Blogiarkisto

tiistaina, helmikuuta 20, 2007

EN OO VALMISTANU ENKÄ OO MYYNY!

HEI!

TV:stä tuttu Mikko Niskasen ohjaaman mestariteoksen lause sopii somasti myös apurahataiteilijoiden ja tutkijoiden korvissa
hänen perätessään sosiaaliturvaansa tai vierailessa työvoimatoimistossa.

Taiteilijat ja tutkijat tulkitaan ammattinimikkeen kautta yksiselitteisesti yrittäjiksi
työvoimatoimiston tiskillä- jos on vielä tehnyt taide-, tai tutkimustyötä säätiön tai valtion apurahalla ( 1200 Euroa /Kk -useimmiten ei kerrytä eläketurvaa lainkaan)yrittäjäluokitus on saletti.

Niinpä työttömyysturvaa hakevalle taiteilijalle ja tutkijalle siirtyy todistusvelvollisuus siitä , että saadakseen päivärahaa hänen on näytettävä toteen, että on luopunut yritystoiminnastaan,ammattistaan , työvälineistään, työhuoneestaan.

Ohjaaja Mikko Niskasen elokuvan kohderyhmä olisi tänään toinen , vaikkapa pätkätyöläiset tai pitkäaikaistyöttömät ,mutta repliikki toimii edelleen

EN OO VALMISTANU ENKÄ MYYNY -

tosin nyt ei ole kyse pirtun valmistamisesta vaan laillisten tuotteiden tuottamisesta eli henkisten, aineettomien tuotteiden valmistamisesta sekä taideteosten tuottamisesta-

Ei todellakaan löydy ymmärrystä tälle käytännölle kentällä.
Tilanne on huonontuntut sitä mukaa kuin väärinmitoitettu luovien alojen ja medialojen kouluspaikkojen määrää on riistäytynyt liian suureksi - töitä ei ole kaikille valmistuneille- tiedemaailmassa on sama ilmiö -jonnekin ne porukat on siivottava ja silloin kategoria yrittäjät on sopivan väljä ja lain tulkintaa voi suorittaa kohtuullisen vapaasti eri työvoimatoimikunnissa.

Tähän tarvitaan korjaus ja pian - on kohtuuton koettelemus pitkien opintojen jälkeen sälyttää kaikki vastuu toimeentulosta pätkätöitä tekeville taiteilijoille ja tutkijoille.
Yleensä pienipalkkaisia ja ahkeria eli hyödyllisiä kansalaisia, joista kannattaisi pitää parempi huoli.
Eli lainsäädäntä korjaukseen ja kohtuulliseksi kaikille ja luovien alojen koulutupaikkojen määrää vähennettäköön edelleen rajusti.

Kirjoitinpa maanantaisen VOIMALA-ohjelman innoittamana kirjeen työministerille!


Hyvä Tarja !


Eilisessä VOIMALA-ohjelmassa
väitit useaan kertaan käsityksenäsi , että tilanne taiteilijoiden ja tutkijoiden kohdalla työvoimatoimistoissa on jotenkin uusi?Syntynyt uuden työtekokulttuurin seuraamuksena ja työhakijoiden monimuotoisuuden johdosta!

Että tilanne on Helsinki-kohtainen eli että siellä olisi niin paljon luovan alan ja tiede-, ja tutkimusalan pätkätyöntekijöitä?

Voin valaista teitä arvoisa ministeri; jo 1980-luvulla Itä-Suomessa , pienehkössä kaupungissa simputettavksi joutuivat kuvataiteilijat " ns. yrittäjäpykälää" soveltavan työvoimatoimikunnan käsittelyssä ja

- muuten työvoimatoimikunnissa on poliittisesti valittuja edustajia - jäi eilen mainitsematta. Kysymyksessä ei ole puolueeton edustus asiantuntijaelimessä-siellä on eri arvolatauksilla varustettuja asiantuntijoita.

Opetustöissä tuntiopettajina toimivilta kuvatateilijoita evättiin jo 17 vuotta sitten KELAn päivärahaa vedoten TYÖLLISTYMISEEN OMASSA YRITYKSESSÄ - ARGUMENTTEINA EI OLLUT MUUTA KUIN OLETUKSET - EI EDES APURAHAKAUTTA!- korkeimpaan oikeuteen vietiin tapauksia- VALITUSPROSESSIT KESTIVÄT TOISTA VUOTTA -Nöyryytystä ja simputusta. Ja epävarmuutta toimeentulosta.

Yksilö on aina heikompi osapuoli isoa organisaatiota vastaan .

Tilanne on ollut TYÖVOIMAVIRANOMAISTEN TIEDOSSA erittäin hyvin jo parikymmentä vuotta - mitään korjauksia ei ole tehty -
päin vastoin on laajennettu pykäliä ja määritelmiä niin että esim kuvataiteilijan on luovuttava instrumenteistaan ja työhuoneistaan ja ammatistaan, todistettava se paperilla täyttäkseen byråkratian vaatimukset.

Takana usein 4- 8-vuoden koulutus verovaroilla-heitetäänkö se menemään , samalla kuin koko mahdollinen muu uusi ajattelu ja teokset, joita taiteilijalla ja tutkijalla on tarjottavana?

Onko tämä kohtuullista?

Tilanne on siis pahentunut viranomaisten toimintojen osalta vielä nöyryyttävämmksi.

Kun katsomme koulutuspoliittisia ratkaisuja luovien alojen kohdalla vuosia taaksepäin - tragedia on valmis!Ja laajeneva.

Nyt kaltoinkohdeltujen joukko on kasvanut tieteen ja tutkijoiden joukolla!

Ja asiasta on alettu puhua ja kirjoittaa laajemmin.Yhä useampi tulee ulos ongelmansa kanssa.Enää toimeen teulemattomuus ei ole vain henkilökohtainen ongelma. Se on meidän kaikkien ongelma.

Kyse on yhteen ammattikuntaan kuten taiteilijat kohdistuvasta epäinhimmillisestä viranomaisten toimintamallista.

Rikollisillakin on enemmän oikeuksia kuin luovan alan tekijöillä tässä maassa.

Haluan muistuttaa ministeriä siitä , että vaikka olemme marginaaliryhmä ,meillä on oikeus edellyttää että työvoimamininsteriön edustajana ministeri on perehtynyt koko ongelman laajuuteen ja historiaan. On päivittänyt tietonsa. Esiintyessään julkisesti kommentoimassa asiaa.

Eikä siis väitä ongelman syntyneen uudenlaisessa työkulttuurissa yhtäkkiä hektisellä 2000 luvulla.

Ongelma on parikymmentä vuotta vanha !!!!!

Ja pahentunut !

Ennen tuli taiteilija toimeen tuntiopettajana ja satunnaisilla myynneillä - sai työttömyysturvaa ainakin osa - nyt vallitsee kirveslinja -kerralla ammatikuva poikki ja toimeentuloluukulle, kuten eilen tutkijat totesivat.

Aika KAFKAmaista.

Murto-osa luovan alan ammattilaisista nautti valtion tai säätiöiden apurahasta palkkana. Työn teon motiivina on muukuin riakstuminen.

Taiteilijat ja tutkijat hyödyttävät työnsä tuloksilla koko yhteisöä.

Kysymys on henkisestä pääomasta , joka rikastuttaa kaikkia.


Toteuttumattomasta eläketurvasta näillä aloilla en viitsi muistuttaa ministeriä. " Uudistus " , jota lanseerattiin Haataisen putiikissa Joulun alla, jäi onneksi torsona toteutumatta kohderyhmän laajan vastustuksen vuoksi, koska se olisi vienyt myös melkein koko apurahan mennessään .
Eläkettä kerryttämään.

Näillä elinehdoilla ei taida moni eläkkeelle asti jaksaa.


Lopuksi kysymyksiä ministerille ennen virkauran päättymistä:

Miten aiot sosiaalidemokraattien kansanedustajaehdokkaana vaikuttaa tähän ongelmaan , joka alkaa olla iso häpeäpilkku sivistysvaltiossa.

Vielä ehdit ministerinä aloittaa ongelman korjaustyön?

Ohjeistaa työvoimatoimistoja nyt hyvin evästettynä!

Valtionvarainministeriöönhän taiteilijoiden eläke-, ja sosiaaliturvasta -kaikki erinomaiset ehdotukset ovat kaatuneet.

Kyllä tästä aiheesta on lämpimiä,empaattisia puheita pidetty !

Yksi taiteilijoiden infotilaisuudessa vieraillut veroviranomainen 10 vuotta sitten totesi te olette niin pieni erityisryhmä ettei se kiinnosta ketään!

Nyt ryhmä on kasvanut tieteen tekijöillä ja tutkijoilla jo poliittisesti mielenkiintoisen kokoiseksi- kannattaa kalastaa äänet tekemällä jotain konkreettista.

Ajatellaanpa ettei taiteilijoita olisi lainkaa elettäisiin ilman taiteilijoita Gallen-Gallelaa, Sibeliusta tai Väinö Linnaa tai Aila Meriluotoa , Kaija Saariahoa tai murrekirjailija Heli Laaksosta. Ellen Thesleffiä, Ina Collianderia , Juho Rissasta, Veijo Merta, Aleksis Kiveä , Aki Kaurismäkeä, Tuomari Nurmiota, Olavi Virtaa kansakunnan itsetunnon muokkaajana?


Kyllä ,joka tason luovan työn tekijät ansaitsevat toimeentulonnsa näin vauraassa maassa, jossa aina ennen kunnioitettiin ammattitaiteilijoita ja tieteen tekijöitä.

Nytkö vain EUROVIISUT-rulettaa -yhtäkkiä YLE:llä on ylettömästi varaa ja toisella kädellä irtisanotaan ansioituneita dokumenttitoimittajia YLE:stä!


Terveisin yksi pätkätyöläinen , kuvantekijä


Marja Kolu

Ei kommentteja: