Blogiarkisto

torstaina, maaliskuuta 31, 2005

Vauhtia Piisaa!

Haa, huomaan että olen Pääsiäsipyhinä vieraantunut tietokoneesta....kone tuntuu luonnottomalta käyttää Kallaveden säihkyvien lumikenttien jälkeen!
Rakas tietokone ja sinä satunnainen lukijani, yritän parhaani mukaan olla säännöllisempi kontaktissamme. Mutta ehkä harvemmin kuin päivittäin.Sitäpaitsi elämäni on tavallista puurtamista ja joutavien haaveiden välttelyä???

Hiihtämisestä....

Tiedän ,että moni on saanut ikuisen trauman peruskoulussa suksimisesta.Minun traumani on pesäpallopeli.Kammottava, sietämättömän ruma ,Tahko Pihkalan lanseerama rangaistuspeli Suomen nuorille!

Siispä hiihdosta. Itse olen hiihdellyt ihan omaksi iloksi omaan tahtiin lähiladulla jo 15 vuotta.Nuorena hiihdin murrosiän ohi kilpaa.Silloin ei ollut pohjoisessa muuta tekemistä; Elokuvakerho , 5 mk kausi- ja murtomaahiihto pimeessä metsässä. Kansanhiihtoladuilla.

En tiedä olenko siitä syystä miellyttävämpi , mutta ehkä siedettävämpi itselleni ja muille. Sitäpaitsi hiihtäessa näkee maisemia ja saa kiksejä aivoille.
Krapula on lyhyempi kuin alkoholilla elämöidessä.Sitäpaitsi vaaka näytti Pääsiäisen luekmat - en ainakaan ollut va´an mukaan paastonnut!
Joten liikkeelle!

Siispä!
Laajavuoren mäessä aamu seitsemän korvissa sain tänään kyytiä ,mentiin varmaan 80 km /tunnissa. Yöpakkanen oli jäätänyt ladut.
Taivaalla lensi valkoinen pitkäkaulainen lintupari, arvaa oliko kysymyksessä a) Joutsenpari b) Kurkipari c) Hanhipari . Linnut eivä äännelleet.Lensivät majesteetillisesti ylitseni.


Laajavuoren latuverkko on loistokunnossa ja kaikkien käytettävissä. Myös Laajavuoren ympäristö on siistiytynyt


Aamua jatkoin sulavasti suihkussa ja Verotoimiston ystävällisen henkilökunnan hoivassa ja siitä jatkoin Tourulan Rautakauppaan jossa oli menossa täysremontti; sisään ja sekaan , löysin kauan etsimääni, teräsverkkoa betonivaluihin tueksi.
Tourulan henkilökunta on asiallista ja ystävllistä.Siitä +++++++++.

Siitä sitten Vaajakoskelle. Teija on luvannut käydä kylässä puoli kuusi, mutta soittaakin tulevansa vasta maanantaina kun aikoo mennä tänään klo 5 junaan.kohti päkaupunkia ja kokousta.

No jatkan mosaiikin pilkkomista , vastaan välillä puhelimessa rahoittajan kysymyksiin taloudellisesta tilanteestani!

No Vihreää pilkkomaan.
Muuhun en kykennekkään , olen innoissani pilkkonut uusia mosaiikkimateriaaleja; sain VHREÄN VÄRIN tilauksen Italiasta , 130 kiloa vihreää!!!Sommitellut niistä sopivia sävykoosteita kokeillut erilaisia kokoja.Toivottavasti tilaajat ovat yhtä innostuneita, satsi on 2000 Euroa.
Muuten graafikkojen touhu näyttää olevan paljon monimateriaalisempaa. Ainakin mitä näitä pa merkintöjä blogissa seuraa. No Välineurheilua se on tämä sektaiteilijan työkin.

Jee!Iltapäivällä poikkesin Holviin viemään tilateokseni 60-vuotisjuhla-näyttelyyn.Keskeytys työskentelyyn teki ärtyisäksi. eikä tunnelma parantunut kun huomasimme, että Holvin edessä ei voi purkaa eikä lastata,siinä on Taksitolppa!

Holvin Tila näytti jo eka tunteina täydeltä - no piripintaan 60 vuotisjuhlanäyttely!

Takaisin kiiruhdin työhuoneelle ja jatkan pilkkomista.

Teija piipahtaa kumminkin pikapikaa ja ehdimme hetken ihailla mosiikkivarastoani ja historia osastoa.
Venäläinen mosaiikkilasi on historiaa , ja liian kallista tuottaa nykyaikana.
Nauroinkin Teijalle , että sosialismin aikaan ainakin lasimosaiikin valmistus oli hyvin resussoitua!Luonnonvaroja suorastaan törsättiin valmistukseen ja valtavia propagandateoksia valmistettiin ympäri Neuvostoliittoa -Tosin mosaiikin valmistus oli aloitettu jo tsaarin aikana Italiasta hankitun tietotaidon avulla. Mutta venäläiset kehittivät oman metallurgian laboratorion ja heillä on Pietarin Taideakatemian mosaiikkipajalla tuhansien sävyjen reseptit. Niitä ei luovuteta edelleen.
Mosaiikkilasin keittäminen lopetettiin Pietarissa 90-luvulla ja Kapitalismin tulo Venäjälle lakkautti ylellisen materiaalin valmistuksen.uusrikkaat Nousukkaat eivät tue vanhoja perinteitä vaan tuovat ylellisyyskitsiä ulkomailta uudisrakennuksiin.

Onneksi Italiassa tuotetaan vanhoja perinteitä hyväksi käyttäen lasimosaiikkia , joka on ohut noin millin parin vahvuinen kun tsaarin ajan mosaiikit olivat siis 5-7 mm!


Nauttikaa ulkoilmasta, kun sitä vielä on!


Heips

Marja

torstaina, maaliskuuta 24, 2005

Vihreä mies kipuaa Harjulla!

Hei!


Aloitin aamun rivakasti klo 7.00. Pitkään olin suunnitellut käyntiä Mielipaikoillani.
Onhan se jopa teemana julkiselle taideprojektillemme tänä vuonna.

Kohti Harjua siis. Harjun portaat ovat siitä oudossa paikkaa että sinne ei noin vaan poiketa. Lisäksi Harjun editse kulkevalla Yliopistonkadulla liikennnemäärät ovat yhtä kunnioitettavia kuin Keskus-sairaalantiellä.

No aikaisin Kiirastorstaiaamuna on rauhallisempaa ja parkkipaikkoja runsaasti.
Harjun portaat kuuluvat talvikunnossapidon piiriin. Niinnpä portaat ovat jäättömät ja hiekoitetut.

Komeat graniittiportaat vievät kohti korkeuksia , Hongien latvojen liki-Harjun portaiden kiviseinämät ovat patinoidut sammalleella kauniisti ja näkymä alas Jyväs-järvelle on huikea- tulee mieleen Marko Tapion pieni kirja enkeli Lensi Ohi,jossa 60-luvun Jyväskylä ja Harju ovat romanttisten ja jännittävien tapahtumien paikkoja-

No pääsin ylös lähelle taivasta ja vesitornia!
Katsoin toiselle puolelle Harjua lopuksi ja siellä oli portaikko myös , muttei Talvikunnossapitoa- mikä iloisesti ilmoitetaan ALTEK:n punakelta-kyltillä.Skeittaajat olivat kyllä lasketelleet kaiteen kiiltäväksi ja mäen kaljamalle.

Puolivälissä rinnettä pieni vihreään ulkopukuun pukeutunut vanhus sauvojen kanssa yrittää ylös. Ukko on ihan mutkalla kaiteesta roikkuen alaviistoon. Jalat lipsahtelevat ja nousu näyttää extremeltä. Missä MTV:n Robinsonien kuvaajat nyt ovat!???
Suomalainen mies täällä uhmaa harjua ja fysiikan lakeja!
Mies pääsee ylös lopulta ja kehuu, että yksi päivä ote lipesi ja hän valui puolivälistä takaisin. Juttelemme tovin liikunnan vaarallisuudesta ja varusteista ja ihastelemme maisemaa ja laskeudun alas Yliopistonkadulle kohti seuraavaa mielipaikkaa.Postia.

Ajelen Postiin ja palautan kuvataiteilija Anni Rapinojalle Hailuotoon hänen juhlahuivinsa.Kultaa ja mustaa. Tuli lainattua juhlallisuuksiin Oulussa kun teokseni virallisesti julkistettiin ja samoin vihittiin Oulun uusi sairaala.
Huivi riitti koristeeksi - oli mulla tietty muutakin yllä , mutta ylellisyysosaston täydensi Annin huivi, jonka nyt palautan pestynä ja silitettynä.

Postissa on muuttunut niin tarkaksi systeemit ,että kirjeet pitää sentilleen mennä tietystä vormusta läpi , että on se ja se taksa. Huivi just ja just meni.
Huomenna Pitkänä Perjantaina jatkan mielipaikoita!

Pitäkää Huiveista kiinni ja vetäkää Mämmiä ei Mömmöä!

Marja

keskiviikkona, maaliskuuta 23, 2005

Pahaa suklaata ja Tyhmiä Leluja!

Heips!

Keskiviikko , aamu-uutiset vilisevät vuoroin mämmiä ja vuoroin munia.
HS.n hinta ja laatu-sivuilla Pääsisäismunat saavat kyytiä arvioijilta:
Suklaan kilohinta saattaa olla seitsenkertainen mutta maku ei vie seitsemänteen taivaaseen!
Ainoastaan klassikko FAZERIN MIGNON -munan suklaa saa täydet pinnat ainakin 5 makutuomarilta.

Auttaisikohan kulttuurin arvostusta ja tunnettavuutta jos kulttuurikriitikot ja taiteilijat alkaisivat otsikoida näyttelyitään ja kokemuksiaan urheiluväen tai politiikan toimittajien tapaan kuten yllä oleva Pääsiäiskuluttajaotsikko PAHAA JA TYHMÄÄ!
Lyhyitä , ytimekkäitä tunnepitoisia sanoja :
Jääkiekosta ( eilen esim Lukko ja HIFK ottivat yhteen)
otsikoita, rinnastuksia saa vapaasti lainata:
JOUKKOTAPPELU KUUMENSI TUNTEET!- JOUKKONÄYTTELY PÄÄTTYI KAATOPAIKALLE!

TEHOHYÖKKÄÄJÄ JANTUNEN ILOTTELI KOLMELLA MAALILLAAN!- KUVATAITEILIJA KISKOI OMIA HAMPAITAAN!

NOKIAN JORMA OLLILLA IHASTUI METROLOLITIN TAITURIMAISIIN OTTEISIIN- NOKIAN JORMA OLLILLA AIKOO OSTAA KOKO SUOMEN TAITEILIJASEURAN TUOTANNON 2005!

NITROPURKKI TASKUSSA VOI OLLA HENKINEN TURVA! ( HS 23.3 P.MATIKAISEN SYDÄNVAIVASTA)-
TASKUMATTI AUKAISI TAITEILIJAN LEUKALUUT PUHEESEEN!

TAIDE USKONNON KORVIKKEENA - TEKOPYHÄ, KORVIKKEITA NAUTTINUT KRIITIKKO KAATUI MANNERHEIMINTIELLÄ!

JNE.

SHELAVII ELI SELLAISET OLIIVIT !

Ja taas betonoimaan laattoja ei munia!

Marja

tiistaina, maaliskuuta 22, 2005

Tilinpäätös!

Heipsan!

Tänään on tiistai ja taas tuulee ja aurinko paistaa.
Kävin Galleria Beckerillä Tuijaa tervehtimässä. Tuijalla oli värikomeutta yllä: kultaa ja kahta eri punaista kylmää ja lämmintä - aivan kuin yhdessä matkamosaiikissani -kuninkaan väriyhdistelmä.

Kirsi Neuvosen näyttelyn katsoin myös. Avajaisisiin en enää nykyään jaksa, läänintaiteilijana se tuntui velvollisuudelta ja niin kiintiö täyttyi.
Aiheena Kirsillä oli aika.
Ajan kulua päivitellään ja usein se on kielteistä;
aikaa on joko ihan liian vähän tai sitten odotusaika esim lentokentällä venyy moneksi, ikäväksi turruttavaksi tunniksi!

Kirsin näyttely kiinnittää huomion vuorokauden ja vuodenaikojen rytmiin.
Eteisen herkkä, pieni kukka-aiheinen teos avaa näyttelyn. Teos on jo avajaisissa myyty!
Minäkin olisin ottanut sen mielellään!
Ystävä- pariskunta oli ostanut sen , joten pääsen nauttimaan siitä aika ajoin. Peremmän huoneen iso koosteteos , jossa vedokset olivat kultalangalla punottu toisiinsa oli upea- tuli mieleen Grimmin sadut, Kalevala,Ompelukset, Sadut ja myytit!Uutta, hienoa ja kookasta Kirsiä!Hyvä!

Kultakirjaimet Aika kultaa muistot eivät niinkään puhutelleet minua - ehkä tila olisi saanut olla niille isompi.

Mielenkiintoinen on teos 1905-2005. Näin naispolitiikosta.Lauantaina muuten liputettiin Minna Canthia- eka akka Suomessa , jolle lippu nousee!

On se aika vuodesta, että verottajalle tulee tehdä selvää kuun loppuun mennessä menoista ja tuloista- nyt on laskettu kilometrit ja materiaalit ja vuokrat ja lainat ja korot ja sitten odotetaan mitä verovalmistelija sanookaan!

Tuli näyttelykutsuja ; Brasiliaan Rio De Janeiroon tilateoksia vuodelle 2006 ja Japaniin toukokuussa 2005 maailmannäyttelyyn!
Lähemmäs ei kutsu kukaan! On se hyvä että edes kauas!
No jospa tilanne paranee kun ensin käy vieraissa!

Ja sit loppukevennys:

Savolainen ukko akalleen( eläkeläisiä): " Voisit sinäkin akka käyvvä lattauksessa välillä! Tekis hyvää! Piuhaakin ois vielä!"
Johon akka : " Mitteepä sitä vanhassa laturissa lattautus- purkaantus viimesetti virrat!!!!"

Sillee päättyy tämä tiistai!


Marja

maanantaina, maaliskuuta 21, 2005

Kuralätäköitä näkyvissä!

Heips!

Maanantai on siitä pöljä päivä , ettei saa oikein mitään liikkumaan mihinkään.
Kävin hoitamassa kauneuttani- ammatti-ihmisellä; eteerisiä öljyjä ja suriseva elvyttäjä naamaan ja kulmat kohennukseen ja väriä kulmiin.
Mieliala kohenee ja itsetunto.
Väripatruunoita tulostimeen , 51 euroa- soitto Helsinkiin, että veisivätKaapelitehtaan myyntinäyttelystä töitäni Kuvanveistäjäliiton Vitriiniin.
Sopii , ainakin Yksi.
Päivän aikana kuralätäköt kasvoivat lammikoiksi ja juuri pesty lamborgiini sai suklaakuorrutuksen!!!!Eläköön Kevät!

Sitten autokorjaamoon seisontavalot uusimaan.
Sitten markettiin evästä hankkimaan.
Sitten keittämään mustaherukkamehua. Ja Pitkälleen. Kevät nokassa ei ota hellittäkseen.Eli vuotaakilpaa räystäiden kanssa!

Toivoisin olevani Hanukki-apina.He aloittivat koskettelun ja toisista huolehtimisen aikoinaan....Hanukki-apinat mainittiin mainiossa Viikon Väkivaltaohjelmassa lauantaina.Pääosassa olivat tiikerit!

Kuvattu Jossakin Intiassa viidakossa entisellä temppelialueella, nykyisellä Kansallispuistoalueella.Mainittiin myös buddhismi ja jälleensyntyminen. Lohduttavaa!

Ei kovin taiteellinen päivä eikä luova tänään!

Siijuu-kuka sit ootkaan !

Marja

sunnuntaina, maaliskuuta 20, 2005

Kulttuuria ja roskia!

Hei!

Valokuvataide jatkaa maailmanvalloitustaan! Jopa niin lujaa, että ilmiötä aletaan tutkimaan!Jännittävää, oma keskeneräisen opintotutkielmani aihe vuodelta 2002- idea ja käsikirjoitus- on Taiteen liikkuvuus Periferiasta suuriin Taidekeskuksiin ja Suomesta Ulkomaille!Kansainvälisen taiteen viennin kuviot; Ketä viedään, miten viedään ja Ketkä vievät?
Niinpä olivat Rossi ja Karttunenkin päätyneet samoihin portinvartijoihin kuin minäkin, 3 galleriaa Helsingissä , pari kriitikkoa, muutama museojohtaja , Frame.
Aihetta on tutkittu vähän Suomessa.Parin viime vuoden aikana joukko taiteilijoita on omatoimisesti alkanut liikua ja luonut oman kontaktiverkon ohi esim Helsingin gallerioiden ja museoiden. Jo muutamassa vuodessa taiteen kansainvälistyminen on demokratisoitunut ja viuhka laajempi. Johtuen esim. nuoremman polven taiteilijoiden
kielitaidon paranemisesta ja OPM:n matka-avustusten kasvusta.

Väitöskirjan Taiteen liikkuvuudesta gallerioista ja taiteen myynnistä Euroopassa on kirjoittanut Annukka Jyrämä Helsingin Kauppakokorkekoulusta.
Linkki http://www.helsinkibusinesscampus.fi/HELSINKI/HELSINKIFIN/Tutkimus_Tutkimusprojektit.htm
OPM:llä on tutkittu sosiaalisia ja muita taiteilijan elämän kuvioita.Vailla Seuraamuksia.


Sunnuntain HS:n kulttuurisivuilla oli Valokuvataiteen kansainvälistymisen tutkimushankkeen esittely.Odotamme jännittyneenä lopputulosta.Oma tutkimusopin-näytetyöni on tekovaiheessa , mutta ei ihan kuopattu....

Jaana Venkula kirjoittaa maanläheisessä pikkukirjassa TAITEEN VÄLTTÄMÄTTÖMYYDEstä - että esteettisyyden merkityksen tiedostaminen voi edistää jopa suurten ongelmien ratkaisua.
Esimerkkinä hän käyttää Suomessa yleistä näkyä roskatuista kaduista ja ympäristöistä.Jokainen ympäristöön pudottamamme roska rikkoo esteettisyyden tajuamme ja on samalla maailman ympäristöongelma.
Yhden roskan päivässä maasta nostava taas harjaannuttaa sekä esteettisyyden tajuaan että motoriikkaansa ja samalla pienentää maailman ympääristöongelmaa!

Siitä vaan sitten toimimaan! Ei pitäisi olla liian vaikeaa,paitsi että roskikset kuten yleiset käymälätkin Suomessa ovat harvassa!

Heips
Marja

perjantaina, maaliskuuta 18, 2005

Perjantautinen!

Hei!

Jaaha. Potut pottuina!
Laittomuuksia näköpiirissä!
Kulttuurilautakunnan avustuspäätökset sitten julkaistiin tämän päivän lehdessä , vaikka pöytäkirjaa vielä tarkasteltiin!
Opin tänään ,että luottamushenkilöille maksetaan matkakulut -jos hoksaa pyytää-olen kuulemma ensimmäinen joka kysyy- voipi johtua siitä , että muut ovat kaupungin palkoilla ja näin ollen vakinaisen leivän ääressä. On kohtuullista, että kulut korvataan.

Edelleen lasken ajettuja työkilometrejä vuodelle 2004 ja niitä kertyi loppujen lopuksi 10000km.Kannattaa olla tarkkana,verotus meille pienituloisille on tiukkaa ja vähennykset vähäisiä, ja näillä autojen ja polttoaineiden hinnoilla saa tosissaan duunata. Ilman autoa ja ajokorttia olisin ollut työtön jo 90-luvun alussa.Lasten ja Nuorten kuvataidekoulun maaseutuosasato oli Savossa meikäläisen homma. Etäisyydet täyskorpeen noin 70 km . Viikossa kertyi noin 400 ajokilometriä jo silloin

Pääasiassa leivän perässäon ajeltu.Autoon on yleensä lastattu materiaalia kuten 25 kilon betonisäkkejä, rautaa, pakkaustarvikkeita.Kirjoja. Dioja. Jne.

Naureskeltiin yhden opettajan kanssa, että aina on näissä hommissa roudattavaa mukana,ollaan varsinaisia kassialmoja!

Nyt viikonlopun viettoon!

Heips!

Marja

torstaina, maaliskuuta 17, 2005

Kultttuuritoimistolta Terveyskeskukseen!

Hei!


Luonto kompensoi olotilaani; räkä nenässäni yhtä ehtymätön luonnonvara kuin kulttuurilautakunnassa käytetty retoriikka päätösten puolesta.
Nyt kyllästyin ja soitin Jyväskylän kaupungin parhaiten palvelevaan yksikköön eli Kyllön Terveysasemalle ja sain ajan klo 14.05. Silloin voi mennä Terveysasemalle ja lunastaa rullasta vuoronumeron.

No , sillä välin sain tiedon kulttuuritoimesta, että 15.3 kokouksen pöytäkirja on
valmis allekirjoitettavaksi.( Minut oli määrätty pöytäkirjan tarkastajaksi tällä kertaa) Siispä sinne, että pääsevät sitten asianosaiset nauttimaan työskentelyapurahoistaan mahdollisimman pian.

Eriävä mielipiteeni kokouspöytäkirjan yhteen avustuspykälän kohtaan tulee toimittaa samalla kirjallisena liitteeksi.Ajattelin , että käytän kulttuuritoimen tietokonetta kirjoittaakseni eriävän mielipiteen.Siellä todettiin,että ei ole varaa ylimääräisiin koneisiin!Ollaan niin varattomia.Siis kulttuuritoimessa.

Onneksi kansakoulussa opettettu kirjoitustaito ei ollut päässyt pahasti ruostumaan , joten eriävä mielipide kirjautui ihan kaunokirjoituksella.Eikä tarvinnut lähteä kotiin kirjoittelemaan asiakirjaa

Kulttuuritoimistossa totesin , että päätösasiakirjaan oli kirjattu virheellisesti yksi avustuspäätös. Kulttuuritoimessa oli vain kanslisti paikalla ja hän totesi,että kulttuuritoimen tietokoneohjelma antaa päätöksissä vain 2 vaihtoehtoa ja tämä kolmas vaihtoehto on koneelle tuntematon. Kulttuuritoimenjohtaja sattui olemaan palaverissa muualla ja minulla sitten odotti terveyskeskusaika klo 14.00 , joten jätin pöytäkirjan tarkastamisen kesken ja pyysin ottamaan yhteyttä kunhan asinomainen päätös on korjattu vastaamaan lautakunnan päätöstä.

Pöytäkirja tulee nettiin allekirjoitusten jälkeen!Linkki löytyy kaupungin etusivulta.
Antakaapa palautetta!
Kulttuuritoimelta porhalsin terveyskeskukseen mukana kilo luettavaa ja kahviraha taskussa.Nyt on influenssa-aalto ja jonossa on kymmeniä ajattelin,parasta varautua hyvin.Mukava svetari yllä ja kärsivällinen mieli alla.
Olinkin ihan suu pyöreenä kun jonossa ei ollut ketään ja ne muutamat ketä terveyskeskuksessa oli katsoivat kuin kotonaan rauhassa tv:tä kahvikuppi kädessä.
eikä ihmettely tähän loppunut: kun lähestyin jonotusnumerolaitetta, vastaanottokopista riensi valkoisessa takissa vastaanottovirkailija hymyillen, ehti ennen minua nykäisemään kaksi numerolappua, johon minä totesin, että pitääkö teidänkin napsia lappu , ennenkuin voitte mennä töihin !

Eeeeeehei ,hymyili vastaanottovirkailija ja ojensi minulle toisen lapuistaan sanoen, että ota sinä tuo minä otan tämän toisen ja meni sitten tiskin taakse.

No niin tulehan tänne ja nimi oli, sanoo hän edelleen hymyillen.
Eikö täällä pitänyt olla tuntien jono?
Eipä nyt ole, jono katosi jonnekin , varmaankin lepäilee ja odottaa viikonloppua jossain- jatkaa virkailija hymyillen.
Tuntui ihmeelliseltä ja oudon normaalilta. VAU

-Ei tämä ei ole unta-
Kymmenessä minuutissa olin lääkärin tutkittavana.
Lääkäri totesi , että elimistööni ei ole pesiytynyt räkäkaivoa ja että selviän ottamalla iisisti muutaman päivän-Saan tehdä kevyitä kotihommia ja suorittaa pientä aivotoimintaa.Eli viikon päästä pitäisi olla jo puhtia taas.Sain luvan levätä.Ihan paperilla.

Jos on epäonnea toisaalla on onnea kahtaalla, vai miten se meni?
Lisää epätodellista elämää tältä kaksiulotteiselta planeetalta. Jyväskylästä.

Räkäistä torstaita tasapuolisesti kaikille!

Marja

keskiviikkona, maaliskuuta 16, 2005

Kulttuuripolitikointia!

Iltaa vaan!


Politiikon roolissa tänään!
Eilinen Jyväskylän Kulttuurilautakunnan suuri avustuskokous,joka kesti kolme tuntia , vei kaiken energian . Tosin kokoukseen oli ynnätty ainakin listalle Jyväskylän kulttuuristrategia!!!!
- Kiinnostuneet käykääpä katsomassa vastaava Pohjois-Savon ja
Kuopion kulttuuristrategiaa http://www.kulttuuri.kuopio.fi/kulttuuristrategia/
vertailun vuoksi- vielä ei hyväksytty strategiaa , eikä
Seudullisen kulttuuriverkoston Tiedotus ja markkinointi skenariota!

Kokouksessa eräät kommentoivat rajusti osuuttani lehtijuttuun kulttuurisivulla , jossa käsiteltiin Kulttuuritoimen linjattomuutta ja epämääräisiä avustuspolitiikkaa. Arvostelijoiden mielestä jutussa käsiteltiin keskeneräisiä kulttuuriavustuspäätöksiä julkisesti.????!!!!

No , kuukausi aiemmin olimme kaikille neljälle lehtijutussa mainitulle yhteisölle ja yhdistykselle myöntäneet ennakkoa .....kaikki olivat nauttineet avustusautomaatiosta ja usean vuoden ajan.Lehtijutun kirjoitti kulttuuritoimittaja Sari Toivakka ajankohtaisesta aiheesta ja tarkasti tiedot jo tehdyistä pöytäkirjoista.Jotka ovat muuten kaupungin nettisivuilla nähtävänä kaikille!
Lautakunnan jäsenet ovat vastuussa lautakunnassa tehdyistä päätöksistä.

Tiedot ovat yleisesti ottaen kaikille tärkeää informaatiota
yhteisten verorahojen jaosta.

Silloin kun asianosaiset lautakunnassa huomaavat yleistä merkitystä olevan epäkohdan varojen suuntaamisessa , kokous voidaan esittää pidettäväksi julkisena!


Koska lautakunnan 15.3 pitämä kokous ei ollut julkinen en voi kertoa keskustelun käänteistä kokouksessa.

Kaupungin Valtuuston kokoukset ovat julkisia pääsääntöisesti, suljettuja ainoastaan silloin kun käsitellään salaiseksi julistettuja asioita!

Emme vielä elä Suomessa kaksipuoluejärjestelmässä.
Jotta demokraattinen päätöksenteko säilyisi, on hyvä että useat pienemmätkin puolueet saavat edustaa ja käyttää äänestäjiensä antamaa valtakirjaa oikein!Ja estoitta!

Tulen edelleen äänestäjieni valtuuttamana käyttämään lautakuntapaikkaani yhteisen hyvän kulttuurin ja tasa-arvoisen kohtelun hyväksi epäkohtiin puuttuen.

Ehdin kuitenkin nuhanenästä ja vi-tu-tuksesta huolimatta tänään laatia verotukseen listan matkustuspäivistä ja ajopäiväkirjan tarkastin liitteeksi.
Lisäksi laadin 8 sivua mosaiikkitaiteesta tekstiä-hakemukseeni. jonka deadline on huomenna.

Ymmärrän hyvin miksi ihmiset vieraantuvat politiikasta


Hyvää illanjatkoa!

Marja

tiistaina, maaliskuuta 15, 2005

Aivoille jatkoaikaa!

Huomenta!


Aamupalaksi käynee tämä teksti:

Tieto ja taide ovat siis muiden ihmiselämän ruttotautien tavoin levinneet yli koko maailman niiden tekijöiden toimesta, joiden aikaansaannosta ihmiselämän kaikki muukin kiusa on ,nimittäin daimonien, hehän ovat saaneet jopa nimensä- tietoviisaat -omasta tieteestään.
Tätä kaikkea oppinutta rihkamaa menneet kulta-ajan yksinkertaiset ihmiset eivät tunteneet, he elivät onnellisina luonnon ja omien vaistojensa varassa.

Mitä virkaa oli siihen aikaan kieliopilla, kun kaikki puhuivat samaa kieltä, eikä kenenkään tarvinnut etsiä sanaa tehdäkseen itsensä ihmisveljelle ymmärrettäväksi.
Mitä virkaa logiikalla, koska ei milloinkaan syntynyt kiistaa taiteen ja kulttuurin merkityksistä?

Ja mitä puhetaidolla aikana ,jolloin ei kukaan käynyt käräjiä kulttuurista?
Entä lainsäädäntö oliko se tarpeen yhteiskunnassa, missä ei tunnettu huonoja tapoja , ei kähmintää?
Joiden varalle hyvät lait oli juuri laadittu!

Sitä paitsi nämä onnenmyyrät olivat liian hurskaita ryhtyäkseen rikollisen uteliaina
tutkimaan luonnon salaisuuksia, tähtien kokoa,liikettä, vaikutuksia ja kaikkea muuta semmoista, sillä heidän käsityksensä oli, että KUOLEVAISEN ihmisen ei ole viisasta astua tietoisuutensa rajojen yli.

Heidän päähänsä ei edes pälkähtänyt mieletön ajatus tutkia, mitä on taivaiden takana
Vähä vähältä tuon kultaisen ajan puhdasmielisyys kuitenkin katosi , sillä pahanilkiset henget keksivät kuten sanottu TIETEET ja TAITEET- tosin ensin alkuun vain vähäisen määrän ja vain harvoja ja valituita varten. Mutta sitten jatkossa taikauskoiset ja kaldealaiset ja laiskat, kevytmieliset kreikkalaiset keksivät lukemattomia muita HENGEN KIUSOJA JA VAIVOJA, yksin jo kielioppi on enemmän kuin riittävä tekemään koko elämän alituiseksi piinaksi.

Kaikista tieteistä ja taiteista asetetaan etusijalle ne ,jotka tulevat lähimmäksi
rahvaan järkeä- TOISIN SANOEN TYHMYYTTÄ!

LAINAUS ERASMUS ROTTERDAMILAINEN TYHMYYDEN YLISTYS, ilm latinaksi ensikerran 1509.
Kääntänyt Kauko Kare.


Eilen muutoin oli HS:n Elämä ja Terveys sivulla Viikon vinkki: AIVOISTAKIN VOI PITÄÄ HUOLTA. Juttu julkaistiin maanataina alkaneen kansainvälisen aivoviikon kunniaksi.
Jutussa todetaan aluksi,että noin miljoona suomalaisista kärsii aivoperäisistä sairauksista. ikääntyminen lisää potilaiden määrää. Mutta ongelmia aivotoiminnssa voi ennalta ehkäissä jutun mukaan- joka siis on faktaa ei fiktiota-.

Lopussa on liite aivojen hyvinvoinnin edistämiseksi suoritettavista toiminnoista!

Ainakin eka ohje meille taiteilijoille miellyttävää tietoa, emmehän koskaan tiedä mistä seuraavana päivän löydämme herkullisia uusiomateriaaleja tai mistä kierrätän uudet kehykset.

Tai mitä raflaavaa saa väännettyä todellisen taiteilijatoimintansa oheisväriksi apuraha-anomuksiin!

1. Tee vähintään yksi uusi teko päivässä: kokeile uutta tai tee vanha uudella tavalla.Kaavoihin kangistuminen on MYRKKYÄ aivoille!

2 Lue vapaa-aikana kaikkea kiinnostavaa kirjallisuutta!

3 Ratkaise mahdottomia ongelmia , esim miten rahat riittävät tänä vuonna kaikkeen suunnitelemaasi. Ratkaise ristisanoja.

4 Laske päässä mahdollisimman paljon -vältä konetta!

5 Mikä tahansa virikkeitä luova ÄLYLLINEN toiminta on aivoille terapiaa!
Ei taida karaoke virikkeenä täyttää tätä vaatimusta, mutta tanssi varmaan?

Ehkä aivotoiminnan kannalta ammatinvalintamme on paras mahdollinen.




Muuten Päivi Hintsasen tavoin minäkin näin kolmasulottuuvuus-unen.
Kirkas valo laskeutui maahan ja juoksimme siitä poispäin, mutta hopeakirkas suppilo
tavoitti meidät ja siirryimme kaikki tuntemattomaan-
sitten heräsin - ennenkuin ehdin kokea mitä uusi, uljas maailma olis ollut-
Enteellistä!

Ikävä kyllä tänään on tavistiistai. Iltaa tosin virittää spektaakkeli Nikolain kulmalla.

Voimaa kaikille

Marja

maanantaina, maaliskuuta 14, 2005

Verokortti väärässä lokerossa!

Huomenta!
Arki ja maanantaiaamu!
Byråkratia muistutti olemassolostaan. Olin jättänyt luottamustehtävien palkkiomaksua varten uuden verokortin kopion kulttuuritoimeen. Itse kulttuuritoimenjohtaja sen kopioi.
Toimin muutaman tunnin Kulttuuriaitan taiteilijaopettajaparina ja jätin palkka-anomuksen ja tiedustelin kahdelta eri henkilöltä kulttuuritoimessa, josko riittää, että talossa on jo uuden verokorttini kopio.
Kyllä he molemmat vastasivat.

No tänään tuli palkka ja veroa oli mennyt tuplasti minulle määrätyn!
Soitto kulttuuritoimeen- josta tietenkin neuvottiin talouskeskuksen palkkaosastolle , josta taas kysyttiin , että minne olinkaan toimittanut verokortin ja millaisen!
Jos verokortti puuttuu kuten minun tapauksessa - vaikka olin siis huolehtinut ja varmistanut asian - otetaan korotettu vero , joka saa olla jopa 60%! Ja jos veroprosentissa on katto , pitää olla alkuperäinen verokortti!Tämä nyt tiedoksi kaikille!Ettei riitä, että yhden kerran asian hoitaa!

Palkkatoimiston ystävällinen työntekijä valisti minua ja lupasi oikaista asian saatuaan minulta alkuperäisen verokortin!

Kiitokset hänelle!

Nyt betonoimaan ajatuksia.

sunnuntaina, maaliskuuta 13, 2005

Pyhäaamun Rauhaa!

Hei,

Sunnuntaiaamu alkaa klo 7.45. Aurinko nousee ja värjää huoneen kultaisen oranssiksi.
Pakkasta on -15, kylmä tuuli.
Aloitan aamun kulttuurilla; HS ja kulttiohjelma Sunnuntaivekkari- sitten Marian Ilmestys kansanomaisesti Korson hienosta kirkosta.Kirkon alttari on ylösrakennettu minimalistiseksi; yksi pieni taulu, jossa selin lyyrinen hahmo , jolla yksi siipi selässä ja kuvan alareunassa verenpunainen orjantappurakoriste nauhana. Metrien korkeuksiin kohosi valkoinen, eloisasti kumpuileva seinä , joka muodostui neljästä kaarevasta elementistä ,joita myöten valo laskeutui saliin. Matalalla tasolla rujo , silmätön, pronssinen enkelihahmo. Noin 50 cm korkea. Muutama kynttilä.

Ja kirkosta sulavasti entiseen, lyhytaikaiseen kotikaupunkiini Pietariin ostoksille ja venäjän kieltä muisteleen.
Ai niitä zakuskoja ja kuritsoja ja pahmeleneitä, plenejä ja jaitsoja ja hlepaa !
Ja dostojevskimäisiä kujia ja tunnelmia , siis 1988-89 Pietari oli pilaantumaton venäläinen kaupunki. Stalovajoineen.

Illalla poikakin saapui ehjänä laskettelureissulta ja näytti virkistyneeltä ja iloiselta toisin kuin äiti.

Klo 17.00 Vasemmistoliiton Kunnallisjärjestön kokous.Päättyi jouheva ja monipolveileva keskustelu 20.00.

Kaupan kautta Kotiin ja kulttuuritoimenjohtajan laajan esteettömysjääviyspaimenkirjeen tutkintaan!Suuri avustuspäätöskokous tiistaina.

Illalla vielä annos ruotsalaista kulttuuria Komisario Beckin seurassa.
Sii juu tumorrow

Marja

lauantaina, maaliskuuta 12, 2005

Baltic-rommia ja karaokea!

Hei!

Päänsärkyä ja yleistä heikotusta!Kuuma rommi piti ottaa lääkkeeksi, mutta tuli näemmä nautittua enemmän kuin yksi ja tienkin sikari piti nauttia kyytipoikana.
2 vuotta tupakatta on vieroittanut elimistön niin että nautinnollinen sikari illalla
saa seuraavana aamuna jo sikarin hajukin yrjön kurkkuun.
No kärsimäänhän tänne on tultu.

En olisi osannut kuitenkaan aloillani olla illalla, kun jännitän saanko poikani ehjänä Rukan hiihtolomareissulta tänään kotiin.
Sillä on se minun lamborgiini alla , jossa on ne turvavermeetkin ajan tasalla.

Siispä Perjantai-illan huumaa entisen kotikaupunkini tutussa lähiöbaarissa karaokeillassa- en tosin laula, mutta tanssijalkaa kutittaa sen verran, että ainakin kerran kuussa pitää päästä paanalle. Ihan mielenterveyden vuoksi!
Onneksi karaokea harrastavat laulajat ovat kehittyneet niin, että ennen mikki piti pystyssä hädin tuskin lukukuntoista , saatikka laulutaitoista esittäjää niin nyt laulajat ovat naapurin selviä rouvia ja herroja.Joillakin on jopa taiteilijanimi kuten AnniHelena.

Ja osa vetelee klassikkoja makeasti.Tanssikaveriksi sain vankilasta tutun vartijan- selvennyksen vuoksi oltiin molemmat töissä (TALOLLA, vankien slangilla) samassa lääninvankilassa 90-luvulla, kun muut aloitti perjantai-illan vieton , minä menin klo 17.oo vankilan portista sisään opettamaan maalausta ja piirustusta tutkintavangeille- pois pääsin klo 19.30.
Ryhmä lopetettiin laman aikana kannattamattomana?!

Tämä illalla tanssittamani vartija oli vartijoista sympaattisin, ei niin pelottava.
No vartija oli päässyt eläkkeelle ja minä toiseen kulttuurikaupungiin. Olimme molemmat iloisia.

Nyt sitten pitää enää odotella , että päänsärky hellittää.

Kaapelitehtaalla alkoi eilen Kuvanveistäjien , Graafikoiden ja Taidemaalarien yhteinen myyntitilaisuus; 2000 teosta kaupan!
Toivottavasti yhä useampi käy ostoksilla ja tukee näin kuvantekijöiden toimeentuloa ja saa laadukkaan, pysyvän taidenautinnon seinälleen.
Minun kolmesta teoksesta oli heti avauspäivänä myyty yksi! Lähde- matkamosaiikki lähti uuteen kotiin!
Nyt pitäisi saada toimitettua tilalle uusi teos, mutta menee maanantaille se touhu.
Ei löytynyt sellaista pikapalvelua , että olisi saanut heti toimitettua Galleria Beckeriltä uuden tilalle!
Outoa- Suomen Postihan niitä yrityspalveluja ainakin mainostaa!

Hauskaa Viikonloppua muillekin!

Marja

perjantaina, maaliskuuta 11, 2005

Erilaisia Kulkuneuvoja!!!!!!

Huomenta!

