Blogiarkisto

lauantaina, huhtikuuta 30, 2016

Mahdotonta Suomessa ; nainen käsitetaiteilijana

Onneksi on hyvät kuvat  toteutuneista tilateoksista Marja Kolu Meidän herramme muurahaiset - käytetyt puiset pyykkipojat -osa tilateosta.Kuopion Rauhanlahden kesänäyttely 1988 ( kuva Markku Hyvönen)
Alla Marja Kolu  Kunnianosoitus koirille ja koiraille 1994 Kuopion kuvataiteilijoiden Ars Liberan galleria 
Soivat Pyykkilaudat -osa tilateosta Kuopion Rauhanlahdessa 1988( kuva Markku Hyvönen )
Pesät Mäntän kuvataideviikot  Intiimi , kuraattori Helena Sederholm2008





Mahdotonta Suomessa ; nainen käsitetaiteilijana.


Teoksiani , esinekoosteita /artepoweraa/ käsitetaidetta tai jotain muuta?
1990 -luvun alusta ylempi Kristus perkele ( kuva Markku Hyvönen ) -Salvador Dalia mukaillen-
Alempi Pieni Tapuli - näyttelystä Vapauden aukiolla . ( kuva Markku Hyvönen) Helsingissä 1991
Alla Kioski  ( kuva Markku Hyvönen )- yksityiskohta tilateoksesta 1991 -Kuopion taidemuseon kokoelmat
Tilateos Vapaita paikkoja ei ole Kuopion taidemuseo 1998 -tilateos Neuvostoliiton parodia- kuva Kuopion taidemuseo
alla  Muuri  Jyväskylän taidemuseo  ( kuva Martti Kapanen ) Aineen henkisestä sisällöstä ( kuva Pekka Mäkinen ) Alin  Marja Kolu Vanhan nartun kokoelmat , esinekooste 1991 ( kuva Markku Hyvönen)Muuri-teoksen tiilet päätyivät savolaiseen kotiin piipun rakennusmateriaaliksi oltuaan minulla taideprojekteissa mm Helsingin taidehallissa Suomen taiteilijaseuran näyttelyssä noin 10 vuotta- keräsin tiilet Kuopion satamasta SOK:n purkutalosta itse , 550 kappaletta lyömätiilta- valmistettu uunipolttona Karjalassa.


Mahdotonta Suomessa : nainen käsitetaiteilijana?



 Naispuolisena käsitetaiteen pioneerina Suomessa 1988 -2009Ylempi teos Marja Kolu  Hevimetallica -Kuopion Taidemuseo 2002 - Materiaali oli sopivan kokoista kantaa itse ja siitä sai ison kokonaisuuden järjestämällä pellit roikkumaan kattorakenteista tai nojaamaan ja valumaan seinältä - vanha kattopelti materiaalina . Kattopellin sisäpinta oli säilynyt upeasti se välkehti valkoisen ja harmaan eri sävyissä ja pelti soi kaikuen  - tilateos tuli läpi museon katon,  liike jatkuu vaikka on pysähtynyt. Avajaisissa  kattopelti soi ammattirumpalin käsittelyssä - nyt teosmateriaali on jossain keskisuomalaisen ratsutilan kattona. Mikään  kokoelma ei kelpuuttanut tätä talteen. Toisaalta myös muu huomio jä laimeaksi.
Alempi kuva on Varkauden taidemuseon näyttelystäni  2001 - osa kuva kokonaisuudesta metallisosasto - näyttely pohjautui Neuvostoliitossa tavaratalojen osastojen tapaan rakennettuun , oli kangasosasto ja ja leluosasto jne .Tällaista peltiä ei enää valmisteta.Lopetin tilateosnäyttelyt kun taideteosmyynti tyssäsi kokonaan ja näyttelyiden rahoittaminen pankkilainoilla alkoi käydä arkielämisen kannalta mahdottomaksi.  Apuraha-arpa osui aivan liian harvoin ja keskittyminen taideteosten valmistamiseen ei enää onnistunut. Nyt teen vain tilauksesta mosaiikkiteoksia ja järjestän mosaaiikkityöpajoja  tai muuta taitelijan ohjaamaa viriketyöpajaa.

maanantaina, huhtikuuta 25, 2016

Oikea taide? Missä sitä näkee?

Mäntän Gösta Serlachius -museolla vierailin katsomassa Anselm Kieferin taiteen näyttelyn viime perjantaina.Monien muiden tavoin. Kannatti käydä kaukaakin.

Miksi?
Näyttely herätti innostuksen taiteen kokemiseen. Näyttely oli nautinto kokea.
Koska tämä oli niitä harvoja näyttelyitä, joka oli taidetta sen oikeassa merkityksessä. Näyttelyä ei oltu rakennettu pönkittämään jotain muuta kuin taidetta.Teokset käsittelivät suuria asioita kuvataiteen keinoin. Onnistuen.
Taiteen kokemisen puhdas nautinto.
Lisäksi erinomaisesti ripustettu.

Nykytaide , helppoheikkien markkinat, kikkailijoiden menomesta

Useita näyttelyitä tuntuu vaivaavan taiteen, henkisen sisällön  puute, näyttelyesineiden onttous. Teokset ovat kivoja dekoraatioita
 Näyttelyiden valjastus joko valtaisaan henkilöhegemoniaan - yksilötason nerouden ylistämiseen , taiteellisen tason kustannuksella.
Yksi syy on siinä, että medioissa on vain muutama johtava mieskriitikko ja taidemaailmaa johtaa muutama mieskuraattori /tutkija vaikuttamassa kuvataiteilijoiden esille nostoon.
 Joillekin osuu täysipotti apurahaa, näkyvyyttä, ylistystä.
 Sosieteen ulkopuolella oleville jää vain laarin pohjat ja maksumiehen osa.Osattomuus yleisöistä , osattomuus kritiikistä.

Näyttelyitä tuntuu vaivaavan taiteen osalta aneemisuus, mitään sanomattomuus, väljähtyneet ideat.
Aika on  kovaa ja räjähtävää ymärillämme - onko tosiaan taiteilijoiden rooli olla viihteentekijä , somistaja, hotelli helpotus? Tai eskapismia luova keinosiementäjä?

Silmiin pistävää on myös kaikenlainen keekoilu ylellisillä, kalliilla  materiaaleilla yhdistyneenä " loistavaan " , " näppärään " , " aikaa vievään " käsityötaitoon  sekä " kantaa ottavaan " - mutta tarkemmin katsoessa takki onkin tyhjä- missä itse taide ?
Mitä haluttiin sanoa? Missä tunne ja kiihko, omintakeisuus?
 Rahan vuoksiko taidetta tuotetaan ?
Jopa hukkuvat siirtolaiset, pakolaiset , asunnottomat, kurjat kelpaavat näyttelyluetteloiden tekstiin, rekvisiitaksi, mutta tuloutus  kartuttaa ainoastaan  taiteilijan pankkitiliä.
Tulemme hyvin toimeen ilman maksettuja, keskinkertaisia, itsessään  loistavia kuvataiteilijoita - haluamme nähdä enemmän oikeaa taidetta.


Älkää ryhtykö taiteilijaksi Suomessa jos teillä on vakava halu ymmärtää, selittää maailmaa, oivaltaa ja luoda uutta ?Muuttakaa Ruotsiin.

Sataa räntää. Hyvä. Pöly ja paska sitoutuu maahan eikä pilaa ilmaa.








sunnuntai, huhtikuuta 24, 2016

Taiteilijan uudet työt 2

Taiteilijan uudet työt 2 - tien viittana.

Kuvataiteilijoille uusia tehtäviä 1

Kuten postiljooneillekin . on kuvataiteilijoille kehitetty uusia tehtäviä; elävänä kattokruununa.





sunnuntai, huhtikuuta 17, 2016

Aloin purkaantua.


Helene Schjerfbeck imitaatio


Miksi?

Miksi taivas on märkä ja roikkuva?
Miksi maa on ruskea ja imee kaiken valon ?
Miksi tie vie metsään?
Miksi kissalla on silmä rikki ja vuotaa verta?
Miksi kaikki on nurinpäin?
Miksi tie vajoaa alla luoden lötköjä pötköjä tien reunoille?
Miksi olemme ?
On kevät.

EDWARD MUNCHIN HUUTO + HELENE SCHJERFBECKIN OMAKUVAN RISTEYTYS


keskiviikkona, huhtikuuta 13, 2016

sunnuntai, huhtikuuta 10, 2016

LUOTETTU YHTEISTYÖKUMPPANI ON POISSA

Taidevalu Jarmo Saarekas toteutti yhteistyössä kanssani  3 julkista ja 2 yksityistä julkisen tilan teosta.
Vuosien 2008-2015 aikana -viimeisin teos ladottiin Tampereella syyskuussa 2015.
Rakennus, johon teos sijoitetaan ei ole vielä valmis ja toinen osa mosaiikkiteoksesta ladotaan kesäkuussa.
Surullista ,että emme ehtineet latoa teosta valmiiksi Jarmon kanssa- Jarmo menehtyi vaikeaan sairauteen alkuvuodesta. Hänen kanssaan työt sujuivat sovitusti ja ammattimaisesti. Alalla ei ole kovin monta osaajaa. Työ vaatii laajaa materiaalien tuntemusta, valutekniikkojen hallintaa, hyvää kuntoa, sosiaalisia taitoja, paineen sietokykyä  ja jatkuvaa osaamisen päivistystä.

Graduni -Jyväskylän yliopisto , Taidekasvatus valmistui joulukuussa 2014. Tutkimuksen otsikko on Julkinen taiteen hankintamenetelmät 2000-luvulla - yksittäisen taiteilijan näkökulmasta.
Tukimuksessani on mukana runsaasti kuvamateriaalia, mm teospari Rastatukkainen Soffa ja Puraistu omena , jotka valmistimme yhdessä Jarmon kanssa 2006-2008 Jyväskylään.

Tässä linkki  https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/44901/URN:NBN:fi:jyu-201412163514.pdf?sequence=1
Myös BETONI.-lehti julkaisi artikkelin Rastaukkaisesta soffasta ja Aatamin puraisusta

http://betoni.com/betonilehti/32008/
http://www.taidevalu.fi/

perjantaina, huhtikuuta 08, 2016

PÄIVÄN PIIRROS

Sarjasta Ei toteutuneet ideat Ehdotus veistokseksi ( värillinen mosaiikki)Tiitiäisen puistoon Tampereelle 


keskiviikkona, huhtikuuta 06, 2016

PÄIVÄN PIIRROS; PANAMAHATTU RATKEILEE


TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN TEEMA 2016 LASTEN KULTTUURI JA TAIDE

Vuonna 2012 tein esityksen Taiteen edistämiskeskuksen Pohjanmaan toimipisteelle  kiertävästä taidepajasta - Pohjanmaa on laaja alue ja täällä on kouluja sivukylillä ja vähän kulttuuripalveluja lapsille ja nuorille,idea  ei ottanut tulta 2012, tänä vuonna Taiken teema on lasten kulttuuri ja taide,niin tarjoanpa ideaa uudelleen - jokohan saisi vihreää valoa? Tähän täytyy yhteisön tai julkisen organisaation hakea rahoitus , minä hoidan taiteellisen käytännön toteutuksen.
 https://files.acrobat.com/a/preview/0d1c7b5b-e7ba-4412-bc66-e551c9a2b37e

tiistaina, huhtikuuta 05, 2016

TAIDE EI OLE LAASTARI- TAIDE ON HAAVA

Kyllä taide ja taideterapia tulee erottaa toisistaan-  erottaa käsitteinä.Luulisi , että sillä asiantuntijajoukolla mikä työskentelee Taikessa ja Sotessa ja Suomen taiteilijaseurassa on osaamista markkinoida nämä taiteilijoiden toimeentuloa koskevat uudet avaukset ja tulokulmat ?
Meillä on ongelma ;kaikille  kuvataiteilijoille ei ole aikoihin riittänyt säällistä toimeentuloa - niinpä ainakin itse olen iloinen ,että olen saanut tehnyt pätkätöitä yhteisötaiteilijana , vanhusten parissa ja niin edelleen - eivät ne ole taidetta sanan syvällisessä merkityksessä , mutta ovat taiteilijan ammattin omaavan soveltavaa käyttöä.
Käsitejaarittelun sijaan voisi laatia selkokieliset ohjeet ja määritelmät TE-keskukseen sekä Taiken  Soten käyttöön - työryhmiä on ollut ja edelleen työskentelee monta. 
Kuvitteleeko joku, että kaikki Suomen taiteilijat edes kerran vuodessa saavat toimeentulon julkisen taiteen tekijänä , omalakisen taideteoksen tuottajana ? Syytän naivismista tällaisia henkilöitä.

Myös prosenttitaide on ja julkinen taide pitää erottaa käsitteinä- Ei prosenttitaide ole useinkaan itsenäistä omaehtoista taidetta vaan somiste, taiteen soveltavaa käyttöä.

 Kaikki taiteilijat eivät saa toimeentuloa taiteentekijöinä tai edes taiteen soveltavalla työllä. Osa siivoaa, jakaa lehtiä ,opettaa , tekee hanttihommia ja siinä sivussa taideprojekteja- tämä on tätä päivää.

Meille kaikille taiteilijoille ei riitä taidetyötä.Silloin on hienoa saada tehdä oman alan työtä sovellettuna vaikka hoivatyöhön -ei STS lanseeraama kevytyrittäjyys ole myöskään kovin onnistunut tulokulma- kyllä taide voi olla laastari sen lisäksi ,että apurahoilla jotkut voivat tehdä oikeaa taidetta- mikä vika siinä soveltavassa taidetyössä on jos siitä saa oikeaa palkkaa  ? Nythän tietenkin on aika yleistä ,että projekteja sanotaan piloteiksi ja houkutellaan meidät tekijät kokeilemaan soveltavia taidemuotoja vanhusten ,lasten ,nuorten parissa- ja sitten se loppuu vaikka olisi onnistunut projekti kuten oma yhteisötaideprojekti PALASISTA KOKONAISUUS.


Nyt vain on niin, että taidelaastariinkaan ei riitä rahaa!

Totta kai on vaarallista jos taiteilija tökätään hoivalaitokseen täysin vihreänä. Taidetyö ei ole terapiaa. Taideterapia on koulutetun ihmisen työtä. Taidetyö sopii hyvin vanhusten taloille ja hoivalaitoksiin viriketoiminnan muodoksi.


Taiteilijat ovat työskennelleet perinteisesti  hoivalaitoksissa, erityiskohteissa kuten  vankilat. Meistä moni 1980-1990 luvulla Kuopiossa hankkii leipää työskentelemällä taideohjaajana.
Pauno Pohjolainen , Riitta Rönkkö ja  minä heidän jälkeensä Kuopion lääninvankilassa, Julkulan mielisairaalassa taideopettajina - meillä ei kenelläkään ollut minkäänlaista perehdytystä  ryhmiin  ennen opetuksen aloittamista. Tuohon aikaan tuntipalkka hyvä -eihän vuosiapurahaa saanut juuri kukaan tuolloinkaan ja apurahalla pelkästään ei tultu toimen eikä tule toimeen. Taiteilijoiden tulot ovat jääneet kauas jälkeen muiden palkkakehityksestä . Tähän soisi edunvalvojien enemmän ja tiukemmin ottavan kantaa meidän palkkoihin ja palkkioihin.


En ymmärrä tätä yritystä luokitella taiteilijoita kevytyrittäjiksi. Mitä se tarkoittaa ? Mihin sillä pyritään?

Suomen taiteilijaseuran hanke (yhteistyössä Taiken kanssa )Miten elää kuvataiteella on käynnissä paraikaa ympäri maata- asiantuntijaneuvojan mukaan saa ohjeita  esim jos ei tiedä miten hinnoitella kun pitää korjata rikkoontunut graniittijalusta. Onko tämä tosiaan valtakunnallisen kattojärjestön, meidän kuvataiteilijoiden järjestön edunvalvojan perustehtävä?


Kyllä  nämä työhön liittyvät ammattiasiat tulee  olla mukana kuvataiteilijan perusopetuksessa myös esim jalustojen materiaalioppia ja hinnoittelua ja oman käsityön arvon hinnoittelua?


Toivon selkeämpää ,tehokkaampaa edun valvontaa- me jäsenet maksamme edunvalvonnan hinnan.


Meidän kuvataiteilijoiden edunvalvojan Suomen taiteilijaseuran saama rahoitus tänä vuonna on 193 000 Euroa .Tiedän ,että sillä hoidetaan monia toimintoja. Silti. Toivon ammattimaisempaa  otetta järjestön toimintaan. Esimerkiksi voitte puuttua jatkuvaan yritykseen käyttää kuvataiteilijoiden ammattitaitoa seminaareissa ilman kunnon korvauksia verukkeella että saa paljon näkyvyyttä- näkyvyyttä ei voi syödä , eikä sillä makseta vuokria. Tilaisuus tekee varkaan ; taiteilijoita on liikaa ja kuukausipalkkaisilta seminaarinjärjestäjiltä puuttuu vetonauloja milloin minkäkin teeman nostoissa -oikeasti älkää menkö esiintymään , edustamaan ilman kunnon korvausta. Ei ne seminaarissa istuvat virkamiehet teidän hyvää, etua ajattele - sen kunhan järjestävät breikkejä , vaihtelua toisilleen ikävän toimistotyöskentelyn piristykseksi-

Mitä konkreettista lukuisilla seminaareilla on taiteilijoiden työhön saatu aikaiseksi- kerro minulle?

maanantaina, huhtikuuta 04, 2016

PÄIVÄN HAHMO


PÄIVÄN KUVA-PALASISTA KOKONAISUUS


YHTEISÖTAITEILIJANA KOKEMUKSIA - RAPORTTIA

Kuvataiteilija Marja Kolu/ yhteisötaiteen kokemuksia  2015

RAPORTTI TAIDE LÄHIÖIDEN YHTEISÖLLISYYDEN VAHVISTAJANA VAASAN PALOSAARI/ PALASISTA KOKONAISUUS –mosaiikkitaiteen yhteisötyöpajat 2015


Yleisiä huomioita

Suomen Setlementtiliiton Kansalaistoiminta – Uusin paikallisuus ja taide lähiöiden yhteisöllisyyden vahvistajana-projektiin haettiin ehdotuksia ja projektisuunnitelmia keväällä 2015. Projektin rahoittajana ja yhteistyökumppanina toimi Taiteen edistämiskeskuksen Varsinais-Suomen toimipiste ja pääsihteeri ja yhteisötaiteilija

Hain Vaasan Palosaaren lähiöprojektiin idealla yhteisöllisestä mosaiikkigraffitista MINUN
PALOSAARENI(työnimi hakuvaiheessa)
Ideointi ja suunnittelu nopealla aikataululla ei ollut minulle vaikeaa, koska olin kuvataiteilijana tottunut tällaiseen projektinomaiseen pätkätyöhön ja yleisötyöhön. Silti tuntuu, että tavoitteet ja omat unelmat yhteisöllisestä tekemisestä eivät välttämättä toteutuneet ihanteellisten suunnitelmieni mukaan. Yhteisötaideteos otsikkona asettaa vaatimuksia tekemiselle ja sitä ei voi pikkiriikkisenä tehdä ja toteuttaa.
Pyysin suunnittelutyöryhmään aiemmat yhteisötyökumppanit arkkitehdit Helena Teräväinen ja Gunilla Lång-Kivilinnan – heillä molemmilla on laaja kokemus ja näkemys rakennettuun ympäristöön sijoitettavista uusista elementeistä ja objekteista siten, että kokonaisuus toimii ja tavoitteet vastaavat tarkoitusta ja ennalta ajateltua päämäärää mikä tässä oli lähiön, kaupunginosan asukkaiden integroiminen osallistavan taideprojektin avulla kaupunginosan kehittämiseen kohti hyvää, laadukasta asuinympäristöä.

Miksi mosaiikki?

Valitsin materiaaliksi värillisen mosaiikin – ensikin koska juuri väri, ilo kaduiltamme, ympäristöstämme puuttuu ja toiseksi materiaali sopii hyvin monen ikäisille eikä ennakkovalmiuksia työpajoihin osallistujilta ei tarvita. Oma laaja kokemus mosaiikkityöpajojen järjestämisestä toi varmuuden mosaiikkimateriaalin soveltuvuudesta yhteisötaiteen teoksen toteutustavaksi.
Valmistin ennakkoesitteen yhteisötaiteen mosaiikkipajoista ja työpajan nimeksi tuli PALASISTA KOKONAISUUS.

Esitettä jaettiin kaupunkiosa-alueen julkisiin tiloihin, kauppoihin, kirjastoon ja tapahtumasta tehtiin lehdistötiedote. Tiedotteen laati ja lähetti tiedostusvälineille Vaasan Setlementtiyhdistyksen Taide lähiöiden vahvistajana projektipäällikkö Anne Majanneva. Tiedotteen julkaisi ainoastaan ilmaisjakelu Vaasan ikkuna. Jakamani tiedotteet ja somessa ilmoittaminen tavoittivat alueen asukkaat hyvin.
Työpajojen järjestämistä helpotti, että materiaalit ja työvälineet olivat valmiina. Olen järjestänyt useita mosaiikkitaidepajoja harrastelijoille ja ammattilaisille eri puolilla Suomea.

Työpajojen toteutusten suunnitteluun ja materiaalien ja työvälineiden järjestämiseen ja kuljettamiseen kului työaikaa 9 työpäivää( 8-16). Työpajojen ohjaamisen käytin 46 tuntia.
Muuhun työhön ja valmisteluun yhteensä 50 tuntia. Työaikaan sisältyivät myös neuvottelut, tiedotuksen suunnittelu ja esitteiden jakaminen. Ymmärsin aika pian, että itselle jäävä palkka sulaa aika olemattomaksi. Kokonaistuntimäärä taideprojektissa omalta osaltani oli 90 tuntia.

PALASISTA KOKONAISUUS työpajat toteutettiin Setlementtiyhdistyksen kerhotilassa 13-14.5 ja 19 ja
27.5, 9-10.6 ja 4.6 Palosaaren torilla Palosaaripäivien yhteydessä 16-20
Huolimatta nopeasta aikataulusta onnistuin keräämään yhteen 70 eri- ikäistä osallistujaa mosaiikkipajoihin. Ikähaitari oli 6 kuukautisesta vauvasta 82 –vuotiaisiin ja kaikki ikäryhmät siltä väliltä.
Tavoitteeni monikulttuurisesta ja poikkiyhteisöllisestä osallistumisesta ei toteutunut suunnitelmien mukaan. (Yliopistolta tai Saippuatehtaan Platformilta ei tullut osallistujia) Tavoitteet olin asettanut
projektikuvauksessa korkealle; halusin koota Palosaaren alueella toimivat työyhteisöt, koulut, asukkaat yhteen pohtimaan Palosaarelaisuutta, nykyisyyttä ja historiaa. Halusin myös, että työpajojen ja toiminnan seurauksen syntyisi uusia kontakteja vanhojen ja nuorten, eri sosiaalisten ryhmienkin välillä. Keskustelua.

Johtuen toteutuksen ajankohdasta – touko-kesäkuu niin useimmilla työpaikoilla ja oppilaitoksissa ja perheissä oli jo aiemmin sovittuja tapahtumia paljon, joen tavoite löytää uusia kontaktipintoja asukkaiden ja kaupunginosan toimijoiden välille ei toteutunut. Toiset haittatekijät olivat kiireellinen aikataulu ja pienet resurssit kunnianhimoisiin tavoitteisiin nähden.

Yhteisöllinen taide ja yhteisötaide ovat luonteeltaan hitaampi prosessi kuin pop-tapahtuman luonteinen taide tai happeningart- ehdottomasti yhteisötaide taidemuotona sopii nykyaikaan, mutta kuten yhteisötaiteen määrittelystä käsitämme ( Yhteisötaide (engl. community art) on suhteellisen tuore taideilmiö, jonka määritteleminen on hankalaa sen moni-ilmeisyyden vuoksi.
Yhteisötaiteen ydin muotoutuu taiteilijan ja yhteisön kohtaamisesta, ja yhteisötaidetta luonnehtii kiinnostus sosiaalista ympäristöä ja kanssakäymistä kohtaan. Yhteisötaiteen lähtökohtana on yhteisö; taidetta tehdään yhteisön ehdoilla, sen jäsenten kanssa ja nimenomaan heitä varten. Toiminta kohdistuu tekijöiden ja kokijoiden omaan ympäristöön ja realisoituu aktiviteetteina siinä.

Yhteisötaide ei siis ole taiteilijan esitys yleisölle, vaan keskeistä on yhteisön osallistuminen toiminnan suunnitteluun, toteutukseen ja esittämiseen. Taiteen tekijöitä ja yleisöä ei nähdä erillisinä, vaan ne muodostavat yhdessä samanaikaisesti taiteen tekijän ja vastaanottajan. (Haapala 1999; Hiltunen & Jokela 2001, 9-10; Yhteisötaideverkkomateriaali 2008.) se vaatii hyvän suunnitelman lisäksi tukevamman rahoituksen, tilat ja henkilöstöä.
Jatkuvuus olikin innoituksena tehdä projekti kunnianhimoisesti – olemme onnistuneet harjoituksissa ja oletamme, että jatko on turvattu paremmalla ja vakaamalla rahoituksella?

Vaasan Palosaaren Palasista kokonaisuus työpajoilla tavoitteet yhteisöllisestä taidepajasta toteutuivat hyvin. Mosaiikkilaattojen tekemisen ohessa osallistujat vaihtoivat keskenään elämän kokemuksiaan, tapahtumatietoja sekä tietoa paikallishistoriasta, rakennuksista-ajatuksia ja muistoja, kokemuksia vaihdettiin vilkkaasti. Aiheena yhteisötaideteokselle oli Palosaareen liittyvät henkilökohtainen tai yleisesti tunnettu kuvasto kuten kirjasto, tori, kissat. Osallistujat olivat valmistautuneet työpajoihin hahmottamalla kotona ideoita, ajatuksia mosaiikkiin toteutettavasta kuva-aiheesta.

Tekeminen oli vapaata ja vuorovaikutteista. Esimerkiksi viereisen päiväkodin lapset tulivat houkuttelemanani spontaanisti vierailulle työpajaan takaoven kautta ja tekivät laattoja yhdessä. Työpajoihin osallistuvia seuratessa huomasin, että tämän kaltaiselle toiminnalle on tilausta ja se synnyttää mielihyvän tuntemuksia, lisää yhteen kuuluvuuden tunnetta ja sopii kaikenikäisille. Edellytyksenä ovat toimivat, turvalliset tilat, hyvät ennakkovalmistelut ja ajoitus. Toisin sanoen osallistujat tulevat avaimet käteen työpajaan. Useimmat osallistujista kirjoittivat pyynnöstäni kommentteja työpajapäiväkirjaan.

PALASISTA KOKONAISUUS – yhteisöllinen mosaiikkitaidetyöpaja
Yhteisötaideprojekti tuo asukkaiden mosaiikkiteoksen Palosaarelle. Palosaarella alkoi toukokuussa asukkaille suunnattu yhteisötaideprojekti- taidepajoista tiedotettiin Setlementtiyhdistyksen kautta , Palosaaren kaupunkiosan facebook- sivuilla ja hankkeen omilla facebook-sivuilla.
Työpajapäivät olivat tiloissa toukokuussa 13, 19,20,21,26,27 sekä 28 toukokuuta klo 18-20.30 ja lisäksi Helatorstaina klo 12-15. Työpajoja kesäkuussa 8- 10.6 klo 10 -12.30 ja Palosaaren kaupunkikävely 10.6 klo 14 arkkitehti Helena Teräväisen johdolla( Helena Teräväisen raportti liitettynä )
Palosaaren kaupunginosayhdistyksen järjestämän toritapahtuman yhteydessä järjestin mahdollisuuden torilla osallistua laattojen valmistukseen ja apunani oli projektityöntekijä Nora Karunmaa Setlementtiyhdistyksestä. Kiinnostuneita latojia tuli niin paljon, että jouduimme myymään loppuillasta ei oota. Useampi apulainen, isompi pöytäpinta olisivat auttaneet asiaa- kiinnostus oli valtaisaa. Mistä tuli tietenkin hyvä, upea mieli.
Työpajoihin Setlementtiyhdistyksen kerhotilassa osallistui enimmäkseen naisia lastensa kanssa. Miehiä osallistui kaksi, nuoria tyttöjä ja poikia oli mukana, päiväkotiryhmiä kolme, ikäjakauma oli 6kk- 80 vuotta. Kaikki totesivat. että ajankohta koulujen päättyessä oli huono aika osallistua, löytää aikaa.
Ilmapiiri oli työpajoissa innostunut ja keskustelu rönsyili Palosaaren tapahtumissa ja kommenteissa asuinympäristöstä. Työpajoihin osallistuvat olivat mukana yhtä paljon kaikki keskustelussa – jokainen oli aktiivinen ja kertoi ja osallistui mielellään asuinaluetta käsittelevään keskusteluun.
Mosaiikkilaattojen valmistukseen kaikki innostuivat perehdyttyään materiaalin käsittelyyn ja valmistustapaan- välillä oli liian monta neuvottavaa, mutta onnistuin saamaan kaikille ohjeet ajoissa- useampi aputyöhenkilö olisi ollut paikallaan. Valmiiksi ladotut laatat kuljetin työhuoneelleni ja valoin kesän aikana ne betoniin.
Yhdessä totesimme, että tämän tyyppistä toimintaa, suunniteltua taidepajatoimintaa on liian vähän tarjolla ja toivottiin lisää vastaavaa.

Minne valmiit? laatat -loppuhuipennus kesällä 2016 kesäkuuun 9 on Palosaaripäivä torilla.
Kaupungin vihersuunnitteluosaston kanssa sovimme 9.6 ,että laatat sijoitetaan pysyvästi Palosaaren torille ja kaupungin vihersuunnitteluyksikkö valmistaa telineen talven aikana laatoille.
Vihersuunnitteluyksiköllä oli kädet täynnä töitä kesällä. He toimivat suunnitelmallisesti ja tämän vuoksi he eivät voineet alkaa valmistamaan telinettä laatoille jo nyt syksyllä. Laatat tulevat torille kesällä 2016.Vihersuunnitteluosasto on valinnut koosteelle paraatipaikan torilta.
Ryhmässä pidettiin tärkeänä, että laatat tulevat esiin ja niitä voi käydä katsomassa useankin vuoden jälkeen- tämä lisää tunnetta, että voi vaikuttaa ja olla osa asuinalueen suunnittelua, viihtyvyyttä lisäämässä -vaikkapienestikin.
 Osallistujat olivat innoissaan, että heidän tekemänsä kuvat sijoitetaan torille Palosaaressa. Erityisesti ajatus kohtaamispaikasta tulevaisuudessa kiehtoi kaikkia. Asukkaat saavat itse osallistua oman alueen kaunistamaiseen tai sinne tulee heidän puumerkkinsä. Tämä koettiin tärkeäksi; saa itse tehdä, olla mukana ja yhdessä tehdä alueen asukkaana ja mosaiikkilaatat tulevat esiin arvokkaasti.
Kuvataiteilijan-minun roolini yhteisötaideteosprosessia on toimia katalysaattorina, mahdollistajana, innoittajana ja orjana ( valuhommat ja saumaaminen veivät tunteja kesäaikana)
Muutamia poimintoja päiväkirjasta
” Vaikka työpajan vetäjä ei puhunut ranskaa , ymmärsi ranskalainen isoäitimme työpajan hengen. Hän ei myöskään puhunut suomea , mutta tekeminen yhdistää. Marja oli pahoillaan, että ei osannut ranskaa ja isoäitimme pahoitteli suomen kielen taidottomuuttaan. Sateenkaari on rauhan symboli. Näin myös kaksi kulttuuria ovat kohdanneet rauhanomaisesti mosaiikin yhdistäminä” T. Äiti , tytär ja isoäiti/ Jaqueline, Pia Movazan
”Lassi käy Palosaaren koulua, ekaluokkaa” .Lasse ja äitinsä ikuistivat Palosaaren koulun mosaiikkiin.
” Raimo on paljasjalkainen Palosaarelainen. Irja on myös asunut melkein aina Palosaarella. Nyt vietämme eläkepäiviä. Täällä olemme 80 ja 75 –vuotiaat.”
Camilla ,en 30-årig bildkonstnär och ursprunglig vasabo. Har bott flera år utomlands ,främst i Ungern, men är nu tillbaka i sina hemtrakter . I Brändö har jag övningskört och hälsat på konstärsvänner itvålfabriken.På Smultronö promenerar jag på vintern och simmar på sommaren. På Brändötorg äter jag glass och myser.”
Useille Palosaarelaisille Setlementtitalo hienoine tiloineen ja toimintoineen oli entuudestaan tuntematon paikka ja näin työpajan kautta Setlementtiyhdistyksen toiminta sai näkyvyyttä.
Mosaiikkilaatat ovat 20cmx20cm x5cm kooltaan, ne on valettu säänkestävään betoniin Laatat kootaan yhteen ja ripustetaan metallikehikkoon ja sijoitetaan kesällä 2016 Palosaaren torille.
Yhteenveto
Kuvataiteilijan näkökulmasta tämän tyyppinen yhteisötaiteen muoto on mielekästä. Kuvataiteilija saa käyttää omaa osaamistaan ja räätälöidä siitä soveluksen, jota voidaan käyttää yhteisötaiteen tekemisprosessissa. Tekemistä helpottaa, että on selkeä tavoite, helposti omaksuttava valmistustapa. Mosaiikin ladonnassa on se hyvä puoli, että harva onnistuu kokemaan epäonnistumisen tunteita latoessaan mosaiikista kuvapintaa. Lisäksi sitä voi tehdä yhdessä ja siinä ei käsitellä vaarallisia aineita.
Yhteisötaiteen projekti Palosaarella oli haasteellinen ja mielenkiintoinen –ilman aiempaa kokemusta mosaiikkityöpajoista olisi ollut vaikea onnistua viemään läpi näillä varusteluilla.
Kuvataiteilijoina joudumme ottamaan vastaan, hakemaan ,kilpailemaan työpaikoista alati. Niinpä joudumme koekaniineiksi tekemään onnistuneita projekteja lähes olemattomin resurssein. Tekemisen halu voittaa ja ponnisteluja kannustaa ajatus siitä, että tämä poikii jotain pysyvämpää tai paremmin resursoitua- tämäkin taideprojekti pohjustettiin hakijoille ajatuksella ,että jos nämä kokeilut tuottavat myönteisen lopputuloksen tullaan jatkorahoittamaan tämän tyyppistä yhteisötaiteen tekemistä pysyvämmin. Odotamme tätä.
Työmäärä suhteessa palkkaan oli moninkertainen ja apu tiedottamisessa tai apu käytännön asioiden hoitamisessa oli mielestäni vähäistä-oma vika - olin ymmärtänyt väärin työnjaon ja ollut siinä luulossa ,että Setlementtiyhdistyksen työpanos olisi ollut isompi. Ehkä me kaikki jouduimme turbulenssiin ja vaikka suunnittelimme hyvin niin voimavarojen pienuus tekemiseen ja tavoitteisiin suhteutettuna oli epärealistinen. Tarkoitan, että he, jotka tarjosivat ideoitaan annettujen ohjeiden mukaan eivät voineet kuitenkaan tehdä mitään kovin pientä, nuppineulankokoista, kun aiheena on yhteisötaide ja haluttiin/haettiin konkretiaa.
Taiteen edistämiskeskuksen tulevien hankkeiden ohjenuoraksi? Toivon ,että me jotka osallistuimme ja onnistuimme saisimme jatkossa tehdä yhteisötaidetta näyttöjen perusteella paremmin varustettuna ja kuukausipalkkaisena kaupunkiosataiteilijana tai vastaavana.
Kritiikkinä voi todeta, että projektien käynnistys ja toteutus tuli tapahtua aivan liian nopeasti – tavoitteet olivat kuitenkin vaativat ja haluttiin syvällisempää yhteisöllistä kokemusta aivan uudella tavalla toteutettavaksi. Lisäksi ajankohta, touko-kesäkuu on todella perheissä täyteen buukattua ja sinne on vaikea löytää vapaata aikaa edes lyhyelle toimintajaksolle. Budjetti olisi tullut olla säällinen . Työtuntien määrä kokonaisuudessaan omalta osaltani on n 90 tuntia-mukaan on laskettu myös neuvottelut ja tuleva laattojen kuljetus ja telineiden suunnittelukokous kaupungin kanssa ja tietenkin informaatiolaatan valmistaminen ja dokumentaation /työpäiväkirjan laatiminen ja sosiaaliseen mediaan tuotettu kuvamateriaali- olen kuvannut työvaiheet ja vielä on laattoja siistittävänä ja saumattavana ennen lopullista sijoituspaikkaa.

Ehkä järjestän näyttelyn osasta laatoista Palosaaren kirjastossa marraskuussa 2015. Mikäli rahoitus ja aikataulut järjestyvät. Paikkana toimisi Palosaaren kirjasto.
Olen mielelläni mukana jatkossa yhteisötaidepajaprojekteissa, muuallakin Suomessa toteuttamassa mosaiikkilaattoja asukkaiden kanssa. Mosaiikki materiaalina toimii erinomaisesti koska se materiaalina taipuu monelle kielelle. Varit välittävät tuntee ja kuten palapeliä -voimme tehdä yhdessä hienon kokonaisuuden.

lauantaina, huhtikuuta 02, 2016

Muistikuvia- 1990 -luvulta-
digitaalisia  2016