Blogiarkisto

keskiviikkona, marraskuuta 09, 2005

VASTIKKEELINEN TYÖHUONE!

Hei!


Eilen oli kulttuurilautakunnan kokous.

Meille esiteltiin ensimmäistä kertaa kulttuuripääkaupunkihanketta. Esittelijöinä kulttuuritoimenjohtaja
Elli Ojaluoto,hakemusta valmistelevat näyttelijä Kristiina Hurmerinta ja tutkija Sakarias Sokka.
Meistä osa ei ymmärrä miksi hanke on valmisteltu jossain ylhääällä, laajaa keskustelua ei käyty siitä onko hanke millään tavoin realistinen totetuttaa.
Kaupungin kulttuuritoimen säästöt ovat valtaisat, mistä siis saadaan rahoitus hankkeelle?
Keski-Suomen Elinkeinoelämältäkö?

Stavangerin kaupungin edustaja esitteli Stavangerin kaupungin kulttuuripääkaupunki 2008 hanketta. Siellä budjetti on 39 miljoonaa euroa- alueen öljymiljonäärit ovat antaneet rahaa hankkeeseen.Hän myös totesi, että hankkeen takana on paras olla laaja yksimielisyys alueella.

Helsingin kulttuuripääkaupungin projektipäällikkö Astor esitteli Helsingin kaupungin taannoisia , taisi olla vuosi 2000,taloudellisia ja sisällöllisiä realiteteetteja hankkeessa

Molemmat painottivat , että jos hankkeen takana ei ole laaja ja luja yksimielisyys ja kansalaisten tuki ja rahoitus järjestyksessä - FORGET IT!-

Mistä siis saamme sisältöjen tekijät Lasten ja Nuorten kulttuurihankkeiisiin jos alueen toimijoiden resussit ovat niin niukat kuin ne nyt ovat!
Toteutetaanko tapahtuma kulttuurin ostopalveluina esim Helsingistä tai Tampereelta?

Tarkoitan että Lasten ja Nuorten kulttuurissa ovat vahvasti mukana aina ammattitaiteilijat , ilman heitä ja heidän asiantuntevaa ohjausta ei ole minkäänlaista hyvinvointia tuottavaa kulttuuria!

Sanomattakin on selvää , että ihmiset ,joiden alueelta viedään kulttuurin peruspalvelu kuten kirjasto , eivät voi suhtautua myönteisesti hankkeeseen.

Itse en näillä tiedoin, näillä evästyksillä voi olla kuin kriittisen vastahankainen

Loppuvuodesta on hankkeen hakemusasiakirjan jättö OPM:lle. Kuullemme siitä sitten-
Kaupungin johtaja on antanut omasta budjetistaan 18.000Euroa hankkeen valmistelutyöhön.

Käsittelimme myös tulevan vuoden avustusten jakoperiaatteita:

Kulttuuritoimen johtaja tiedotti , että Jyväskylän Festivaalin 170.000Euroa Ja Jyzzin avustukset 16.000 euroa on siirretty sivistystoimen budjettiin ja siis pois meiltä !
Ihmettelimme tasapuolisuuden toteutumista avustusten jaossa ja lautakunnan asemaa ko . menettelyssä.
Perustelu oli se , että näin festivaalit saavat aloittaa sopimusten teon jo vuoden alussa.

Lisäksi käsittelimme tulevan vuoden avustuksia , jakoperusteita.

Kultturilautakunnan pj esitti taiteilijoilta tulleen idean , että kaupungin jakama työhuoneiden vuokratuki muutettaisiin siten , että taiteilijoita tilattaisiin teoksia tuen sijaan- näin taiteilijoiden mukaan MOTIVAATIO olisi parempi!!!

Tämän idean olivat esittäneet taiteilijat , jotka olivat kutsuttuina kaupungin kulttuuristrategiakeskustelutilaisuuteen - itselleni ei kutsua tullut-

Nimiä en tiedä.

Miten ajatus käytännössä toteutetaan: annetaanko jokaiselle taiteilijalle kaupungin tiloista pätkä käytävän seinää, jota hän maalaa kuukausivuokran tuen verran- loppuun tulee merkintä taiteilija N.N. on suorittanut kuukausivuokran tuen kaupungille!

Tuki on 25.000Euora vuodessa , jos sillä hankitaan iso veistos jonnekin , piirtääkö graafikot kasvot, veistäjät muovaa vartalon ja maalarit loihtii värillä loput!
Mielenkiintoista!

Asian esittäneillä taiteilijoilla ei taida olla minkäänlaista käsitystä julkisten taideteoskokelmien kartuttamisesta tai taiteilijan työn luonteesta!

Kokoelmia kartutaan hankimmalla alueen keskeisten tekijöiden teoksia siten , että niistä muodostuu mielekäs kokonaisuus ja sillä on alueellisesti merkitystä.
Julkiset teoshankinnat tapahtuvat pitkällä suunnitelulla ja yhteistyöllä.

Taiteilijat eivät kuukausittain suolla taidetavaraa ,aikaa saattaa mennä paljon , kuukausiakin , että mitään kelvollista ei välttämättä synny.

Työhuonetuki on kaupungin ainoa merkittävä , pysyvä tuki taiteilijoille.
Tällä suunnalla ainoa kehityssuunta on uusien työtilojen saaminen ja vuokratuen lisääminen.
Kaikki muutkin luovan työn tekijät työskentelevät julkisesti tuetuissa tiloissa.
Eikä heiltä vaadita pakkotyönä taideteoksia vastineeksi.

Tyhmyydellä ja itsekkyydellä ei tunnu olevan rajoja!

Marja

Ei kommentteja: