Blogiarkisto

lauantaina, tammikuuta 09, 2010

TUOKO SAMMUMINEN SÄÄSTÖÄ?

Start -stop -jutun päivän lehdestä ( HS ,Jokela) voi soveltaa suomalaiseen alkoholikulttuuriin ; suomalainen toimii eleettömästi humalan aikana myös kylmissä oloissa.Tosin jotkut ovat ottaneet käyttöön pelkän stop-toiminnon eli polttoaineetoman tammikuun .....
Pakkaset ovat mahdollistaneet alkoholin käytön start stop - toiminnon eli sammumisen testaamiseen öisessä baariliikenteessä.Start-stop -toiminto käynnisteään jo kotona , pohjalle nautitaan pullo kolmen vartin kossua tai jallua + virvoitusjuomat , 12 bäkki olutta.

Baarissa asiakas kysyy juomaa tilatessaan
"Kai tällä myös käynnistyy"

"Kai tällä juomalla pääsee teholle?" kysyy 10-vuotias nuori trokariltaan.
Joulun aikaa monelle pukille laulettiin tip-tap-tapin tilalta
"Sammuu, harvoin, sammuu, harvoin. . . älä sammu vielä"

Koejuopottelu pakkasella on paljastunut, että lupaukset eivät välttämättä täyty arkisissa ryypiskelyolosuhteissa. Esimerkiksi
salmiakkikossun sammutustoiminto tiputtaa kulutusta jopa 15 prosenttia. Sitä on vaikea uskoa.

Suomessa olosuhteet sammumiselle eivät aina ole parhaat mahdolliset, etenkään kylmillä säillä- on lumipenkkaa ja laupiaita samarialaisia kutsumassa kyytiä.
Lisäksi sammumisen mahdollistavien katalysaattorien eli kovien promillien juomien hinnat ovat korkeat.

"Start/stop -toiminto eli aloita kotona jo kunnon pohjilla ja lopeta ravintolassa juomasekoituksiin ei meidän olosuhteissamme varmaan tuo paljon säästöjä useimmille käyttäjille , sammuminen liian varhaisessa vaiheessa kalliilla on vääjäämätön seuraus ", pohtii alkoasiantuntija.

"Juomisen rytmi kaupungissa on varsin sujuvaa eli pysähdyksiä on vähän ja suurin osa juomista elimistöönn kertyy taajamien ulkopuolella ilman pysähdyksiä liian aikaisin Start -Stop-Järjestelmä on suunniteltu sinne missä juodaan kokoajan kaksin käsin paljon ja vahvaa, ruuhkissa, useita päiviä perätysten.

Launantaita ja Sununtaita !

Marja .

Ei kommentteja: