Blogiarkisto

keskiviikkona, kesäkuuta 08, 2005

SAFE-GODNATT/ TERVEISIÄ KANSAKODISTA!

Hei!

Taas takaisin Suomessa, jossa WC-paperi uhkaa katastrofaalisesti loppua ja aivotoimintaa viedään muualle ja lakot avaavat rajat kaikkien vapaasti liikkua myös itärajalta Suomeen! Eläköön Vapaa Markkinatalous!

Sain mahdollisuuden vierailla Ruotsissa Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahston rahoituksella- edistin kahden pohjoismaan kuvataiteen vaihtoa toivottavasti.

Vierailin Tukholman Suomi-Instituutin peruskorjatuissa , hienoissa tiloissa Snickarbackenilla sopimassa näyttelyajoista ja esittelin Keskisuomalaisten taiteilijoiden näyttelykansioita heille.
Heti kiinnitti heidän ilmoitustaulullaan huomion teksti , jossa kerrotaan , että Suomi-Talon legendaarista kirjastoa uhkaa lakkautus-aika ajoin sitä on uhkailtu-Mutta nyt ollaan tosissaan; Suomen OPM katsoo, että Ruotsalaisten tulisi tukea kirjastoa - nyt ei siis tue Ruotsin kulttuuriministeriö lainkaan kirjastoa.

Sijaitseehan kirjasto Ruotsissa ja palvelee koko Tukholman läänin suomalaisia alan kulttuurilaitoksena !
Pääministeri Matti Vanhanen oli mennä viikolla Hanasaaressa esittänyt myös vaatimuksen, että Ruotsi ottaa kirjaston toimintamenot kokonaan kustannettavakseen!Päätöksenteko on siirretty politiikoilta virkamiestasolle.

Mikä ei tilassa kanssani samaan aikaan vierailleiden kanssa ollut ollenkaan hyvä asia- vastuunkanto muuttuu tällöin kasvottomaksi ja vaikuttaminen on
hankalampaa- Kuin siis jos poliittisella tasolla näkyvästi vaikutettaisiin.

Siis eivät ainoastaan Jyväskyläläiset suunnittele kirjastojen lakkautusta!

Majoituin mainioon KOM -hoetlliin , joka sijaitsee Döbelnsgatan 21.
Vieressä on taivaita suipoilla torneillaan tavoitteleva Johanneksen punatiilinen ,uusgoottilainen Johanneksen kirkko.
Johanneksen kirkon pieni puisto ja Drottninghem kirkon puiston laidalla - alunperin köyhille naisille kuningatar Kristiinan rakennuttama 1700-luvulla?-vanhustentalo ja hoivakoti, toimii edelleen samassa tarkoituksessa mutta myös miehet voivat hakea! Jonot ovat tietty pitkät.Kuten kaikkialla asumiseen Tukholmassa. Hoivakoti on matala ja okranvärinen ja kauniisti rinteessä. Vieressä kulkevät jyrkät portaat alas ja kadun nimi on Jutas gång.
Auringossa kirkko ja kaunis vanha puusto syreenin tuoksuineen ja hiekkakäytävvineen toi mieleen Kaskipuron grafiikat.

No - Tukholmassa PAISTOI aurinko enimmäkseen- siellä vietettiin torstaina lakkiaisia ja kadut täyttyivät lehvistöllä ja valkolakeilla koristelluista kuormureista ja juhlivista ihmisistä!Kungsträdgårdenilla oli kansan juhla ja valkoviinijuhlat.
Tuhannet ihmiset nauttivat kesän tulosta ja ilmapiiri oli rento ja iloinen!

Ei uusnatseja , ei käännääviä häiriköitä!Aivan kuin ennen vanhaan , ennen Anna Lindhin murhaa lähellä sijaitsevassa NK:n tavaratalossa tai rasistisia mielenosoituksia!
Tuntui , että maailma on kohdallaan!Modernin taiteen museossa ei ollut mitään uutta , mutta pysyvät kokoelmat Kienholzeineen ja kumppanenineen tekevät aina hyvää nähdä!
Nationalmuseetissa oli Design 2005 YEAR OF DESIGN-näyttely- kokeellista muotoilusuunnittelua-todella upeaa ja hienosti limitetty vanha ja uusi rinnakkain-esim kaikesta muovitavarasta tiskiharjoineen koottu valtava kattokruunu , joka näytti siis juhlavalta , tai erilaisia istuimia eri tunnelmiin -auki elokuun
puoliväliin.
Ikävä kyllä Museot olivat siirtyneet kesäaikaan ja menivät kiinni jo klo 17.00.Piti juosta näyttelyt.
Pettyneistä turisteja oli paljon!Ammattiliitto määrää sulkemisajat- mutta onpa vähän järkeä laittaa niin aikaisin kiinni ja avata siis klo 10.00!

Ja taas täytyy sanoa : Tukholma on tosi kaunis. Vanhassa Kaupungissa on mahdoton tungos, joten siirtykää guljaileen Norrmalmille , Östermalmille , Södermalmille.

Ja taas täytyy sanoa , Ruotsalaiset osaavat palvelun ainakin NK:lla, Busseissa ja
Museoiden tiskeillä - kadullakin.Ja palvelu on tehokasta, kohteliasta, nopeaa, asiantuntevaa.Tieenkin on poikkeuksia taxikuski lähtöaamuna vaahtosi odotettuaan 5 min ylimääräistä ,että hinta on sitten 50 kr enemmän!Tai ei mennä minnekkään!
Ei ollut alkuperäinen ruotsalainen- Miksi menemme Arlanda Expressiin Centraleniin!Hän tivasi. Minä voin ajaa sinut Arlandan lentokentälle melkein samalla hinnalla!
Tavattoman ärtynyt kuski!Vanhempi mies.
Ei, sanoin menen Arlanda Exprss-junalla!Maksoin sen 50kruunua ylimääräistä.
Toivotin ukkoparalle : Ha en bra dag du också!
Se muris vastaan jotain! Tuli mieleen se maahanmuuttajien tekemä satiirinen elokuva ruotsalaisten kaksinaismoraalista ja ylettömästä solidaarisuudesta, onhan se tyly maa tummaihoisille, ollut aina! Meinaan siis piilorasismia jo 70-luvulta kun maahanmuutto alkoi laajemmin.No kaikki heikommin palkatut työt ovat tummilla ja samaa näkyi Helsinki-Vantaan lentokentällä,vessoja buunasi tummat.

Sitten Eteläruotsiin!
Sokerina pohjalla oli Karlskrona. Kuraattori Torun Ekstrand kutsui minut sinne kokoamansa SAFE-näyttelyn pressiin ja avajaisiin- sattuivat samalle viikolle kuin Tukholmann keikkani. Siis SAS:n Lento Rönnebyn lentokentälle ja sieltä puolituntia bussilla Karlskronan PARKINN -hotelliin ja sieltä taxilla suoraan aamu kymmeneksi taidehallille ja pienellä , katetulla moottoriveneellä muun lehdistön kanssa merelle kohti Godnattia-valtavaa majakkaa Karlskronan edustalla.

Majakassa on ollut asukkaita kymmenkunta vielä 1921. Nyt se on kunnostettu näyttelykäyttöön ja viidessä kerroksessa on näyttelytiloja ja jo 6.kesänäyttely.

Kun avasimme luukut ylimmässä kerroksessa , näky oli merellisen hieno panoraama, tulevat mieleen ahvenanamaalaisen Peter Frien maalauksia mereltä , jos olette nähneet niin vaikutelma on sinnepäin.

Majakan ympärillä ei ole maata lainkaan ja siinä on vain laiturin pätkä, mutta sisätiloissa on kunnolla tilaa , vanhat, puiset kalusteet ja kamiinat ovat talella.
Katot sisällä ovat holvattu kauniisti kuin kirkossa, valkoista rappausta.

Täällä oli esillä puolalaisen Arthur Zmiijewskin kaksi videoteosta; toisessa teoksessa Puolan armeijan osasto harjoittelee sotilasmanööverejä ensin kasarmialueella puettuna- sitten alasti vain konekivääri ja armeijan lakki päässä balettisalissa.
Komentaja komentaa kuten meilläkin ETEEN!TAAKSE! -aseet nousevat ja laskevat , lopulta nuoret sotilaat eivät voi pidättää naurua ja hervottomina kumarassa aseen yllä hohottavat- tuntuu että aseet sulavat tilanteessa lakritsiksi ja saa katsoja nauraa vapauttavaa naurua asevoimille- jota ei yleensä tehdä.

Toinen hänen teoksensa on kuvattu yksityisen talon kellaritiloissa ja keskitysleirin kaasutushuoneessa.
Joukko vapaaehtoisia , alastomia, kaikenikäisiä naisia ja miehiä saapuu kylmään tilaan, ensin ujoina, kädet sukupuolielinten ja rintojen suojana ( SAFE) ,mutta alkavat sitten liikkua ja leikkiä hippaa huoneessa.

Teos on tarpeeski pitkä ja kauniksin , mutta ei alleviivava.

Toinen Godnatissa esillä oleva taiteilija nuori Agnieszka Kalinovska käsittelee ihmisten käyttäytymistä ääritilanteissa.
Kuten ihmisketjua parvekkeeltaputoamisvideossa, katsoja näkee vain käsien ketjun , joissa ranteista ote seuraavaan ja nilkoista seuraavaan. Kasvoja ei kuvata- eikä putoamista- vain se huumaava hetki kun pidetään äärimillään kiinni toisesta.
Näkee usein toisenlaisessa yhteydessä toimintaelokuvissa.

Kuraattori Torun Ekstrandin kokoama SAFE- näyttely sisälsi teoksia , jotka käsittelevät turvaa-tunteita ja olotiloja eri tasoilla.

Teoksissa käsiteltiin esim Bushin politiikan ja propagandan( uusin Bruice Willis-elokuva, mainokset) tarkoituksenhakuisuutta muslimiväestön olojen huonontamiseksi ja rotuennakkoluulojen lisäämiseksi- Quantamanon tapahtumia kommentoi ruotsalainen taiteilija Andrea Hvistendahl yhteistyössä VISIBLE Collectiven kanssa( osoite DisappeardInAmerica.org)

Mukana näyttelyssä on tunnettuja taiteilijoita kuten Björn Kjelltoft, jolta on esillä Ruotsin Armeijan kukkauniformut Ruotsin Armeijan standardimalli M/90, Kukkaiskangas armeijan puvuissa. Malli on ruotsalaisen klassikko suunnittelijan Josef Frankin.
Samanlainen klassikko kuin Maija Isolan unikko.
Armeija on halunnut kangasvalinnalla osoittaa että armeija toimii rauhan asialla ja on hyväntahtoinen!??ei pelkästään sotiva !?
Kjelltoftin Flower Power -teoskokonaisuus käsittää 3 sotilasmallinukkea armeijan vihreässä kypärässä ja konepistooli kourassa.En ollut koskaan nähnyt tätä variaatiota Ruotsin armeijan puvusta!

Toinen tunnetumpi ruotsalaistaiteilija on "Punaisen Mökin" toteuttaja Peter Johansson
Teos nimeltään Får jag Lov. Punainen pikkumökki on pienellä saarella kaupungin keskustassa ja saarella on kukkulla , kukkulalla on paloauton punainen mökki, sisällä kaikki on punaista, hellan pyöreät levytkin. Js tauotta soi Abban Dancing Qween. Saari on kaupungin biletyspaikka kuten Hietaniemi Helsingissä tai Vänäri Kuopiossa.

Karlskrona kuuluu Blekingen kuntaan ja kunnassa on asukkaita 60.000.
Karlskronassa on toimii armeija ja on aina toiminut. Karlskronassa on kokonainen kaupunginosa , jossa ennen oli armeijan toimintaa ja valtavasti rakennuksia.
Ne ovat suojletuja ja kunnostettu vapaa-ajan tiloiksi ja museotiloiksi. Kauniit ,vanhat armeijan ja laivaston tilat on kunnostettu museo ja näyttelytiloiksi!

Valkeaa rapattua pintaa , puisia hienoja rakennuksia uusiokäytössä, hyvin remontoituja. Kauniisti peruskorjattuja!
Nykytaiteen näyttely SAFE istui hienosti sisä-ja ulkotiloihin.Näyttely on vivahteikkaasti ja tunteella koottu. Luja Kokonaisuus.
Vuoropuhelu on alkanut TURVA- ARMEIJA-KOTI- UHKA - MERI- RASISMI jne.

Alue on hyvin konservatiivista ja vaurasta. Piilorasismia on paljon.
Uusnatseja myös.
Naisten pukeutuminen illalla oli DollyParton -tyylistä kaupungilla. Vaaleita kesäbuutseja vilisi ja stetsoneja.Röyhelöpaitoja.
Ja juhlia osaavat ruotsalaisetkin, tosin alkoholin hinta ravintolassa on puolet siitä mitä meillä- Tupakointikielto oli astunut voimaan ja katetuilla ulkoterasseilla oli käyttöä.Meno oli hilpeää ja vapaata!

Ikävä kyllä aika meni nopeasti ja en ehtinyt tutustua kaupungin merimuseoon , jonka valtavista ikkunoista näkyivät laivojen monimetriset,puiset keulakuvat.Olipa siellä pistooleista koottu kattokruunu.Siis 50 puupreäistä pistoolia koottun kuningas Kustaan käynnin kunniaksi 1800-luvulla!Näytti ihan nykytaiteen teokselta!Sekä kivääreistä tehty veistos!
Käykää tsiikaan www.karlskrona.se/konsthall tai www.marinmuseum.se

VAPAA PÄÄSY! Ruotsissa melkein kaikkialla museoissa poistettu pääsymaksut!
Vain erikoisnäyttelyihin otetaan maksu!

Täytyy sanoa , että Ruotsi on säilyttänyt hyvinvointinsa ja palvelujen tason.Ainakaan en huomannut liikaa sellaista kireyttä ja paniikkia mikä meillä on nyt kaikkialla alati jatkuvine alasajoineen , kansa jakaantuu enemmän ja enemmän kahtia!
täällä Suomessa, entisessä tasa-arvovaltiossa.


Lisää kirjoittelen kuulumisia kunhan kokoan ajatuksiani.
4 päivässä ehti tuota kaikkea. Vaan kyllähän se mehut vie.Siirtyminen koko ajan ja haastattelin siis 12 taiteiljaa face to face / tunti per taiteilija. Olivat kyllä kaikki hienoja omalla tavallaan, siksi sujui ja antoi paljon. Kirjoitan artikkelin
TAIDE-lehteen.Syyskuussa tulee kai ulos!

SAFE SUMMER- eli TURVAKESÄÄ!

MARJA

4 kommenttia:

Mikko Moilanen kirjoitti...

Mielenkiintoisen kuvauksen kirjoitit Karlskronasta. Olen itse ollut Blekingen Ronnebyssä yhdeksän kuukautta vaihdossa ja hämmästellyt täällä olevaa letkeää ja yhteisöllistä ilmapiiriä. Mukava havaita, että joku suomalainen on tehnyt samanlaisia havaintoja kuin minä.

Palvelun nopeudesta olen eri mieltä. Minulla oli todella paljon totuttautumista kaupoissa tapahtuvaan hitaaseen kassatyöntekijöiden työskentelyyn.

Karlskrona on tosiaan upea kaupunki. Hieman ihmetytti negatiivissävytteinen mainintasi naisten "dolly parton" -pukeutumistyylistä. Täällä naiset uskaltaa olla reilusti naisia, heidän ei tarvitse tehdä itseään miesmäisiksi mistään poliittisista syistä. Naiset on täällä miten haluaa ja heitä arvostetaan paljon riippumatta siitä, että pukeutuvatko he naismaisesti vai miesmäisesti. Tämä johtuu ehkä pääasiassa siitä, että täällä on niin vahvaluonteisia naisia, jotka ei rupea muiden pillien mukaan tanssimaan. Ns. ei vaatteet miestä tai naista tee, vaikka idiotismi suomessa muuta luulee ja toitottaa.

Täällä Ruotsissa olevat naiset ei lässytä humaanista käytöksestä vaan käyttäytyvät humaanisti. Sillä on tietysti vaikutusta miesten käytökseen, ja siksi miestenkin on paljon helpompi olla täällä, koska naiset ei idioottimaiseen suomalaiseen tapaan rakentele keinotekoisia statushierarkioita vaan suhtautuvat välittäen, ystävällisesti ja kunnioittaen miehiin heidän sosiaalisesta asemasta tai ulkonäöstä riippumatta. Olen aika pitkälle varma siitä, että ruotsin ja norjan korkeampi humaanius on nimenomaan erittäin lujaluonteisten, oikeudentuntoisten ja itsenäisten naisten ansiota.

Suomella on todella paljon oppimista varmaan kaikissa asioissa Ruotsista ja Norjasta. Halveksuntani suomea ja "suomalaisuutta" kohtaan on kasvanut suuremmaksi kuin koskaan aiemmin.

(Tottakai täältäkin ongelmia löytyy, mutta se on vain merkki siitä, että täällä on enemmän radikaalia kansalaisaktivismia.)

Mikko Moilanen kirjoitti...

Minä: "(Tottakai täältäkin ongelmia löytyy, mutta se on vain merkki siitä, että täällä on enemmän radikaalia kansalaisaktivismia.)"

Ts. selvä todiste siitä, että täällä asustaa paljon itsenäisempiä ja lujasisuimempia kansalaisia, jotka ei vain lutkuta peukkuaan ja nöyristele sekä mielistele porvareille mammonan toivossa. Suomalainen sisu ei ole mitään muuta kuin angstia ja jääräpäisyyttä.

Mikko Moilanen kirjoitti...

Minä: "Suomalainen sisu ei ole mitään muuta kuin angstia ja jääräpäisyyttä."

+ säälittävää yritystä olla "parempi" kuin muut.

(Jk.: Dialogit säilyvät yleensä huomattavasti korkeatasoisempina, jos ne on käymiäni monologeja. Tämä voi vaikuttaa teistä typerältä, mutta sellainen mitä ei ymmärrä voi vaikuttaa typerältä tai käsittämättömältä. Näin ollen toimisin viisaasti, jos kävisin pelkästään itseni kanssa dialogia Internetissä. Tätä voi joidenkin olla vaikea käsittää. Se on silloin kuitenkin vain ja ainoastaan merkki typeryydestä.)

Anonyymi kirjoitti...

mikko moilanen: "(Tottakai täältäkin ongelmia löytyy, mutta se on vain merkki siitä, että täällä on enemmän radikaalia kansalaisaktivismia.)"

Ts. selvä todiste siitä, että täällä asustaa paljon itsenäisempiä ja lujasisuimempia kansalaisia, jotka ei vain lutkuta peukkuaan ja nöyristele sekä mielistele porvareille mammonan toivossa. Suomalainen sisu ei ole mitään muuta kuin angstia ja jääräpäisyyttä."

Tämä juuri onkin mielenkiintoista... Suomalaiset näyttävät olevan aikamoista peukalonlutkuttaja- ja pullamössöporukkaa, mutta annapas olla kun tulee isompi kriisi, tyyllin sota tai 1990-luvun alkua isompi lama. Silloin vasta punnitaan sisut ja muut...

Ja totta on että täällä saisi olla radikaalia kansalaisaktivismia enemmänkin. Jotain samanlaista kuin marraskuinen sairaanhoitajien työtaistelu-uhka. Siinä oli eduskunnalla ja hallituksellakin tiukat paikat xD...

Ja kyllä, itsekin olen sitä mieltä että meillä on paljon opittavaa naapurimaistamme. Junttia porukkaahan me olemme, eikö vain? xD...

Mutta silti olen sitä mieltä, että ei kannata kotimaataan halveksua, vaan kannattaa toimia niin että asiat siellä muuttuvat paremmaksi.