Blogiarkisto

torstaina, lokakuuta 05, 2006

VIIS ELÄKKEESTÄ! YÖK MATRIKKELI!

Heips!

No niin ketjukirjein saatiin huono apurahojen yrittäjäeläkeuudistus torpedoitua.
Minäkin sain ihan opetusministeri Tuula Haataiselta vastauksen!

On se kumma, että yksi ammttiryhmä on jätetty sosiaaliturvan ulkopuolelle luovaan olotilaan.
Ollaan liian marginaalinen joukko ja pieni ryhmä.

Urheilijoille on onnekseen olemassa erillinen, räätälöity eläke-,ja sosiaaliturva-

Kukapa sitä eläkeikään ehtiikään , käytetään mieluiten koko hulppea apuraha eli 1200Euroa kuussa primetime -elämään- ja taidetyöhön , apurahan aikana ei saa ottaa muuta virkaa tai tointa vastaan ja on oltava virkavapaalla, jos saa vuosiapurahan -tältä osin apurahan tarkoitus on suojattu taiteelliseen ja tieteelliseen työhön.

Niin kellä se sattuu olemaan se apurahaelanto- yhä harvemmalla!

Me vähemmän lahjakkaat taiteilijat maalla saamme tyytyä tuntiopettajan toimeentuloon,jolla tulolla kustannamme osaksi näyttelymme , työhuoneet, materiaalit.Toki ammatinvalinta on vapaaehtoinen ja haitat tiedettiin jo koulutuksen aikana, mutta ei ihan kaikki reunaehdot olleet tiedossa parikymmpisenä.Nyt lähestyttäessä sataa vuotta uhkaavasti alkavat eläkeasiat innostaa!

Ahkeran Tuntiopettajan tulot yltävät tuolle samalle toimeentulon tasolle kuin kuukausiapurha ,jos opettaa joka ilta saattaa kertyä muutama euro eläkettäkin ja on oikeus sairauspäivärahaan joson yli 14 vko tuntia.Ja nsiosidonnaiseen jos on opettanut pari vuotta paljon.

Ja satunnaisia tilauskeikkoja tulee Jyväskylän Seudulta maalaiskuntaan ja kaupunkiin.
Opetushommat ovat huvenneet kunnan säästöliekeissä nekin.

Eli ammatinvaihtoa voi tosissaan harkita.
Itse ajattelin levyseppähitsaajaksi.
Masayards kouluttaa Turun telakalla reippaita synnytysiän ohittaneita , oppimiskykyisiä keski-ikäisiä naisia levyseppähitsaajaksi ja lupaa kaikille kouluttamilleen naisille varman työpaikan.Se on hyvä.Iltaisin voi jatkaa taidetyötä hitsaamalla pienoisveistoksia metallista.
Ongelma ratkaistu.

Taiteilijoiden sosiaaliturvaa on yritetty korjata jo kohta 30 vuotta.

Mutta kuten pääministeri Vanhasen kommentista Saaarelan Image-puheisiin Heinäluomasta voi päätellä , taiteilijoista ja kulttuurista on hämärä käsitys päättäjillä: Vanhanen totesi, että ei tuollainen puhe sovi ja kai se KULTTUURISSA ON TAPANA KESKUSTELLA HRA SAARELAN TAPAAN- EN TIEDÄ! HÄN TOTESI ILLAN PÄÄÄUUTISISSA.

KULTTUURISSA TAPANA puhua löysiä - eiköhän lie kaikissa ammattiryhmissä yleistä.
Aamutv:ssä peruspalveluministeri oli kesken unien revitty kommentoimaan aihetta miksi TERVEYTTÄ KULTTURISTA -kymmnevuotinen hanke ei edennytkään valtion vuoden 2003 hallitusohjelman mukaisesti ministeriöiden yhteistyönä arjen hoivatyön käytännöksi eikä siis rahoitusohjelmaa laadittu ministeriöissä siten ,että toiminnasta olisi tullut pitkäjänniteistä ja osa hoivatyötä ja sairaaloiden arkea.

Vaan jäikin hallitusohjelmasta huolimatta kokonaan hoitamatta.
Liisa kiemurteli itseään ulos toteamalla etä eihän kaiken taiteen tuomisen hoivaympäristöön tarvitse maksaa, esimerkiksi kirjoja voi lukea ilmaiseksi ja kirjat ovat taidetta yritti Hyssälä ----myönsi toimittajan kolme kertaa tivatessa asiaa , että pääsivät rahoitusohjelmat unohtumaan ö-mappiin tältä osin.

Selitti ,että kun ei sitä kellekkään ministeriölle suoranaisesti määrätty , niin homma hyssäsi siihen ja tämän hallituksen aikan ei etenekkään.VAUTSI!
Kuunnelkaa nyt mitä vaalien alla taas lupaillaan !
Taiteilijoiden ja tieteilijöiden eläketurva olisi tullut kalliiksi jos olisi luotu erityisjärjestelmä sanottiin.

Eläketurvauudistus olisi vienyt taiteilijan ja tieteilijän apurahasta 400 Euroa.
Oletetaan että on perhe elätettävänä ja puoliso myös normaalituloinen.

Nyt kaavailtu eläkeuudistus ei olisi taannut edes kohtuullista eläketurvaa.
Olisi lihottanut jo ennestään varakkaita eläkelaitoksia.
Eikä olisi taannut edes kohtuullista eläkettä eli suo siellä vetelä täällä!

Nyt taas kehittämään uutta systeemiä opetusministeriön, sosiaali-, ja tervesyministeriön ja valtionvarainministeriön yhteistyönä.

Taiteilijat tulevat kalliiksi Suomessa.

Muuten pieni uutinen Hesarin kulttuurisivuilla:
Matrikkelissa olevat taiteilijat ovat nyt siis todettu osaksi vanhanaikaista nokkimisjärjestelmää ja kankeaa hierarkkiaa , nyt kannattaa olla ei matrikkelitaiteilija , on uskottavamopi ja ainakin modernimpi
tutkijan mukaan-

Repikää tuosta eväitä elämään tulevat picassot-Törkytorstai vaipuu harmaana iltaan!

Marja

Ei kommentteja: