut ja varoja erilaisiin suunnitelmiin Asemalle,Veturitalliin ja viimeksi Lutakkoon!Passivista on tässä asiassa ollut kulttuuritoimen puolella!

Otin Lutakko-asian esille kokouksen alussa. Kysyin , miksi Lutakko-kokonaisuutta ei ole esiteltykulttuuri- ja nuorisolautakunnan kokouksessa lainkaan!
Koskivathan suunnittelmat eräässä vaiheessa myös kaupungissa toimivien gallerioiden Harmonian, Beckerin muuttoa nykyaikaisiin tiloihin.

Lutakon valtti on rock-kulttuuri ja sitä kautta omaehtoinen nuorisorock-kulttuuri, käsittäen talkootyön talon hyväksi. Eli elävää nuorisokulttuuria bändiharjoitustiloineen jne.
Asian käsittely ja ratkaisu kuuluvat kokonaan kh:lle.
Näin minulle vastattiin. Meitä, siis Nuoriso- ja Kulttuurilautakuntaa ei ole tarvinnut täten informoida asiasta!

Sen sijaan meille on jaettu Tietojenkäsittelymuseoyhdistyksen papereita kilotolkulla, jotta valaistuisimme oikeiksi Futurismin kannattajiksi!

Sain kuitenkin läpi esityksen siitä, että kulttuuri- , ja nuorisolautakunnan seuraavaan kokoukseen toukokuussa kutsutaan Lutakossa toimivat järjestöjen edustajat ja Lutakossa toimivan kiinteistöyhtiön edustajat esittelemään kokonaisuutta.

Lahjoittaahan kaupunki talon ja tontin ja varoja kiinteistöyhtiölle ja osa yhdistyksistä on kulttuuri- ja nuorisotoimen avustusten saajien joukossa. Joten mielestäni on luonnollista , että
olemme perillä Lutakkoon tulevasta kulttuuritoiminnasta, taloudesta ja sisällöstä kokonaisuutena!Meillä on velvollisuus tietää!

Huomaan, että olen kuluttanut kolmen kuukauden aikana runsaasti aikaa perehtyäkseni kulttuuripolitiikkaan tässä kaupungissa. Ja välillä ihmettelen , olenko todella Jyväskylässä.
Tuossa radikaalissa kulttuurikaupungissa!Se taitaa olla 30- 50 vuoden takaista nostalgiaa, vielä haikuna tuntuvaa räväkän ja lahjomattoman Jyväskylän Kesän vaikutusta.
Helsingin Sanomien tiistain 12.4 otsikko TALOUS-sivulla.

Otsikolla:
Suomesta kadonnut vuodessa 150 000 luovaa ihmistä- "Numerojohtamisen kulttuuri syö luovan luokan tarvitsemaa happea"- RISC MONITOR -tutkimuksen mukaan Suomessa niin sanottuun luokkaan kuuluu 17% väestöstä.
Luovien ihmisten määrä on vähentynyt rajusti, silla vielä vuosi sitten luokkaan kuului 20%.
RISC Monitor -tutkimus tehtiin yhdessä Suomalaisen Työn Liiton kanssa ja mukana otannssa oli 5429 yli 15-vuotiasta.

Luovat ihmiset eivät ole kadonneet vaan ovat siirtyneet alaspäin pysyvyyttä korostaviin luokkiin. Luovuus korvautuu rutiininomaisella toiminnalla.
RISC MONITORIN mukaan luovan luokan määritteitä ovat muutoshalukkuus, joustavuus, itsenäisyys.Luovaan luokkaan kuuluva ihminen suhtautuu toisiin kulttuureihin avoimesti ja myönteisesti ja on empaattinen ja TEKNOLOGIAMYÖNTEINEN!

Jyväskylän Kesä täyttää tänä vuonna 50v. Saamme kulttuurilautakunnan jäseninä osallistua kaupungin kustannuksella avajaiskonserttiin!

Perjanataina 15.4. Jyväskylän Taiteilijaseuran 60-vuotisjuhlanäyttelyn avajaiset HLOVISSA.
Osallistuin juhlinnan valmisteluun puoli vuotta ollessani Taiteilijaseuran puheenjohtajana viime vuonna.

Avajaisissa jaetaan kulttuuripalkintoja. Ansiosta.


Eilisen kokouksen jälkeisestä tyrmistyksestä toivuttuani tähän aamuun, olen vihainen,
pettynyt !
Joulupukin lupasin laittaa tilalleni seuraavaan kokoukseen!

Iloista Keskiviikkoa muillekin demokratiaan uskoville!

Marja


#BeginEditable "tekstiosa" FUTURISMI Italiassa 1910-20 -luvuilla vaikuttanut esteettinen suuntaus, joka ihannoi koneiden, mekaniikan, vauhdin, hälyn ja liikkeen hallitsemaa uutta urbaania maailmaa. Futurismi ilmeni useilla taiteen aloilla, musiikin lisäksi kuvataiteissa, teatterissa, arkkitehtuurissa ja kirjallisuudessa, jopa keittotaidossa: 1920-luvulla Milanossa järjestettiin futuristisia illallisia, jossa tarjoiltiin mielikuvituksellisen näköisiä ja -värisiä ruokia.

torstaina, huhtikuuta 07, 2005

Sairaan huono porukka!

Huomenta!

Lutakkoa on nyt jauhettu kauapungin myllyssä muutama vuosi.Sairaan huonoa porukkaa hoitamassa hienoa hanketta!

Ennennäkemätöntä tunarointia, päättämättömyytä, ala-arvoista kaupunki-ja yhteikuntapolitiikkaa!

Kuvataiteilijat, Galleria Becker ja grafiikan paja ja Galleria Harmonia ovat olleet heittopusseina
mukana pisimpään. Tuhansia euroja ja kallista aikaa on kulutettu heikkoon valmisteluun ja
päätöksentekoon!Missä viipyy kulttuuri- ja nuorisotoimen kannanotto sen alaisiin asioihin.
Mihin tarkoitukseen meillä on kovapalkkaisia kulttuurivirkamiehiä !?Kulttuuri- ja nuorisolautakunta taitaa olla ainoa paikka missä LUTAKKOA-asiaa ei ole lainkaan käsitelty muuta kuin sivulauseessa.Kulttuuritoimen johdolla ja vahvalla panostuksella ja kunnon asiantuntemuksella muutama vuosi sitten olisimme saaneet reippaasti tukea sisällöltään erinomaiseen kulttuurikeskukseen.Miten ne ihmiset ovat onnistueet Lahdessa perustamaan TaidePanimon , Hämeenlinnan uuden monipuolisen kulttuurikeskuksen. Turussa Köysi-tehtaan kulttuurille! Kuopioon Tanssialan keskuksen!

Täällä on vaikutusmahdollisuudet kuin tuuleen huutaisi!

No onhan meillä Euroopan kuuluisin ja arvokkain tietokonekokoelma.

Olavi Niemi on pääohjaajana on kaiketi toiminut Lutakko-asiassa. Hän aikoo saada vuosikymmenen tunaroinnin päätökseen ennen eläkkeellelähtöä!Onnea vaan eläkkeelle! Tällainen suururakka virkamiehen lopputyönä mahtaa tuntua makealta!

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veijo Koskinen mainosti uutta ,uljasta kaupunkipolitiikkaa, läpinäkyvyyttä päätöksenteossa ja laajaa keskustelua! No keskusteltu on , mutta kuinka
läpinäkyvästi?Uskon puute alkaa vaivata!Missä toimii edustuksellinen demokratia Jyväskylässä?

Tuntuu että elämme entisen Neuvostoliiton alueella missä Karjalan yhdestä kylästä todettiin
5-vuotis-suunnitelmassa: LAKKAUTETAAN PERSPEKTIIVITTÖMÄNÄ!
NÄINKÖ KÄY KUVATAITEELLE JA KUVATAITEILIJOILLE TÄSSÄ SIVISTYNEEN PÄÄTÖKSENTEON KAUPUNGISSA!

Hoidetaanko kaikki asiat yhtä siististi kuin edellisen kaupunginjohtajan työsuhteen päättyminen.

Hyvää Päivänjatkoa!

Marja

keskiviikkona, huhtikuuta 06, 2005

Sairaan hyvä Porukka!

Hei,

Aamulla heräsin 5.45.
9.30 Taidemuseon Holvi-osastolle.
Jyväskylän Taiteilijaseuran 60-vuotisjuhlanäyttelyyn oma tilateostani
A LONG KISS FOR GOODBYE ripustamaan!
Muuten, minulla on englannin kielen lukihäiriö
kun piti laittaa teoksen nimeksi Back to 70`s kirjoitin Back to 70-Cities!!!
Olin näyttelyluetteloon maanantaina kirjoittanut A LONG KISS FOR GUDBYE!
Sanaleikkiä jumalan kanssa- tein kahdesti saman virheen kunnes museon henkilökunta opasti oikeinkirjoituksessa.

Teokseni nimi on pateettinen- no niin minäkin olen taipuvainenpatetiaan ja onhan teoksen kangas mustien valmistamaa Amerikkalaisessa IX-tehtaassa Charlottesvillessä Virginiassa , missä vierailin Virginian Yliopiston Taideosaston Residenssitaitelijana 2001.
WTC:n tornien tuhon jälkeen kaksi viikkoa!
Laskeuduin New Yorkin Kennedyn Kentälle, josta piti siirtyä toiselle kentälle ja tietenkin liput oli kirjoitettu niin ,että en mitenkään ehtinyt jatkolennolle!

Kamalaa lorvimista kentillä ja koko ajan muistutettiin kaiuttimista : Dont leave your luggages or coats or bags alone !
Luggages left alone are taken immediately away and they are going to be destroyed! The whole airport is smokefree area!
Ja samaa hoilotusta Washingtonin lentokentällä, jonka joku suomalainen tunnettu arkkitehti oli suunnitellut!Tosi hieno!

Siis kangas Jyväskylän Taidemuseossa on valmistettu ja painettu USASSA.
Minulla oli Charlottesvillessä tilateos entisessä tehtaassa ,jossa valmistetusta kangaasta teokseni koostui.
Kangasrulla, valtava,löytyi koneista tyhjennetyn tehtaan öljyiseltä lattialta ja minä sain luvan käyttää sen teosmateriaalina-kankaaseen oli koko rullan läpi painuneet lattian öljysta " huulet " ja huulet toistuiva keltaisen ruskean väreissä läpi koko rullan , huulet heikkenivät loppua kohti.

Kokosin tilateoksen SCHRODE-KÄÄRINLIINA- 400 neliön tehdashalliin-
Kahden viikon aikana.Amerikkalaiset lähettivät teokseni kangasmateriaalin puulaatikossa laivalla minulle. Ja nyt osa kankaasta on käynyt pesulassa ja huulista on hiukan jäljellä ja kankaasta tuli harsoinen, rispaantunut ja teos sai siis nimen A LONG KISS FOR GOODBYE!

Usassa siis 2001 terroriskun seurauksena Konekiväärisotilaat olivat Charlottesvillen pienellä lentokentällä vastassa.
Kengät oli riisuttava turvatarkastuksissa.
Antrax-Pernarutto -pulverihysteria oli kaikkialla,uutiset kelasivat loputtomiin terroiskun syitä ja sen seurauksia.


Takaisin keskiviikkoon Jyväskylään tällä kertaa Sairaanhoitopiirin kokoukseen.
Olin viimeistä kertaa päättämässa sairaanhoitopiirin teoshankinnoista. 4-vuotinen kauteni päättyy vapaaehtoiseen vaihtoon, seuraajani on kuvanveistäjä Jaakko Valo.
Maakunnalliset Toimikunnat vaihtuvat valtuustovaalien tahtiin, nyt luottamuspaikat eri valtuustoihin, hallituksiin ja liitoihin on jaettu pääasiassa johtavien poliittisten puolueiden kesken.
Kuvataiteilijan paikka Sairaanhoitopiirin taidehankintatyöryhmässä
on asiantuntijapaikka - ei siis poliittisesti valittu, yleensä pyydetään taiteilijaseuralta esitystä ja Sairaanhoitopiirin hallitus nimeää työryhmän kokonaisuudessaan.
No tänään kaikki kiittelivät ja antoivat myönteistä palautetta toiminnastani linkkinä työryhmän, taiteilijoiden ja Galleria - Taidelainaamo Beckerin välillä.Lisäksi jo hankitut teokset 20 vuodelta on inventoitu ja toesten sijainti ja kunto kartoitettu.

Teosten hankinnoissa neljän vuoden aikana on päästy hyvään systeemiin; henkilökunta saa valita ja esittää osastoille teoksia , joita ovat nähneet taidenäyttelyissa ja mm Galleria Beckerillä ja taidelainaamolla. Taidehankintatyöryhmä yhdessä henkilökunnan kanssa neuvotellen päättää ostosta lopullisesti.
Tämä toimii hyvin ja kaikkien mielipiteet työympäristön viihtyvyyden lisäämiseksi tulevat huomioiduksi.

Julkiseen tilaan ei voida hankkia mitä tahansa teoksia, sairaala ympäristönä vaatii erityistä valmistelua teosten hankinnoissa.
Fyysisiltä ominaisuuksilta ja sisällön puolesta.
P ääasiassa teokset hankitaan Keskisuomalaisilta taiteilijoita samoin eläkkeelle siirtyvien taideteoslahjat, noin 80 grafiikan vedosta vuosittain.

Kokouksia on ollut keskimäärin kuusi vuodessa. Yhden kerran olin estynyt kokouksesta. Luottamustehtävä on edellyttänyt oman alueen taiteilijoiden työskentelyn seuraamista ja tänä vuonna Sairaanhoitopiirin taidehankintatyöryhmän 20-vuotisjuhlan ohjelman ideointia ja työstöä.

Haikeana luovun "sairaan" hyvän ryhmän jäsenyydestä, mutta vaihtuvuus on eduksi kaikissa työryhmissä ja uusia näkökulmia pääsee esiin.

Ammattimaisesta asiantuntijuudesta on pidettävä kiinni.
Ja aktiivisuudesta.

Tässäpä tätä!Nyt Saunaan.

Marja

tiistaina, huhtikuuta 05, 2005

Uimahallin ranka!

Hei!

Aamulla ajelin Vaajakosken uimahallille tsekkaan maalaiskunnan kulttuurisihteerin Antti Kolun ( ei sukua )kanssa Vaajakosken Uimahallia. Tapasimme Antti Kolun kotipihalla joka sijaitsee Uimahallin alapuolella Oikotien ja Oikopolun kulmassa tosin talon katukyltistä oli O Pudonnut ja minä olin oitis eksyksissä-onneksi Antti oli pihalla.

Saavuimme hallille Antin keittämät sumpit vatsas lämmittäen ja tapasimme vastaavan mestarin ja insinöörin. Eipä paljon ollut 70-luvulla rakennetusta hallista jäljellä.Tasakattomalli ja pesubetoniseinät.
Uimahalli kokee 80 prosentin uudistuksen.
Sisältä oli rakennus " suolistettu" , jäljellä oli betonikatto,kunto-kilpa-allas ja lastenallas.
Nekin oli piikattu kuhmuselle betonipiunnalle. Runko oli siinä alasti edessämme. Betonirunko oli vailla vaurioita säilynyt vuosien saatossa.
Täytyy sanoa , että betoni on karun kaunista. Varsinkin kun ikkunoista, joita oli molemmissa päädyissä isot ruudut ja altaiden sivussa kulki matalana nauhana ikkunarivistö tulvi kaunis kevätaamun valo allaspohjiin ja elävöitti piikatun betonipinnan. Vielä olivat numeroidut hyppykorokkeet jäljellä ja seinässä, lakoninen musta teksti pienellä : ÄLÄ JUOKSE TÄÄLLÄ.
Eteisessä oli valtava M-kirjain niikuin mies-sukupuoli veden sinisellä pohjalla.
Se poistuu koska miesten ja naisten puoli vaihtavat paikkaa!
Ja siihen tulee N.

Katselimme paikkoja sillä silmällä , että jos voisi taidetta sijoittaa joko allas-saliin tai aulaan tulevan kahvion isolle seinälle.
Asia jäi hautumaan. Lisäksi Antti Kolu vei minut Audillaan Naissaari-sightseeingille- ei siinä mitään pahaa-ilma oli kaunis ja Naissaari ja funkkis-rakennukset näkyivät hyvin kun ei vielä kesän vihreä peitä kaikkea.

Sitten Antti K. sanoi rientävänsä seuraavaan tapaamiseen ja minä jäin ihailemaan Uimahallia ja otin kuvia sisätiloista ja sitten mäelta näyttivät ent Margariintehdas
(nyk. työtilani) ja Pandan tehdas niin komealta Vihreää metsää vastan , että myös siitä otin muutaman kuvan muistoksi.Eihän sitä tiedä milloin päättävät purkaa.
Työhuoneelle pähkäilemään kukka-aiheista mosaikkia tilaajalle.
Ei ihan synny synnyttämättä herkkä kukkka-aihe mosaiikista ja betonista.
Jo kymmenen harjoituskappaletta ilkkumassa!
Sitten Kyltixeen hakemaan signeerauslaatta, 55 Euroa eka , seuraavat ovat edullisempia neljä ovat edullisempia.

Kokeilen nyt ensin toimiiko signeeraus valussa, niin säästyn nimmarin rötjäilystä.
en ole signeerausta koskaan oikein osannut ; Vasuri ja iso käsiala.

Sitten vielä 25 kilon betonisäkki Starkilta.
Tuula soittaa Taidemuseolta holvin puolelta, että 60-vuotisjuhlanäyttelyn tilateokseni saisin tulla kokoamaan keskiviikko-aamusta.
Jaaha.
Sinne tarvitsee hankkia neonputkivalo särkyneen tilalle.

Työhuoneella pudotan pellavaöljypullon lattialle ja se on lasia ja särkyy ja pian on kaikkialla pellavaöljyä.

JEPJEP..... tunnin siivous ja lasinsirpalemetsätysurakka.
Pellavaöljyn haju leviää kaikkialle.

Siivoamisen ja valamisen ja 25 kilon säkin kantamisen jälkeen otan suihkun työmaalla ja olen valmis poistumaan.
Kirjastolta käyn hakemassa minulle varatun Luontokuvaharrastajien Finalndia 2005 pojalleni .

Tapaan kirjaston edessä Jussi Petäjäniemen - hän on tauolla taideopetuksesta ja savuilla ja päätämmem mennä kaffille ja keskustelemme siitä kuinka kahdedittavan erinomaista palkkaa ja sosiaaliturvaa kuvataideopettajat nauttivat - työtulo opetuksesta voi vuodessa nousta jopa huisiin 6000 euroon ( siitä sit verot) , jos useana iltana viikossa vaivautuu opettamaan!

Jatkoin matkaa kirjastolta Pizzeriaan- Sitten alkoi yht´äkkiä satamaan, tuulemaan!Aurinkoinen kevätsää muuttui hetkessä-
Minulla oli huima nälkä - tilasin neljä vuodeaikaa , sain viis! Ja vatsakivun ! Ei pidä ahmia tyhjään vatsaan pizzaa!Isoa!

terveisiä Saunatieltä!

Marja

perjantaina, huhtikuuta 01, 2005

Kuluttajaneuvontaa!

Heips !

Ostin 10.3 Keskimaan Sokkarilta keväthousut.Tanskalaisen vaatefirman Jackpotin vihreät 100%-pellavahousut.Jackpotin rätit ovat siitä kivoja että ne ovat nuorekkaita ja rentoja.
Ilman että näyttää siltä , että on jäänyt ikuinen teini-ikä päälle.
Hintaa tosin on ladattu , mutta yleensä Jackpotin vaatteita on voinut kuluttaa useamman vuoden.
Mutta 25 päivä maaliskuuta siis pari vkoa ostosta huomasin WC-käynnillä, että reisien kohdalla oli uusissa pöksyissä komeat reiät- " hiutuneet rikki" -sanottas Pohjosessa- , mutta yleensä rikkihiutumista tapahtuu vuosien hinkkauksen jälkeen ,siis polvissa , sukkien kantapäissä jne.

Tyrmistyneenä näystä marssin seuraavana päivän Keskimaan Sokoksen Naisten Vaateosastolle klo 11.00. Ajattelin olla cool. Että räyhäisin vain tarvittaessa. Ja Hymyilin.
Vastaan käveli nuori , reipas naismyyjä.Esitin asiani ja siirryimme kassakoneelle.

Keskustelu meni näin: Myyjä: Mistä kohdin housut ovat rikkoutuneet?Onko teillä kuitti? - On.
Housut ovat puhki reisien sisäpinnan kohdalta, jos housuissa on reiden leveyden rajoitus siitä pitäisi olla ilmoitus!
Tässä kuitti ja liitteenä lappu housujen lyhennyksestä, maksu 5 euroa, mutta siitä ei kuittia mukana.
Mutta housujen lyhennys piti maksaa ennenkuin housut sai.

Myyjä tutkii housuja ja kuittia. - HMMMM. Kyllä vain rikki ovat. Oletteko mahdollisesti
AJANEET POLKUPYÖRÄLLÄ NÄMä JALASSA?
- En ole , vaikka olisin ajanut Norsulla, 82 euron pellavahousujen tulee kestää 2 viikkoa pidempään!
Aikoinaan pellavavaatteet periytyivät äidiltä tyttärelle!
Juuri pellava oli erityisen kestävä kangas!Olen kyllä ajanut paljon autolla , mutta en niin kovaa ja kitka ei missään tapauksessa kohdistu autoa ajaessa reiden sisäpintaan.

- Eipä niin , sanoi myyjä.Mutta minä en voi hyvittää sinulle kuin housujen hinnan , koska
palvelu eli lyhennys on vaikea palauttaa, kun sinulla ei ole sitä kuittia!?

-Käyppäs kysymässä vielä onko noin , minulle riittää 5 euron kortti , jolla saan lyhentää seuraavat housut täällä!On se sentäs liikaa lahjoittaa pois!

Myyjä poistuu, saapuu tovin kuluttua ja kirjoittaa minulle kortin, jolla saan lyhentää seuraavat pöksyt.
Olin tyytyväinen.Lyhentämistä tarvitsee aina.
Meille lyhytjalkaisille ei löydy oikean mittaisia housuja koskaan. Shortseja en viitsisi ruveta käyttämään ainakaan talviaikaan.

Myyjä palauttaa 82euroa kouraani ja laskee rahat kaksi kertaa- samalla hän opastaa täysin suvereenisti nuorta harjoittelijatyttöä kassakoneen saloihin ja kaikki toimii.
Lopuksi hän toivottaa minut Jackpotin esitellytilaisuuteen , jossa voin suoraan firman edustajalta kysyä missä oli vika? Hänkin aikoi tehdä sen .
Odotamme tilaisuutta palautteen antamiseen.
Keskimaan Sokoksen myyjät ovat ammattilaisia ja kohteliaita.
Puolen tunnin kuluttua olin ulkotilassa 82 euroa varakkaampana.

PS. Sain Keskimaan Edustajiston vaaleissa peräti 29 ääntä!Yhteensä äänioikeutettuja oli 25.000. Sain ihan Keskimaalta Kiitos-kirjeen vaaleihin osallistumisesta. Allekirjoitus oli oikea allekirjoitus kuulakärkikynällä.Vaivaa oli nähty.

Tässäpä sitä Luovaa toimintaa ja Arkiherkkua aprillipäivälle.

Heips!

Marja