Blogiarkisto

keskiviikkona, joulukuuta 20, 2006

OI EMMA , OI EMMA JA AAAAH MALEVITSH!

HUPSIS!

Nythän mie vasta hokasin, että blogikirjoittelu on ollut hyllyllä jo tovin!

On ollut kiireitä- pätkätyöläistaiteilijan elämä on yhtä lentoa: kulttuurilautakunnan kokous 12.12, valitsimme uutta kirjastonjohtajaa, haastattelut oli suoritettu jo viikkoa aiemmin ja yhteenvetoa tehtiin puolitoistatuntia ennen varsinaista lautakunnan kokousta.
Lautakunnan kokous oli tavanomainen ; esitin eriäviä mielipiteitä kolme.en saanut kannatusta pitempien elimuutaman 6000Euron taiteilija-apurahan varaamisesta- kaikkien alojen taiteilijoiden- osittaisesta palauttamisesta avustuksiin vuodelle 2007.Koska valtakunnallisia, pitkiä apurahoja ei tänne herunut ja tilaustyötkin ovat huvenneet olemattomiin. Miten saadaan ammattitaiteilijat pysymään leivässä ja kohtuullisissa työskentelyolosuhteissa. Kulttuuriaitta ja useat muut taidekasvatusprojektit hyödyntävät taiteilijoiden ammattiosaamista- mutta leivän anatajaksi ei muutaman tunnin opetusessioista ole.
Tähän on saatava ratkaisu , jotta eivät kaikki ammattitaiteilijat siirry etelä-Suomeen parempien kontaktien ääreen-

Tiistain kokouksen jälkeen olin turhautunut ja vihainen enkä kyennyt toivottelemaan kenellekkään mitään vaan sanamukaisesti ryntäsin pää höyryten ulos.
Tulin valituksi pöytäkirjan tarkastajaksi.
Kokous päättyi klo 19.45.

Jyväskylän Taidemuseon toukokuussa tilaama Wc-projekti valmistui loka-marraskuun aikana ; NAISTEN HUONE -TILATEOS otti puolitoista kuukautta,tammikuussa jatketaan viimeistelyllä.
Raskas,mutta mieluinen tilaus on nyt naisten nautittavana.
Eipä sitä tiedä vaikka pääsisin viralliseksi wc-taiteilijaksi- sitä ammatinimikettä ei kai kukaan ole ehtinyt varata vielä-stailaushan on nyt in!!!!

Jyväskylän seudun kansalaisopistossa vuoden pesti elävän mallin piirustuksen ja maalauksen opettajan sijaisena päättyi viime perjantaina klo 21.00.
Yksi oppilaista antoi palautetta, josta tulin hyvälle mielelle: hän sanoi että oppilaspalautteessa olen löytänyt kaikkien oppilaiden työskentelystä myönteistä sanottavaa ja rohkaissut oman käsialan löytämiseen ja arvostamiseen.Vastasin , että myös opiskelijat ovat olleet mieluisia, ahkeria ja kannustavia- silloin tapahtuu edistymistä ja vuorovaikutus on mahdollista.

Lauantaiaamuna lähdettiin EMMAAn Kuopiosta klo 7.00.
Kuskina oli goottivaikutteinen , vihainen 30-kymppinen mies , auto oli perhematkailuun tarkoitettu lasikuituinen matka-auto , jossa oli kolme vuodepaikkaa - yksi kuskin pään päällä - toiset sivuilla- wc:kin oli -teoriassa- pakkasen vuoksi???? nesteet WC:stä ja keittiöstä oli poistettu eli käytänössä suolentyhjennys tapahtui manuaalisesti huoltoasemilla ja liikekeskusissa.

Matkaseurue koostui 5 miehestä ja kahdesta naisesta- toinen oli performanssitaiteilija , enkä minäkään mitenkään vähäeleinen ole.
No, nukuin eka parit tuntia pikkuruisella lavitsalla yläpetillä , jonne kipusin pikkuruisia tikkaita pitkin.

Kyllä kannatti lähteä: EMMAN Malevits-osuus on selkäpiitä karmivan hieno- mukana oli myös vitriini , jossa oli Malevitsin kuvia ; eläkeläiskortti ratikkaan ja viimeiset hetket kuolinvuoteella dostojevskimäisen sakraalisessa kuvaelmassa vaimon nojatessa tyynyn pielukseen.Näyttelyihin tutustuminen vei 5 tuntia reilusti.
Malevits -näyttely päättyy 7.1!Eli vielä ehtii.

EMMAn arkkitehtuuria on ylistetty kaikkialla , eikä suotta- betonin juhlaa yhtäkaikki!
Mieleen tulee Luisianan Taidemuseo Tanskassa ja Sara Hildenin Taidemuseo Tampereella.
Palasimme Espoon EMMA.sta lauantai-iltana klo 23.00.
Maanantain lepäsin.

Tiistaina noudin ER-painon painamat joulukorttini Taidetoimikunnasta ja hain samalla materiaalia tammikuun kurssia varten; Imatran Taideoppilaitos pyysi pitämään uudelleen opintoviikon tuleville taiteilijoille aiheesta TAITEILIJA JA YHTEISKUNTA-Taidetoimikunnassa on OPM:n uusimmat tutkimustulokset , toki ovat netissäkin www.minedu.fi , mutta paperitavarana on mielekkäämpi tavailla ja päivittää luentomateriaalia.Kurssi on jo tammikuun puolivälissä-Sain myös tuoretta kahvia toimikunnan reippaalta henkilökunnalta.

Ensi kesän näyttelyteoksilla alkaa olla kiire ; kaksi mosaiikkiteosta tulee Purnun piha-alueelle ja Lönnströmin taidemuseon Studioon valmistuu Tilateos.
Siis ei luppoaikaa tiedossa- kuka sitä kaipaakaan!!

Sitten tiistai jatkui , ensin kävin hyväksymässä Kulttuuri-, nuorisolautakunna pöytäkirjan toistamiseen -olin huomannut puutteita kirjauksessa edellisessä tarkastuksessa ja nyt sitten piti uudelleen lukea ja kirjata puutteet seuraavan kokouksen hyväsyttäväksi.

Sitten siirryin alakertaan oikeasti ihanan maukaalle joululounaalle klo 16.00 Tietotalon Ravintolaan yhdessä opetus-, sivistyslautakunnan kanssa.

Lauloimme yhdessä EN ETSI VALTAA LOISTOA ,ja ymmärsin hetken ajan laulurituaalin merkityksen yhdessäolon ja keskinäisen kunnioituksen lisääjänä-on hyvä hiljentyä ja kuunnella runomuotoisen sävelen soljuvan mieliin.
Rauhoittumista hetken vapaa tuleekin merkitä.

Keskustelua arkisista asioista kanssaihmisten kanssa.
On hyvä tavata lautakunna jäsenten muutenkin kuin virallisissa kokouksissa.
Voimme vaihtaa tuntojamme, vaikka edustaisimmekin eri uskonnollisia ja yhteiskunnallisia näkemyksiä-meitä yhdistää ainakin yksi tärkeä asia:olemme saaneet asua rauhanaikaisessa ja kehityneessä tasavallassa vuosikymmeniä-
veteraanit pitivät siitä huolen.

Usein se unohtuu ja mieli on musta turhan helposti ja ilot ja toisten kiitäminen ja huomioiminen unohtuu liian usein. Tarkoitan että yksinään olisi aika ikävä kulkea. Vaikka yksin viihtyykin.

Nyt täytyy ryhtyä lopultakin korttien kirjoitteluun-edes sen tradition olen jouluna säilyttänyt. Ja riispuuron. Ja lanttulaatikon. Ja perunalaatikon.

Heips!

Marja

Ei kommentteja: