Blogiarkisto

maanantaina, maaliskuuta 07, 2005

Museoiden Pääsymaksut!

Minulta tiedusteltiin viime torstaina suhtautumistani museoiden pääsymaksuihin- noin vain pikaista kommenttia perusteluineen.
Heti sain sanotuksi,että sisäänpääsymaksu useimpiin museoihin on tarpeenton riesa kolikkojenkerääjille ja kansalaisille.

Kysymyshän on mielenkiintoinen ja intohimoja herättävä ainakin ammattipiireissä ja ei siitä ole pitkä matka ajatuksen juoksussa siihen, että kulttuurin ystävä Sauli Niinistö ehdotti valtionvarainministerinä toimiessaan käyttömaksua kirjastoihin!Kansa nousi kohisten vastustamaan moista piiloveroa yhtenä rintamana.

Laajemmin ajateltuna kaikkinaiset museomaksut ovat vailla perustaa;jos niillä tosiasiassa haetaan tulosta, pitäisi maksun olla jotain 30-50Euroa per kävijä.
Museot- valtion ja kuntien ylläpitämät kulttuurihistorialliset ja taidemuseot ovat yhteistä hyvää ja kansakunnan muistia ja aikalaistietoa! Ne kustannettaan verovaroin,maksu on siis jo kerätty kansalaisilta.

Muesot ovat kuten kirjastokin yleissivistäviä laitoksia ja pääsymaksu ei tule näinollen keräta-Joku koiraleuka sanoi, että sittenhän kukaan ei arvosta museoiden näyttelyitä ja kokoelmia, jos ei ole valmis pulittamaan euroja kokemuksesta- tai , että vastikkeetomia palveluita ei ole!

Esteettömyydestä puhutaan kaikkialla- ulottaisin sen käsittämään myös pääsyä vapaasti kaikkiin julkisiin tiloihin -erityisesti tallentaviin ja näyttelyita esitteleviin museoihin -varallisuudesta riipumatta- monilla vuosia päivärahoilla roikkuvilla tai pienituloisilla perhellisillä ei ole varaa säännöllisiin , maksullisiin museokäynteihin!Maksullisuus lisää eriarvoisuutta ja syrjäytymistä-enää on hyvin vähän paikkoja, jotka ovat ilmaisia.Kulttuuri lisää terveyttä!Toteaa väitöskirjassa mm Assi Liikanen.

Maksujen laajentuessa joka paikkaan vain hyväosaiset pääsevät nauttimaan kansankaunnan aarteista. Eri asia ovat konsertit ja teatterinäytökset , joissa tuotannot ovat kalliita ja pääsymaksutulot ovat luonnollinen osa toimintaa ja traditio - tosin esitysten lippujen hinnat kohoavat koko ajan.

Outoa ja aliarvioivaa on ajattelu , että ihmiset arvostavat maksullista kulttuuripalvelua enemmän kuin ilmaista- esim Kuvataidegallerioissa kävisi harvakseltaan väkeä,jos ne olisivat maksullisia- samalla taidemyynti tyrehtyisi.Toisaalta suurin osa kuvataiteilijoista esittelee teoksiaan museoissa ja näyttelytiloissa ilmaiseksi tai maksavat suurimman osan näyttelykuluista itse.

Muutama vuosi sitten kuvataiteilijoitakin vietiin ilmainen pääsy esim Kiasmaan, mm valtion Taidemuseon johtaja Tuula Arkio perusteli tätä sillä, että jokainen liikenevä kolikko oli haravoitava kannattavuuden lisäämiseksi.

Vapaa pääsy taidemuseoihin oli ainoa ammattietu kuvataiteilijoilla-toisaalta he myös näyttelyissä käydessään vievät sanaa sidosryhmilleen ja näin tiedottavat laajalti näkemästään näyttelystä.

Eli näin maanantain kunniaksi,jolloin kaikki museot ovat pääasiassa kiinni - kannattakaamme vapaata pääsyä museoihin!Ja ponnistelkaamme asian eteen!

Marja

Ei kommentteja: