Kiitos Kysymästä !Jees!
Olen valmistanut itse laatikoita joulun aikaan
- en pahvista vaan aivan oikeista kokonaisista lantuista
-tänä vuonna oli myytävänä ensiluokkaisia juureksia ja vihanneksia
perunalaatikkoa luomuperunoista ja vielä oranssinhehkuista porkkanalootaa!
Mikään ei saa minua syttymään niin kuin laatikoiden ja maustekakkujen valmistus!
Pipareihin en ole enää aikoihin innostunut tai torttuihin-liian helppoa ja yksitoikkoista.
Ainakin valmistaikinoista!
Laatikoiden valmistus on haastaavaa- tuntee itsensä kotikemistiksi-jos ei pidä varaa pieleen menee.
Ja laatikot lätsähtävät vuoan pohjalle!
Tai maistuvat puutavaralle!
Jännittävää ruoanlaittoa ja kohtuullisen pitkäkestoista- joulun aikana kun ei aina tiedä mihin kätensä tuikkaisi.
Helpotin työtä kaivamalla höyrykattilan ja soseuttavan yleiskoneen esiin - ennen aina kuuliaisesti survoin juurekset muusiksi ja siitä ei tule sillai kuohkeaa. Mausteita pitää olla tulisesti esim neilikkaa,muskottia ,pomeranssinkuorta ruokaslusikallinen ja siirappia ei saa unohtaa.
Sitäpaitsi laatikoita ja maustekakkuja voi syödä muutaman viikon.
Eivät pilaannu helposti.
Ekoloogista evästä.
Einesruuista saan lisäainepahoinvoinnin.
Lopuksi intouduin merilohta suolaamaan tillipedillä- merilohta sai 7 euroa kilo- -Norjalaiset taktikoivat halavalla lohella-
Merilohi suolataan jakamalla file kahteen osaan - kaadetaan merisuolaa valkeaksi peitteeksi molempien puolikkaiden päälle ja sitten tilliviheriöllä peitetään suolalumi ja lopuksi lirautetaan runsas, keltainen "sitruunakusi" hankiviheriölle-
Asetellaan puolikkaat päällekkäin ja kääritään tiukkaan voipaperipakettiin ja laitetaan kylmään noin kahdeksitoista tunniksi-riippuu kuinka paksu kala on
- sitten avataan käärö
huuhdellaan suola ja tillit pois jääkylmällä vedellä
fileerataan suikaileita poikittaisuuntaan nahasta irrottaen ja rullataan sieviksi suupaloiksi lautaselle.
Rullan sisään voi sommitella persiljapuskan ja sitruunaa ruilautetaan taas päälle-tämän evään kyytipoikana on parasta raanavesi ja pietarinlimppu.Huikopalaa parhaasta päästä-
Tosin kova jano yllättää myöhemmin!
Maustekakkuja sain onnistumaan kaksi :Tässä maustekakun ohje ELLI LEHTISEN JA EVA SOMERSALON kuuluisasta keittokirjasta KEITTOTAITOvuodelta 1932-päivitetty 1972-sisältää 262tekstikuvaa ja 23värikuvaa.
OHJE 1089. MAUSTEKAKKU
1½ DL VOI-, TAI MARGARIINISULAA
4 DL FARIINISOKERIA (voi korvata valkoisella sokerilla ja lorauttaa siirappia)huom.allekirjoittaneen bloggaajan
3 munaa
4 DL VEHNÄJAUHOJA
1 DL MANTELEITA -laitoin rusinoita ja kuvahedelmää koska mantelit oli loppu ja jouluaatto jo
2 TL HIENONNETTUA POMERANNISINKUORTA -minä laitoin puoli rkl
½ TL NEILIKKAA-minä puoli rkl
1 TL KANELIA- "
1 TL KARDEMUMMAA "
1½ DL KAHVIKERMAA
2 TL SOODAA
VATKAA MUNAT JA SOKERI TAVALLISEEN TAPAAN NIIN ETTÄ LUSIKALLA TAIKINASTA TIPUTETTAESSA NAUHAA TAIKINAN PÄÄLLE TAI TIPPAA, SE JÄÄ KOHOLLE SOKERIMUNASEOKSEN PINNALLE
, VOISULA,MAUSTEET,KERMA,JOHON SOODA ON LIOTETTU SEKÄ VEHNÄJAUHOT LISÄTÄÄN.ANNA YLEISKONEEN TAIKINATYÖKALULLA SEKOITTAA AINEET HYVIN TOISIINSA, ÄLÄ KUITENKAAN "YLISEKOITA"
VOITELE KORKEA KAKKUVUOKA -PERINTEINEN -KORPPUJAUHOTA VUOKA JA KAADA TAIKINA KOPISTELAMTTA VUOKAAN -KOPISTUKSET SAAVAT KAKUN LIKILASKUISEKSI -
PAISTA NOIN TUNTI -LÄMPÖTILAA EI KERROTA KIRJASSA, MUTTA VEIKKASI 175 ASTRETTA JA SUKKAPUIKOLLA VOI VAROVASTI TÖKÄTÄ KAKKUA -PUIKKOON TARTTTU TAIKINAA , JOS ON SYVÄLTÄ RAAKA- TAI NÄKEEHÄN SE JOS TUMMUU LIIKAA!
Siinäpä joulun ajan riemuja:
Rauha maassa ja luntakin lumeeksi ja hyvät ruokaineet.
Punaisen Ristin
Kontin kierrätyksestä löytyi joulukoristeetkin;
esim
punaisia pieniä käsikirjottuja tabletteja á 20cnt -ovat Kontissakin hoksanneet joulualen!
Hengen ravintoakin Kontista saatiin- Kontin Vitriinissä oli valtava kohokuvioisiin nahkakansiin verhottu ,korkkaamaton kuvitettu , massiivinen perheraamattu!
Ja samana vuonna painettu kuin minun syntymävuosi- oli pakko lunastaa-hinta 30 Euroa!
Nyt on psalmeja tiirailtu joulu.
Eli on nautittu sanaa, ruokaa ja ilmaa-tulta ja vettä vähemmän eikä juurikaan kärsitty mistään-
Nyt tulee lunta ainakin tänne Savoon ja pyryttää-
eilen sauvakäveltiin kahden sentin lumessa, tänään voi saada sukset jalan jatkoksi!
Sinisen Hetken korvilta!
Marja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti