Blogiarkisto

torstaina, syyskuuta 14, 2006

VANHAMUOTOINEN UUSMUOTOINEN NYKYMUOTOINEN

Hei!
Käytiinpä maakunnassa KeuruuullA SATUMAA-KAHVILASSA JA SANTUN TUVALLA JA KAMANASSA.
Käytiinpä Mäntässäkin , hakemassa PESÄT pois.

Samalla sain Mäntän Kuvataideviikoilta 50-vuotissynttärilahjan- he olivat sen kanssa heinäkuun lopulla minua etsineet piilopirtistä Keuruulta , mutta tuloksetta . Näin sitten sain taideteoslahjan Honkahovin pihalla auringon paisteessa Sampolta.

Eilen oli illalla Lohikosken Työväenyhdistyksen järjestämä avoin keskustelutilaisuus Lohikosken kirjastossa lähikirjastojen lakkauttamisista.

Luin sattumoisin Keski-Suomalaisen nettisivuilla käytyä vilkasta lähikirjastokeskustelua ja siellä oli jonkun kehotus tulla sankoin joukoin keksustelemaan ,ajattelin käydä vakoilemassa ja mahdollisesti jotain lohkaisemassa tilaisuudessa.

Minä menin sinne kutsumatta, Henna Virkkunen ei tullut vaikka oli kutsuttu !
Paikalla oli puolisen sataa tulistunutta asukasta.

Sosiaalidemokraatteja valtuutettuja 3 ja Kauko Tuuppainen.

Nyt sana nykymuotoinen on noussut lähikirjastoasiassa tärkeään rooliin ja aiheuttaa hämminkiä, tilaisuudessa puheenvuoroja pitäneet sosiaalidemokraatit valtuutetut Jukka Louhivuori, Jari Blom ja Reijo Laitinen olivat sitä mieltä , että Kirjastotoimenjohtaja Liisa Laatu on ennenaikojaan ja hätäisesti mennyt tiedottamaan Kypärämäen ja Lohikosken lähikirjastojen sulkemisista- heidän mielestään Kaupungin valtuusto halusi säästää kirjastot ja sana nykymuotoisten tarkoittaa siis suomennettuna, että tilalle on tulossa uusi kirjastomalli , joka käsittää pienkirjaston lisäksi mahdollisesti neuvolaa, terveyspistettä, seurustelutiloja, näyttelyitä jne.
Tiloja toimintoihin ei tosin ole , Tilapalvelu on turhaan etsinyt !
Ja Tilapalvelu haluaa luopua nykyisistä kalliista tiloista Lohikoskella !
Tilapalvelu määrittää palvluiden laadullisia sisältöjä tässä kaupungissa enemmän kuin kukaan muu!Mutta politiikkoja sielläkin on huseeraamassa päätöksenteossa.

Valtuutetut eivät pitäneet Jyväskylän Kaupunginhallituksen päätöstä lakkauttaa kaksi nykymuotoista lähikirjastoa Kypärämäessä ja Lohikoskella sulkemispäätöksenä vaan kehittämispäätöksenä ja että uusi kirjastomalli tulee käyttöön ja näin ollen emme voisi puhua lähikirjastojen sulkemisista.

Kansanedustaja Reijo Laitinen vieläpä oli vihaisen sävyinen , ja totesi edelleen lähikirjastojen säilyvän valtuustopäätöksellä auki Jyväskylässä , eikä siis suljeta yhtään kirjastoa!Hän totesi painokkaasti kirjastotoimenjohtajan hätiköineen sulkemispäätöksen kanssa.

Kirjastotoimenjohtaja Liisa Laatu totesi toteuttavansa kh:n päätöstä ja että asianomaiset päätöspöytäkirjat sulkemisista on tehty Elokuun 28.
Ja pöytäkirjat löytyvät kun osaa kysyä oikealta luukulta!

Ja lisäksi sosiaalidemokraatit valtuutetut totesivat että Valtuuston keväällä kirjatotoimelle myöntämä lisäraha 80.000 Euroa on käytössä kirjastotoimessa tänä vuonna.
Kauko Tuuppainen taas totesi , että asiakirjojen mukaan lähikirjastojen kh:n lakkautuspäätökset ovat tosia , samoin että 80.000Euron Valtuuston myöntämää lisärahoitusta ei käytetä tänä vuonna kirjastoimessa lähikirjastojen aukipitämiseksi vuoden loppuun!Kypärmäen kirjaston toiminta lakkaa vuodenvaihteessa ja Lohikosken esitetään jatkuvan kunnes on kehitetty uusi " pienkirjastomalli"
eli Lohikoski sai jatkoaikaa jos kh ja valtuusto sen hyväksyvät!

Pyysin puheenvuoron ja kerroin istuneeni lähes kaikissa kulttuuri-, ja nuorisolautakunnan kokouksissa ja meille lautakunnassa on tullut selvä käsitys ja viesti siitä ,että lähikirjastojen sulkemiset alkavat tänä vuonna Lohikoskelta ja Kypärämäesä ja meille esitettyjen tulevaisuuden suunnitelmien mukaan jatkuvat ensi vuonna koskien taas kahta lähikirjastoa.

Itse olen kaikkien lähikirjastojen säästämisen kannalla.Jo siitä syystä , että pääkirjasto on ruuhkainen paikka jo nyt.Jätettäisiin edes kirjastot peruspalveluina lähelle!
Lasten on hyvä osata kulkea oman lähiön kirjastoon vaikkapa itsekseen ja sen mahdollistavat pienet ja turvallisen tutun reitin päässä olevat kirjastot.
Lapsethan joudutaan kuljettamaan vaarallisen liikenteen takia usein autoilla kouluun , joten hyötyliikunta on olematonta.

Tämä ei ole voinut olla kenellekkään lautakunnassa istuvalle epäselvä viesti!

Samoin kh:n jäsen keväällä minulle heidän kokouksensa jälkeen ilmoitti , että yksityinen tietokonekokoelmatuki lähti pois kaupungin kukkarolta lopullisesti!
-Mutta hän jatkoi, sinä et varmaan pidä siitä ,että kh myös totesi että kirjastotoimelle ei annettakaan tänä vuonna Valtuuston budjettiin lisäämää 80.000Euroa.

Nyt siis on tehtyjen päätösten selvittämisen aika ,onko kyse nykymuotoisesta,vanhamuotoisesata vai uusmuotoisesta lähikirjastosta!Aivankuin YO-kirjoituksissa , näissäkin lopputuloksena häämöttää arvosanat , valtuustopaikka , lautakuntapaikka , kansanedustajanpaikka!


Vielä on kolme kuukautta aikaa saada väärinkäsitykset oiottua ennen budjettivuoden loppua ja uutta lyödään kansiin marraskuun puoleenväliin, Sivistystoimen ( siinä sisällä on kulttuurimenot ) säästövelvoite on 600.000Euroa.

Keväällä ovat Vaalit ! Se vilkastuttaa politiikkojen verenkiertoa ja kielenkantoja ja voihan olla ,että eduskuntavaalien siivittämänä saamme nauttia kaikki lähikirjastoista nykymuotoisina.

Lohikosken tilaisuus päättyi valtuutettujen yhteiseen lupaukseen , että lähikirjastot säilyvät!Kaupungina hallitustakin uhmaten!


HIENO PÄÄTÖS TILAISUUDELLE!


Heips!

Marja

PS.
Yllättävältä
taholta jouduin tuiman paheksunnan kohteeksi.
Yksi 83 -vuotias naishenkilö tuli luokseni ja sanoi ikänsä käyneensä kirjastossa jkeskustelemassa ja kovisteli minua tilaisuuden politistisoinnista - kun pyuheenvuorossani totesin , että lähikrjastoasia tulee vaalien alla politiikkojen sydämenasiaksi yllättäen ja että tässäkin tilaisuudessa tehdään politiikkaa erityisesti kulttuuripolitiikkaa - tosin puolueista ei ollut runsasta edustusta lukuunottamatta demareita.
Mummo nyhti minua hihasta ja oli palavan vihainen!
Minä totesin hänelle että alunperin politiikka on sanana tarkoittanut yhteisten asioiden hoitoa ja on myönteinen asia.
Hän ei rauhoittunut vaan paineli WC:hen . Kirjaston toimihenkilö yritti selvittää hänelle ,että kulttuuripolitiikka on hyvä asia ja että tarkoitus on säilyttää kirjastot poliittisella päätöksenteolla!


Toinen vanhempi nainen pyysi minua lukemaan puolestaan( sanoi olevans ujo)alleviivaamnsaa Truffautin elokuvan Fahrenheitin( 1966) esittelytekstin , jossa sanottiin että samoin kuin elokuvassa poltetaan kirjoja ja suljetaan Suomessa kirjastoja , tällä tavoin ihmisiä on helpompi hallita , kun ne pysyvät tyhminä tietämättöminä!Elokuva esitettiin tällä viikolla.


Että tällaista!
Marja

Ei kommentteja: