Blogiarkisto

torstaina, marraskuuta 10, 2005

TAITEEN VIENTIÄ POHJOLASSA!

HEIPÅ ER ALLA , FATTIGA,RIKA,FULA OCH GAMLA!


Niin teen muutakin kuin istun lautakunnassa kerran kaksi kuussa tai seminaareissa, joita olen alkanut karsia ohjelmistostani - niissä kun pakkaa verenpaine nousemaan ja annan tilaa uusille ja tuoreille, luoville ajattelijoille ja esitelmöijille.

Kaikki oman taidetyön ulkopuolinen taiteen editämistoimintani-Siis VAPAAEHTOISTA- ei ole ollut turhaa- esim 2004 kuratoimani näyttely MUSTAA VALKOISTA - BLACK AND WHITE lähtee Tukholmaan ja Osloon Suomen Kulttuuri-instituuttien näyttelytiloihin.

Molemmissa paikoissa on pieni, mutta tehokas ammatilaisista muodostuva henkilökunta , joka vastaa kaikkien taiteen alojen esittelystä Oslossa ja Tukholmassa.
Yhdessä olemme heidän kanssa valinneet teoskokonaisuudet näyttelyihin.

Instituutit, jotka ovat Suomen Valtion rahoittamia maksavat pääosan näyttelykuluista , ja kahden taiteilijan matkat ja oleskelun.

Pohjoismaista yhteistä kulttuurivaihtotoimintaa ja kulttuurilaitoksia laittavat politiikot uusiin puihin- PITÄÄ OLLA KUSTANNUSTEHOKAS- NIFCA.N visuaalisten taiteiden, multimedian, digitaalisen taiteen instituutti lakkautetaan , Suomenlinnaan jäävät kyllä vierasateljeetilat , rahat suunnattaan kaikilla taiteen aloilla enemmän projketeihin- KEHITYSTÄ?

Pohjoismainen kulttuurinvaihto on ollut vilkasta ja laatuisaa ja lähentänyt kansoja - kuorot,kirjailijat,tanssijat, taiteen alojen opiskelijat ovat liikkuneet ja saanet ensimmäiset tuntumat kansainvälisyyteen näiden pohjoimaisten kulttuurirahastojen ja laitosten kautta.Toiminnalla on pitkät perinteet.

En usko , että Islannissa kuumissa lähteissä lilluneiden politiikkojen kehitysideat ovat kaikki kovin terveellistä rohtoa kulttuurin toimijoille.Kehitystyötä ja nykyaikaistamista tarvitaan , mutta sen tulee kohdentua todellisiin epäkohtiin ja resussien turhaantuhlaukseen.

No nyt kuitenkin on vielä instituuteissa näyttely- , ja esiintymistiloja.

MUSTAA VALKOISTA-
näyttelyn saaminen liikkeelle on ollut pitkäjänteistä ja hidasta , mutta nyt siis hieno näyttely jatkaa kulkuaan , toivottavasti Islantiin asti.
Näyttely muuntuu taiteilijoiden synnyttäessä uusia teoksia , mutta perusidea on korkealaatuinen, mielenkiintoinen veistoksista, tilateoksista, reliefeistä koostuva taide. Mitään erityistä teemaa ei ole. Jos omaperäisyyttä ei katsota siksi.

Toinen itselleni tärkeä hanke on Keski-Suomen Sairaanhotopiirin taidehankintatyöryhmässä aloitteestani käynnistetty Taidekokoelmista koottu kuvakirja. Ei kuitenkaan historiikki.

Kirjan kirjoittaa ja toimittaa taidehistorioitsija Marjo-Riitta Simpanen. Hänellä on ansiokas lista onnistuneita teoksia mm kuvataiteilija Juho Rissasesta ja Jyväskylän taiteilijaseuran 20-vuotishistoriikki ja useita taidekritiikkiartikkeleita.

Kokoelmat käsittävät liki 600 teosta - lahjoituksia ja taidehankintatyöryhmän hankkimia. Sairaanhoitopiirin taidehankintatyöryhmä täyttää
täysiä vuosia 20 tänä vuonna ja siihen siis ajoitettiin kirjan toimittamisen ja kirjoittamisen aloitus.

KSSHP:N Taidekokoelma on valtakunnallisesti suuri ja korkealaatuinen.
Keski-Suomen kulttuurirahasto myönsi luonnollisesti kirjahankkeelle isohkon apurahan tänä vuonna.Hyvä näin. Kirja tullee ulos ensi vuonna.


Nyt taitaa olla paras keskittyä enemmän omaan luovaan työhön - noilla asiantuntija ja kuraattorihommilla ei rikastu , jos tosin ei eläkkään.
Kuraattorin hommista maksetaan suolarahaa, mutta asiantuntijana esim em. toimikunnassa palkkana on yleinen arvostuksen ja kunnioituksen nousu-jos sekään- joita kumpaakaan ei voi syödä.

Olenkin muovaillut ahkerana palloja ja laattoja , styroxista koemalleja isompia mosaiikkiteoksia varten. Niistä pitäisi näyttely Beckerille syntyä tammi-helmikuun vaihteeseen.
Ja tietenkin olen täyttänyt apurahalomakkeita.Ja hilllinyt velkojia.

Keväällä ei luultavasti ole varaa istua kulttuurilautakunnassa avustuspäätöksiä tekemässä. Kulttuuritoimen johto ja kaupungin lakimies tulkitsevat kuntalain jääviyspykälää siten , että koko pykälän kaikkien avustusten hakijoiden kohdalla on jäävi , jos on itse työhuoneavustuksen hakijana -siis ei vain työhuonerapurahojen kohdalla, tulee käyttää varajäsentä koko avustusruljannsin ajan.
Varajäseneni on ollut vuoden Walesissa vaihto-oppilaana. Palaa Jyväskylään? helmikuussa. Juuri sopivasti.

Siis en tänä vuonna hakenut ym syystä työhuoneapurahaa , vaan olin jakamassa sitä muille- .Olin optimistina ja ehkä naiviina ajatellut myyväni runsaasti taidetuotteittani tai taidesovelluksia????? Jostan levisi yleinen optimismin hurma-aalto !1!!Nyt ei taida enää olla varaa olla hakematta ihan mitä vaan.

Ellei porukat kerää kolehtia !????
Tai voihan olla että idea tilatuista taidetoksista vuokratuen sijasta toteutuu ja voimme myydä teoksia julkiset tilat turvoksiin. Ja kaduille kanssa. Niinpä olisi taide kaiken kansan pällisteltävänä.Eikä fiineissä sisätiloissa.eikä tarttis pohtia jääviyksiä.

Siinäpä sitä torstaita.

Kaikkea ei kannata mainita tänäänkään. Vaikka mieli tietysti tekisi. Kilautan kaverille, jolla on jo korvat punaisena.

Heisulahopsanlaa sanoi Peppi kun Hevosen selästä tippu.

Pepissä on edellen draivia ja anarkiaa, joka virkistää tänä mykkyyden ja väljähtyneisyyden aikana aikuisenakin. Ja kuinka elävää ruåttia!Lukekaa pois!
Kirjastoista niitä Peppeja saa lainaan. Vielä kun kirjastoja on!


Heips!

Marja

Ei kommentteja: