Blogiarkisto

keskiviikkona, elokuuta 16, 2006

PRO LÄHIKRJASTOADRESSI www.lafka.fi/adressi

Hei!


Eilen kirjailijoiden K. Siekkisen ja M.Pulakan kanssa liimailimme PRO Lähikirjasto -esitteitä adressikirjoihin.
Kovakantisia adressikirjoja , niistä tulee kaupungin arkistoon 10-osainen PRO LÄHIKIRJASTO SARJA.

Tarjosin kirjailijoille ( sulatin pakkasta ja viimevuotisia herkkuja jäi yli)jäisiä vattuja vuosikertaa 2005 helteisellä Beckerin Taidelainaamon Terassilla.
Kirjailijoilla oli vielä kesäkiireitä, en saanut Säynätsaloon lähtemään.
Niinpä houkuttelin Nooran Beckeriltä mukaani , samalla veimme Beckerin esitteitä Säynätsaloon.

Sitten ajoimme Nooran kanssa Säynätsalon kirjastolle 80-vuotisjuhliin , veimme juhlan kunniaksi yhden Pro Lähikirjasto-adressikirjan sinne.

Siellä Alvar Aallon suunnittelemassa Säynätsalon Kunnantalon kauniiseen kirjastoon , Mäntyjen katveeseen oli kokoontunut runsaslukuinen joukko juhlijoita, päiväkodin lapset esiintyivät reippaasti pukeutuneena Prinssi Rohkeaksi ja Prinsessoiksi , heittivätpä ilmoille kirjaston puolesta lorun.Päiväkoti oli toiminut vasta muutaman päivän kesän jälkeen ja osa lapsista oli kolmatta päivää mukana , kylmiltään joutuivat esiintymään suureen juhlaan, mutta hyvin meni!!!!
Päälle saivat nauttia mehua ja mansikkakakkua.

Eilen oli Marjan päivä ja naisten äänioikeutta juhlistettiin Kirjailijatalolla ja minä puolustin puhe - ja ilmaisuoikeuttani Kulttuurilautakunnan kokouksessa tulisesti.Lähes yksin.


Ei jäänyt hyvä mieli Marja päivästä.Mutta lupakirja on neljäksi vuodeksi ja aion sen nauttia loppuun asti. Äänestäjiäni ja demokratiaa kunnioittaen.

Heips.Eilen avattiin myös nettiadressi, osoite www.lafka.fi/adressi.

Eilen illalla kulttuurilautakunnassa aiheena ITSEARVIOINTI menneeltä toimikaudelta.
Mielestäni kulttuurilautakunta muodostuu poliittisin perustein valituista toimijoista ja on yhtä moniääninen ja -arvoinen kuin mikä tahansa demokraattisesti valittu toimiva elin yhteiskunnassa.
Kulttuurissa kuten myös muussa yhteiskunnallisessa toiminnassa vallassa olevien puolueiden ja päättäjien ääni kuluu.

Lautakunnilla ja luottamumiehillä jotka edustavat koko yhteisöä -täten teoriassa kaikilla kuntalaisilla -on alaisina runsas joukko asiansaosaavia , hyvää tarkoittavia virkmiehiä , jotka tekevät esityksiä poliittisten päättäjien suunnanmukaisesti.Toki virkamiehetkin valitaan sopivista. Ei välttämättä taitavimmista ja lahjakkaimista.


Objektiivisesta ,kaikki tasapuolisesti huomioivasta yhteisestä hyvästä asioiden ja päätöksenteon valmistelusta voidaan esittää toiveita ja kritiikkiä on lupa lautakunnan jäsenten ja valtuutettujen suositeltavaa harjoittaa.

Jyväskylän kulttuuri- ja nuorisolautakunnassa on painottunut kulttuuri ja nuorten asiat ovat jääneet vähälle huomiolle ja nuorten kuuleminen , nuorisovaltuutojen ja nuorisofoorumien tulo kaupunkiin lisää toivottavasti nuorison suoraa vaikuttamismahdollisuutta , eikä jää tekopyhäksi , kauniiksi eleeksi.
Esim Turussa nuosrisolla on kummivvaltuutettuja ja näin on ratkaistu nuorten kuuleminen kätevästi ja samalla suora , mutkaton vaikuttaminen.

Nuorison toiveita on kuultava kunnissa , nyt on jo etäännytty kauas päätöksenteossa ja politiikassa nuorisokulttuurista ja nuorista.
Kohta äänestäjissa on ainoastaan eläkkeellä olevia politiikkoja ja ay-väkeä ja entisiä kunnan virkamiehiä äänestämässä toisiaan ja poljetaan yhteiskuntarakenteess paikallaan eikäönähdä metsää puilta.

Kuntaliiton tutkikmuksissa on käynyt ilmi että kunnissa ei löydy asiantuntijuutta järjestää palveluita tolkullisesti ja tehokkaasti-tuloksena on tehottomia, liian kalliita ostopalveluratkaisuja, joista on nyt raportteja Helsinkiä myöten - tarvitaan ohjausta, ja kuntaliitto on sitä järjestämässä.
Siis rahaa ja resusseja on taidot ja luova ongelman ratkaisu mättää!
Nyt keräämään puskista loputkin musta ja punaiset marjat.Marja

Ei kommentteja: