Blogiarkisto

tiistaina, heinäkuuta 19, 2005

Kulttuuria Terveydestä tai Terveyttä Kulttuurista!

Huimaa ja heiluttaa!

Olimme kutsuttuina kokeiluun , jossa kaikkea kulttuuria aiottiin sijoittaa pysyvästi hoitoympäristöön.

Koska erillisiin kulttuuritiloihin ei enää ole varaa ja terveydenhuolto taas tarvitsee yhä suurempia laitoksia ja tiloja sijoittaakseen epäterveen aineksen pitkä-aikaisesti, kehitettiin talousalueellaamme radikaalia toimintamallia:Sijoitamme kaiken kulttuurituotannon Terveyden huollon tiloihin!
Mukana oli pienten kuntien vapaa-ajan, kulttuurin ja terveydenhuollon henkilöstöä sekä suorittavasta portaasta, että hallintopuolelta sekä taiteen ammattilaisia.

Ensimmäinen kokous pidettiin tilassa , jossa oli aloitettu jo teknisin ratkaisuin viemään ideologiaa eteenpäin ja ujuttautumaan kokousväen mieliin;
kokoustila oli kauttaaltaan katettu mitä ihanimmilla orkiedeoilla- palmunlehvillä ja ruukuissa ikkunoilla kypsyivät perunanalut, valkosipulit ja istuimme suomalaisesta, paikkakuntalaisesta koivusta
valmistetuilla katosta vaijerilla roikuvissa tuolin ja divaanin tapaisssa leijuvissa istujaimissa (tuolin uusi,innoittava nimi).Suihkualtaat solisivat nurkissa.

Innostuneena suolsimme ilmaan toinen toistaan mielenkiintoisempia, tapahtumia ja ideoita toteuttaa kulttuuria läpikäynti-periaatteella koko terveydehuollon eri hoitopisteet.Ja tiloista ei tule olemaan pula.Taaskin kuntayhtymä ostaa vapautuneita teollisuus tiloja potilastiloiksi Kiinan muuttaneelta kumitehtaalta.
Ja EU-rahaa riittää vielä pitkään toimintamallin perustamiseen ja idean sisäänajamiseen kuntiin.
Kuntaministeri Manninnenkin lähetti onnittelusähkeen meille!


Toisena päivänä pääsimme jo suunnitelmista tekoihin toteuttamaan teoksia ja tapahtumasarjoja;runonlausuntaa, äänitilateoksia,konsertteja MB-soittimilla, tilateosten sijoittamista potilashuoneisiin.Tanssiperformannseja kylpytiloihin.

Mahtavissa fiiliksissä sijoittelin tilateokseni osia potilashuoneen lattialle, pöydille ja seinille.
Vihdoinkin sain olla mukana hienossa hankkeessa:näkyvää, kaikille hyvää tekevää, kaikkialla läsnäolevaa kulttuuria katsojan kunnosta riippumatta!

Tässä uusi alku kulttuuritekijöille!

Pidin työskentelyn välissä taukoa ja riensin muiden teoskokeiluja katsomaan ja jakamaan tuoreita kokemuksiamme Viheriö-tilaan.
Olimme läämästyneitä kekseliäisyydestämme ja mahtavasta energiavirrasta joka laajeni hoitoympäristön tiloihin.
Muutaman tunnin kuluttua palasin jatkamaan teosteni osien sijoittelua potilashuoneisiin.

Yksi potilaista kuljeskeli sekavana valkeaan potilaskaapuun pukeutuneena ympäri huonetta virtsaamispullo kourassa ja kuseksi sinne tänne osuen juuri sommittelemiini
tilateosten osiin ja lorutteli vielä pullostaan lisää päälle!

Juoksin häkeltyneenä palautekeskukseemme ja hämmentyneenä sopersin , että eihän tässä näin pitänyt käydä, potilaiden tuli olla valmennettuja taideteosten tuloa
varten. Käänsimme syyttävän sormen sairaala-apulaisiin ja muuhun hoitohenkilökuntaan , mitenkä huonosti potilaat oli valmennettu vastaanottamaan ulkopuolisia virikkeitä
ja kaiken parantavaa taidetta!
Heillä oli ollut kuukausi aikaa saada potilaat tottumaan ajatukseen, että esim potilashuoneen WC:ssä soi Matti ja Teppo vuoron perää John Cagen Hiljaisuus -teoksen kanssa. Keskustelu ja syyttely VIHERIÖSSÄ kiihtyi ja kokeilu päätettiin keskeyttää siltä päivältä!?

Meille tiedotettiin , että kokeilu jatkuu joskus myöhemmin ja toivottiin meiltä tekijöltä kärsivällisyyttä kyseessä kun oli vasta kokeilu ja hankkeen työstö vie muutaman vuoden.Palkkaa ei maksettu.
Päiväraha ja matkakulut saatiin.
Tasan 39 Euroa.

Tuollaista unta näin 16.7.2005.
Onkohan Kehitys kehittyy-seminaaria jossakin!
Nyt tarttis tärskyn taas!

PS. Saarijärvellä ei liikkunut ristin sieluakaan-varjoja vain-kun lämpötila kohoaa +35 asteeseen , kannattaa tosiuskovienkin etsiä varjoa, meistä suursyntisistä puhumattakaan.
Tahtoo sanoa , että torilla jos joku liikkui Saarijärvella niin se oli vesipullo huulia kohti.

Minulla on syntisen paljon kauniita matkamosaiikkiristejä myytävänä!
Suuntaan Valamon tielle!

Heips!

Ei kommentteja: