Blogiarkisto

tiistaina, heinäkuuta 01, 2008

SODANKYLÄ-KUOPIO-JYVÄSKYLÄ

Heips!

Moni on valitellut kun ei ole tekstiä näkynyt täällä - siis uutta- no aina voi aloittaa lukemaan vanhimmasta päästä uudestaan , jos on niin minunn makuun päässyt, onhan tässä jo muutama vuosi kirjailtu.

Tosiasiassa blogin kirjoittaminen vie suunnattomasti aikaa.
En halua kirjoittaa päiväkirjatyyliin , söin aamupuuron ja menin työn äärelle tai nyt olen depiksessä ja laahaan jalkojani tuolin ja sängyn välillä jne.
Eli sitä haluaisi kirjoittaa asiaa ja silloin ei joutusaan käy minulta tekstin tuottaminen.
Ja kielenkin soisi olla kohtuullisen oikein kirjoitettua Suomea. Ettei Ylen Ykkösen Aristoteleen Kantapää pääsee huomauttamaan vääristä kielikuvista!

Kyllä , pidän kirjoittamisesta. Se selkiinnyttää ja rauhoittaa.
Aina ei edes arjen kommentointi maistu javälillä tapahtuu niin lujaa asioita , että ei ehdi koneen äärelle ja paras terä väljähtyy kun aikaa tapahtuneesta kuluu.
Eräs ystäväni asian ilmaisi , että elämäsi on kuin jatkuva sarja elokuvakohtauksia. Ei niitä suomielokuvien tuijotuskohtauksia , mutta enemmän road movie tai action elokuvapohjasta eloa.
Eikä sitä kaikkea halua kaikkien tietoonkaan.

Niinpä lyhennettynä tämä kevät tuosta edellisestä kirjoituksesta tammikuulta.
Ranskalaisilla:

- Ortodoksisen kirkkomuseon HYVÄ ESINE -PAHA ESINE - näyttelyyn hain vuoden aikana seitsemällä hakemuksella rahoitusta - sain yhdestä - näyttely kutistui pienemmäksi ja jouduin laatimaan koko näyttelykonseptin uusiksi , mikä tarkoitti ympäripyöreitä päiviä ja viikonloppuja.
Ei siinä toisten avajaisiin ehditty tai jaksettu.
Vapaa-aika meni Laajavuoren luontopolulla tai viikonloppuvalkoviinijuhlissa.
Kirkkomuseon näyttelyn avasi vaikuttavalla runolla Atik Ismail.
Paikalla oli muutama kymmenen taiteeni ystävää tai viran puolesta kunnioittamssa avajaisia.
Kaksi isoa Ahvenkukkoa meni meijerivoin kyydiottämänä vieraiden suihin ja kyytipoikana muutama litra viiniä. Jatkot nautimme ravintola Sampossa.

Ohueltahan usein omasta mielestä oman näyttelyn lopputulos näyttää, mutta enempään ei nyt tällä kertaa pystynyt.
Aikataulu ja paine kävivät melkein sietämättömäksi.
Mutta maakuntalehdet esittelivät näyttelyn komiasti ja näyttely on koettavissa 29.9.2008 asti.
Taiteiden yönä Syksyllä Kuopiossa esittelen näyttelyä yleisölle.

Samaan aikaan Kirkkomuseon näyttelyn kanssa piti valmistaa Lutakon tilausteoksen toinen osa RASTATUKKAINEN SOFFA. Myös kevään aikana -viivästyneen sopimuksenteon vuoksi oli kokonaista kuusi kuukautta mallin tekoon, 8000 kilon valamiseen Suomenlinnan taidevlimolla ja noin 9000 mosaiikkipalan laatoitus ja saumaus ja siistiminen sekä kuljetukset ja muu sähläys.
Päivää ennen puiston avajaisjuhlia olimme valmiit!Huhuh ja huokaus .
Selvisimme.
Kyllä sitten helpotti, kun kaikki oli paikallaan ja aurinko paistoi ja avajaisissa noin parisataa Lutakon asukasta ja vähän muitakin ja mieskuoro Sirkat lauloivat Löyly-laululla tunnelmaa ja Loiskis lisäsi lisää lämpöä ja minäkin sain vielä muutaman auringon pehmentämän lauseen ulos suustani yleisölle.
Olin nimittäin armottomassa paahteessa- tuulta ei ollut , rannalla Rastatukkaisen Soffan lettejä siistimässä saumauslaastista lastalla ja sienellä ja vedellä muutaman helteisen päivän.
Vettä oli onneksi lähellä, ämpärillä Jyväsjärvestä ja välillä kävi kaupungin vesimies letkulla ruiskuttelemassa.
Keväällä olin hakenut talkootyöntekijäksi Sodankylän Elokuvajuhlille.
Yllätyksekseni tulin valituksi , elokuvajuhlien kuskiksi vieraille. Palkkana majoitus , ruoka ja ilmaiset elokuvat silloinkuin ei ollut töissä tai esitys ei ollut loppuunmyyty.

Parasta Keskiyön Elokuvajuhlilla on tietenkin itse yötön yö , rento tunnelma , halvat liput , pienen mittakaavan salit ja loistavat ohjaajat.
Tänä vuonna mm Milos Forman, Lasse Pöysti - mielettömän karismaattisia, hauskoja ja vakaviakin Peter Von Baghin kaksituntisessa haastattelussa monisatapäisen yleisön edessä.

Myös Koutakeinon kapina oli ennakkonäytöksenä festariteltassa komeaa ja koskettavaa nähtävää. Saamenkielellä.
Samoin Mykkäelokuvaesitys Altea Cleaning Womenin säestyksellä.
Olin edellisen kerran Sodankylän Keskiyön Elokuvajuhlilla 1986- työskentelin silloin Kuopion Elokuvatoimistolla projektityöntekijänä tehtävänäni kunnallinen elokuvatarjonta lapsille,nuorille, aikuisille ja vanhuksille.
Sain työpaikkaetuna matkat ja majoituksen , silloin elokuvajuhlilla olivat vieraana ohjaajat Samuel Fuller Usa:sta ja Tavernier Ranskasta.

Sinne sitten ensi kesänä taas töihin jos huolivat - ei rasita lompakkoa eikä tule ahmittua liikaa elokuvia , eikä tule jämähdettyä Hotelli Sodankylän maanmainioon kuppilaan.
Tänä vuonna ravintolassa esiintyivät Pelle Miljoona ja Tango Helsingistä -Tango oli eka kertaa esiintymässä Helsingin ulkopuolella.

Nyt sitten työhuonetta pakkaamaan Keskimaa osti entisen margariintehtaan ja joudumme lähtemään elokuun loppuun mennessä. Eli eipä tule taaskaan kesänvietto-ongelmia .
Varsinkaan kun ei tiedä minne muuttaa työhuoneen!

Tekstejäni voi lukea myös www.taidelehti.fi - se on kaksi vuotta ilmestynyt TAIDE-lehden nettiversio- olen kirjoittanut sinne muutaman jutun , samoin painettuun Taide-lehteen.
Niistä saa hiukan liksaa. Mitä blogi-jutuista ei saa.

Hyvää Kesää Itse kullekin!

Terv. Marja

Ei kommentteja: