Blogiarkisto

tiistaina, helmikuuta 20, 2007

TAAKANKANTAJAT 2007

EHDOKAS JA TAAKKA MATKALLA
VAALEIHIN
MUISTA ANTAA ÄÄNESI
OIKEALLE TAAKANKANTAJALLE

EHDOKAS NUMERO
27

EN OO VALMISTANU ENKÄ OO MYYNY!

HEI!

TV:stä tuttu Mikko Niskasen ohjaaman mestariteoksen lause sopii somasti myös apurahataiteilijoiden ja tutkijoiden korvissa
hänen perätessään sosiaaliturvaansa tai vierailessa työvoimatoimistossa.

Taiteilijat ja tutkijat tulkitaan ammattinimikkeen kautta yksiselitteisesti yrittäjiksi
työvoimatoimiston tiskillä- jos on vielä tehnyt taide-, tai tutkimustyötä säätiön tai valtion apurahalla ( 1200 Euroa /Kk -useimmiten ei kerrytä eläketurvaa lainkaan)yrittäjäluokitus on saletti.

Niinpä työttömyysturvaa hakevalle taiteilijalle ja tutkijalle siirtyy todistusvelvollisuus siitä , että saadakseen päivärahaa hänen on näytettävä toteen, että on luopunut yritystoiminnastaan,ammattistaan , työvälineistään, työhuoneestaan.

Ohjaaja Mikko Niskasen elokuvan kohderyhmä olisi tänään toinen , vaikkapa pätkätyöläiset tai pitkäaikaistyöttömät ,mutta repliikki toimii edelleen

EN OO VALMISTANU ENKÄ MYYNY -

tosin nyt ei ole kyse pirtun valmistamisesta vaan laillisten tuotteiden tuottamisesta eli henkisten, aineettomien tuotteiden valmistamisesta sekä taideteosten tuottamisesta-

Ei todellakaan löydy ymmärrystä tälle käytännölle kentällä.
Tilanne on huonontuntut sitä mukaa kuin väärinmitoitettu luovien alojen ja medialojen kouluspaikkojen määrää on riistäytynyt liian suureksi - töitä ei ole kaikille valmistuneille- tiedemaailmassa on sama ilmiö -jonnekin ne porukat on siivottava ja silloin kategoria yrittäjät on sopivan väljä ja lain tulkintaa voi suorittaa kohtuullisen vapaasti eri työvoimatoimikunnissa.

Tähän tarvitaan korjaus ja pian - on kohtuuton koettelemus pitkien opintojen jälkeen sälyttää kaikki vastuu toimeentulosta pätkätöitä tekeville taiteilijoille ja tutkijoille.
Yleensä pienipalkkaisia ja ahkeria eli hyödyllisiä kansalaisia, joista kannattaisi pitää parempi huoli.
Eli lainsäädäntä korjaukseen ja kohtuulliseksi kaikille ja luovien alojen koulutupaikkojen määrää vähennettäköön edelleen rajusti.

Kirjoitinpa maanantaisen VOIMALA-ohjelman innoittamana kirjeen työministerille!


Hyvä Tarja !


Eilisessä VOIMALA-ohjelmassa
väitit useaan kertaan käsityksenäsi , että tilanne taiteilijoiden ja tutkijoiden kohdalla työvoimatoimistoissa on jotenkin uusi?Syntynyt uuden työtekokulttuurin seuraamuksena ja työhakijoiden monimuotoisuuden johdosta!

Että tilanne on Helsinki-kohtainen eli että siellä olisi niin paljon luovan alan ja tiede-, ja tutkimusalan pätkätyöntekijöitä?

Voin valaista teitä arvoisa ministeri; jo 1980-luvulla Itä-Suomessa , pienehkössä kaupungissa simputettavksi joutuivat kuvataiteilijat " ns. yrittäjäpykälää" soveltavan työvoimatoimikunnan käsittelyssä ja

- muuten työvoimatoimikunnissa on poliittisesti valittuja edustajia - jäi eilen mainitsematta. Kysymyksessä ei ole puolueeton edustus asiantuntijaelimessä-siellä on eri arvolatauksilla varustettuja asiantuntijoita.

Opetustöissä tuntiopettajina toimivilta kuvatateilijoita evättiin jo 17 vuotta sitten KELAn päivärahaa vedoten TYÖLLISTYMISEEN OMASSA YRITYKSESSÄ - ARGUMENTTEINA EI OLLUT MUUTA KUIN OLETUKSET - EI EDES APURAHAKAUTTA!- korkeimpaan oikeuteen vietiin tapauksia- VALITUSPROSESSIT KESTIVÄT TOISTA VUOTTA -Nöyryytystä ja simputusta. Ja epävarmuutta toimeentulosta.

Yksilö on aina heikompi osapuoli isoa organisaatiota vastaan .

Tilanne on ollut TYÖVOIMAVIRANOMAISTEN TIEDOSSA erittäin hyvin jo parikymmentä vuotta - mitään korjauksia ei ole tehty -
päin vastoin on laajennettu pykäliä ja määritelmiä niin että esim kuvataiteilijan on luovuttava instrumenteistaan ja työhuoneistaan ja ammatistaan, todistettava se paperilla täyttäkseen byråkratian vaatimukset.

Takana usein 4- 8-vuoden koulutus verovaroilla-heitetäänkö se menemään , samalla kuin koko mahdollinen muu uusi ajattelu ja teokset, joita taiteilijalla ja tutkijalla on tarjottavana?

Onko tämä kohtuullista?

Tilanne on siis pahentunut viranomaisten toimintojen osalta vielä nöyryyttävämmksi.

Kun katsomme koulutuspoliittisia ratkaisuja luovien alojen kohdalla vuosia taaksepäin - tragedia on valmis!Ja laajeneva.

Nyt kaltoinkohdeltujen joukko on kasvanut tieteen ja tutkijoiden joukolla!

Ja asiasta on alettu puhua ja kirjoittaa laajemmin.Yhä useampi tulee ulos ongelmansa kanssa.Enää toimeen teulemattomuus ei ole vain henkilökohtainen ongelma. Se on meidän kaikkien ongelma.

Kyse on yhteen ammattikuntaan kuten taiteilijat kohdistuvasta epäinhimmillisestä viranomaisten toimintamallista.

Rikollisillakin on enemmän oikeuksia kuin luovan alan tekijöillä tässä maassa.

Haluan muistuttaa ministeriä siitä , että vaikka olemme marginaaliryhmä ,meillä on oikeus edellyttää että työvoimamininsteriön edustajana ministeri on perehtynyt koko ongelman laajuuteen ja historiaan. On päivittänyt tietonsa. Esiintyessään julkisesti kommentoimassa asiaa.

Eikä siis väitä ongelman syntyneen uudenlaisessa työkulttuurissa yhtäkkiä hektisellä 2000 luvulla.

Ongelma on parikymmentä vuotta vanha !!!!!

Ja pahentunut !

Ennen tuli taiteilija toimeen tuntiopettajana ja satunnaisilla myynneillä - sai työttömyysturvaa ainakin osa - nyt vallitsee kirveslinja -kerralla ammatikuva poikki ja toimeentuloluukulle, kuten eilen tutkijat totesivat.

Aika KAFKAmaista.

Murto-osa luovan alan ammattilaisista nautti valtion tai säätiöiden apurahasta palkkana. Työn teon motiivina on muukuin riakstuminen.

Taiteilijat ja tutkijat hyödyttävät työnsä tuloksilla koko yhteisöä.

Kysymys on henkisestä pääomasta , joka rikastuttaa kaikkia.


Toteuttumattomasta eläketurvasta näillä aloilla en viitsi muistuttaa ministeriä. " Uudistus " , jota lanseerattiin Haataisen putiikissa Joulun alla, jäi onneksi torsona toteutumatta kohderyhmän laajan vastustuksen vuoksi, koska se olisi vienyt myös melkein koko apurahan mennessään .
Eläkettä kerryttämään.

Näillä elinehdoilla ei taida moni eläkkeelle asti jaksaa.


Lopuksi kysymyksiä ministerille ennen virkauran päättymistä:

Miten aiot sosiaalidemokraattien kansanedustajaehdokkaana vaikuttaa tähän ongelmaan , joka alkaa olla iso häpeäpilkku sivistysvaltiossa.

Vielä ehdit ministerinä aloittaa ongelman korjaustyön?

Ohjeistaa työvoimatoimistoja nyt hyvin evästettynä!

Valtionvarainministeriöönhän taiteilijoiden eläke-, ja sosiaaliturvasta -kaikki erinomaiset ehdotukset ovat kaatuneet.

Kyllä tästä aiheesta on lämpimiä,empaattisia puheita pidetty !

Yksi taiteilijoiden infotilaisuudessa vieraillut veroviranomainen 10 vuotta sitten totesi te olette niin pieni erityisryhmä ettei se kiinnosta ketään!

Nyt ryhmä on kasvanut tieteen tekijöillä ja tutkijoilla jo poliittisesti mielenkiintoisen kokoiseksi- kannattaa kalastaa äänet tekemällä jotain konkreettista.

Ajatellaanpa ettei taiteilijoita olisi lainkaa elettäisiin ilman taiteilijoita Gallen-Gallelaa, Sibeliusta tai Väinö Linnaa tai Aila Meriluotoa , Kaija Saariahoa tai murrekirjailija Heli Laaksosta. Ellen Thesleffiä, Ina Collianderia , Juho Rissasta, Veijo Merta, Aleksis Kiveä , Aki Kaurismäkeä, Tuomari Nurmiota, Olavi Virtaa kansakunnan itsetunnon muokkaajana?


Kyllä ,joka tason luovan työn tekijät ansaitsevat toimeentulonnsa näin vauraassa maassa, jossa aina ennen kunnioitettiin ammattitaiteilijoita ja tieteen tekijöitä.

Nytkö vain EUROVIISUT-rulettaa -yhtäkkiä YLE:llä on ylettömästi varaa ja toisella kädellä irtisanotaan ansioituneita dokumenttitoimittajia YLE:stä!


Terveisin yksi pätkätyöläinen , kuvantekijä


Marja Kolu





maanantaina, helmikuuta 19, 2007

VIRALLINEN VAALIKUVA- totinen suunsoittaja!

ÄÄNESTÄ MINUA-NUMERO 27

LÖYLYÄ ROOLIPELEIHIN -HEIPPA TASA-ARVO-UUTISOINNISSA

Tiina ei ole Pekkaa pahempi ..........


 "Tytöt eivät enää pitkään aikaan ole olleet poikia heikompia matematiikassa. Pojat menestyvät silti alan kilpailuissa paremmin."

uutisoi toimittaja
Anne Lipponen maanntian 19.2 KESKISUOMALAISESSA
 JA JUTTU JATKUU

"Tytöt ovat matematiikassa aivan yhtä lahjakkaita kuin pojatkin. Silti edelleen vallalla on ajatus siitä, että pojat ovat matemaattisesti lahjakkaita, tytöt kielellisesti.

– Se ei kyllä missään tapauksessa pidä paikkaansa, pitkän uran matematiikan opettajana tehnyt Leena Suomela kommentoi.

Tyttöjen lahjakkuus ei kuitenkaan näy esimerkiksi valtakunnallisessa matematiikkakilpailussa.

Lukuvuoden 2006–07 matematiikkakilpailun loppukilpailuun osallistui 22 peruskoululaista, joista vain kaksi oli tyttöjä. Opetushallituksen arviointiraporttien mukaan tytöt ovat kuitenkin saavuttaneet pojat matematiikan arvosanoissa ja ovat jopa parempiakin."

AHAAA.

Viime torstain tai perjantain YLE:n ykkösen aamutv:ssä uutisoitiin opetusmateriaalien 
hankinnoista kouluihin, kuinka kilpailu kustantajien välillä on kovaa ja kirjoja korvaa yhä useammin digitaalinen aineisto tai ainakin sitä on kylkiäisenä.

Joka tapauksessa opetusmateriaaleista pyritään tekemään yhä kiinnostavampia,laadukkaampia,monipuolisia,vuorovaikutteisia.
Ajankohtaisia.

-uutisoinissa haastateltiin asiantuntijaa eli opiskelevaa nuorta
lukiolaista-kysyttiin  mistä aineesta ei saa mielenkiintoista vaikka minkälainen komistus olisi oppimateriaalina
- tähän tyttö iloinen hymy huulilla vastasi, että matematiikka.



Kivasti notkautettiin tasa-arvopuntaria poikien suuntaan mitä älyllisyyteen JA KORKEMAPAAN AJATTELUUN TULEE.
Pääutisissa olisi harkinnan arvoista olla lisäämättä jo olemassa olevia stereotypioita.
Toki pieni uutispätkä ,mutta ei Ylen oikeaa journalismia!

Onko se aina oltava tyttö, joka ei tykkää matikasta, joka löydetään satojen oppilaiden joukosta !!!
Miten niin matikka ei ole mielenkiintoista-koko maailma ympärillämme on ymmärrettävää
matematiikan johdosta!

Kaikki rakentuu matematiiselle kaavalle-
Jotkut osaavat laskelmoida jopa tulevan puolisonsa, lapsensa,vuositulot,silmienvärit, anoppien määrän
jne.matematiikan ansiosta!

Imatralla työt loppuivat NORO-viruksen saattelemana.
Lahdesta ykSi oppilas sai tartunnan ja tuliaisina toi Imatralle .
Ehdimme pitää loppukritiikin ja sen jälkeen osa meistä vietti aikaa pytyn ja wc-altaan välissä!
Nyt ei ole enää niin hutera olo.
Tänään hiihtämään uskaltauduinauringon loisteeseen ja yhden vaalimainoksen hoitamaan.



Ps

Lääketeollisuuden supermannekiini SS on tehnyt superpalveluksen VASEMMISTOLIITOLLE.
Vasemmistoliiton kannatus on korkeampi kuin aikoihin.

Tämä lie ollutkin SS:n alkuperäinen juoni- hän onkin sen sortin sosialisti , että taktikoi vasemmistoliitolle perinnöksi suurenmoisen vaalivoiton tällä shakespiermäisellä juonikuviolla.

Toveri JL:n taistolainen klovneria kruunaa poliittisen näyttämön kiinnostavuuden!
Eläköön juonikas päivänpolitiikka!


Heips!

Marja





tiistaina, helmikuuta 13, 2007

KARUSELLIKYLÄSSÄ TAAS!

HEI!


Imatralla jälleen.

Iloista on solahdella Alvar Aallon kaavoittamssa neljän keskuksen kapungissa - keskuksia yhdistävät lennokaasti kiemurtavat, kymmenet liikenneympyrät- nyt kun niihin alkaa tottua ja lumikin tuli valaisemaan - niistä alkaa vähitellen nauttia.
Taustalla virtaa rasvaisen mustana , jäätymätön usvaa huokaileva, raskasvetinen Vuoksi. Kuin NEVA-joki Pietarissa.

Täällä on pätkäopetustyössä vierähtänyt toista viikkoa Etelä-Karjalan Ammattikorkekakoulun Kuvataiteen Yksikössä.
Mosaiikkitade aiheena.

Täällä se konkretisoituu,opiskelijoiden toimeentulo riittämättömällä opintotuella.
Mitä järkeä on. että osa opiskelijoista joutuu kesken opintoviikon menemään opettajksi saadakseen toimeentulon riittämään!
Poikani opiskelee Kuopiossa Ammattikorkealla eka vuotta ja tuen häntä osallistumalla materiaalikuluihin osaksi- opintoraha ei riitä edes kuukauden ruokamenoihin.Saatikka terveydehuoltoon ja asumiseen.

Kymmenen kilometriä ehdin hiihtäämään opetustuntien jälkeen- viime viikon pakkasilla ei paljon ulkoiltu. Pakkasen kruunasi kova viima!

Tänään olisi ollut Jyväskylässä Kulttuuri-, ja Nuorisolautakunnan kokous.
Varajaäsen on kutsuttu paikalle.

Ovat varmasti tehneet hyviä ,kestäviä päätöksiä lautakunnassa.
Huomenna varmaan lehdestä voi jo lukea tuloksista!

Kysykääpä ennenkuin äänestätte millainen kanta ehdokkaanne puolueella on kulttuuriasioihin ,erityisesti lähikirjastoja koskien. Nehåän saatiin kansaliikkeellä vuodeksi pelastettua.
Esim Jyväskylässä halutaan jatkaa lähikirjastojejn kehittämistä " minikirjastoiksi"
Minä olen sitä mieltä , että kirjastot ovat jo tarpeeksi pieniä ja lähikirjastojen määrä on minimissään tuo mikä Jyväskylässä nyt on.
Kuokkala tarvitsee oman lähikirjaston . Siellä on tilat , mutta sisältö puuttuu!

Esim Sosiaalidemokraatit ja Vihreät Jyväskylässä ovat lehtikirjoituksissa ja kannaotoissaan sitotutuneet ns. minikirjastomalliin.

Vaalien jälkeen ensi vuoden budjettia aletaan työstämään ja silloin lähikirjastoasia nousee vuorenvarmasti esiin.

Olkaa valppaanna äänestäjät ja kysykää oikea kanta ehdokkaaltanne tähän tärkeään asiaan ,joka kohtaa meidät kaikki lähikirjastoa käyttävät lukijat , pienet ja suuret.

Nyt täytyy mennä maate!
Internettiyhteys on ainoastaan koululla ja pitää vielä puolikilsaa uskaltaa vaeltaa yössä yksinään!

Kauniita Unia!

Marja