Kehityksen kehittymisen huomaa parhaiten käyttämällä liikkumiseen erilaisia kulkuneuvoja- toissapäivän bussikokemuksiin lisäisin eilisen junamatkan Jyväskylästä Kuopioon.
Matka alkoi Jyväskylän pramean matkakeskuksen pihalta. Eteeni syöksähti parikymmpinen tyttölapsi, joka sai soperettua,että olisiko minulla lainata kännykkää , että hän voisi soittaa kaverilleen, joka on junassa, jossa hänkin vastikään oli ollut ja arveli ,että hänen oma kännykkänsä ja lompakkonsa olisivat jääneet penkille kaverin viereen- no lainasin puhelimeni ja tyttö sai kaverinsa kännykkän päähän,keskusteli hänen kanssaan ja sanoi sitten minulle , että voisinko vielä odotella kun kaveri soittaa takaisin ja tavoittelee toista kaveria , jonka piti tulla tätä nyt pulassa olevaa tyttöä vastaan Seinäjoen Asemalle- tarkoitus oli saada vastaantuleva kaveri ajamaan Seinäjoen aseman sijaan Jyväskylän asemalle tyttöä noutamaan !
Ja minun tulisi hänen kanssaan odotella vastausta kotva-oman junani lähtöön oli 10min joten sanoin että okkei!. Sitten katsoin raide ykköselle ja siinä juuri oli tytön juna lähdössä Seinäjoki -Vaasa- johon hänellä alunperin oli lippu, joka lippu siis matkusti umohtuneessa lompakossa väärään suuntaan!- Käytin kovalevyäni ja sanoin tytölle ettei ole mitään järkeä jonkun lähteä ajamaan Seinäjoelta Jyväskylään kun juna juuri on menossa sinne, eikun kyytiin ja selitä koduktöörille tilanne - osaa ne käyttä maalaisjärkeä ja ovat hätätapauksessa inhmillisiä! Tyttö ehti konduktöörin luo ajoissaja sukelsi junaan viime hetkellä.Niin ja lompakko ja kännykkä olivat kaverin vieruspenkillä!

Oma junani saapui Turusta ja jatkoi Pieksämäelle. Juna on yleensä täynnä laivamatkan uuvuttamia ja tupakkakoppi yleensä toimii eksoottisena pystybaarina- mutta nyt oli torstai ja juna väljä ja rauhallinen. Junan malli oli tämä vanhanajan pikajuna numero 817. Penkit näissä vanhoissa junissa ovat kuin pyöreän mummon syli, niihin uppoaa ja niissä on mukavaa. Pendolinojen ja Intercityjunien penkit ovat kuin luurangon syli ja jäykistävät rakenteellaan ja ahtaudellaan sitkeimmänkin junassakulkijan ja patistavat alituiseen liikkeeseen.Ei mukavuudesta tietoakaan.
Tässä siis kehitys ei ainakaan mukavuudessa ole onnistunut- eikä vissiin nopeudessakkaan.

Vastaanottajalla Kuopiossa oli allaan vanha kunnon Talbot -1984- näin pakkaskelillä
ovien mekanismit olivat jäätyneet kiinni , joten eri tavoin ryömimällä pääsi muista aukoista sisätiloihin.
Tänä aamuna sitten klo 7 ajoin kaverini vuorostaan Kuopion asemalle tällä kasinelosella Talbotilla, jolla olin taannoin ajanut satoja kilometrejä-niin tuntuipa hassulta -aivan kuin olisi siirtynyt ajassa vuosikymmeniä taaksepäin-
ajaminen tuntui tosi oudolta; ensinnäkin vaihteet tuntui muljuavan, kaikki oli kohmeessa, ikkunoista ei nähnyt , pakokaasun haju tunki sisään ja jarrutus tuli alkaa jo puoli kilometriä ennen risteystä.
Ajan nykyisin työmatkani uudella Honda Civicillä,jossa on kaikki nykyajan vermeet ja tehoja riittämiin naisihmisellekin- olen ajanut sillä vuodessa 40tuhatta- .

Talbot84:lla tänä aamuna siis Kuopiossa moottoritiellä , kaikki uudemmilla autoilla ajavat savolaiset halusivat näyttää autovanhukselle sillä Jynkästä Kuopion Keskustaan johtavalla moottoritien pätkällä mitä mieltä ovat tietä rumentavista, jäätyneistä autovanhuksista ja kiilasivat edessä ja takana! Kivaa!-Onhan se surkeeta kun ei saa kiihdytellä kuin 6 km ja sitten pitää jo painua toimistoon nynnyttään!

Suosittelisin autoilusta nauttiville kuumakalleille matkaa Pohjois-Norjaan. Norjalaiset osaavat komeilla, tehokkailla autoilla kiilaamisen, valojenvälkytyksen ja keskisormimerkistön ja rotkoon syöksymiset!Olen jo kolmen kesäreissun Norjassa selvinnyt!Mutta niiden vuonojen ja jäämeren vuoksi uhmaa kaikenlaisia vaaroja!

Niin ,totean vaan, että kannattaa hankkia vaikka velaksi se kehittyneempi auto- se on turvallista, mukavaa ja hermoja rauhoittavaa- varsinkin silloin kun ei muita tiellä liikkujia ole lainkaan!Varsinkin jos on onnistunut saamaan jälkikasvunsa aikuisikään ja ajokortilliseksi!

Täytyy tunnustaa, että olen heikkona autoihin- mutta en ralliautoihin, enkä Häkkisiin ja Räikkösiin!


Luen Tuulilasin uutisia, tarjouduin jopa naistestaajaksi tuulilasin koeajoihin,heillä on vain miestestaajia! Eivät huolineet!

Koeajan vapaa-aikana autoja ja intoudun sopivan kaverin kanssa runollisiin ylistyksiin esim Alfa Romeosta- johon minulla ei ihan vielä ole varaa-Autointoiluni täytyy juontua lapsuudesta, sain aina siistiä ja puunata enojen autoja ( Trabant-Triumph Moskvitsh)ja kaikki lattialta löytämäni kolikot sain pitää!Äidilläni oli ajokortti ja teimme lomareissut Keminmaalta Keski-Suomeen äidin ajaessa-isällä oli IC-moottoripyörä , jolla hän taittoi työmatkat Kemi Oy:n tehtaalle. Ihan pienenä muistan istuneeni edessä isän sylissä moottoripyörän kyydissä ja soratie ropisi ja bensa tuoksui. Ja kolmella veljelläni oli tietenkin mopo. Jota myös ajelin -tosin vähän.
Bensan hajuun totutettiin siis jo lapsena.Mieto bensan tuoksu kesäillassa saa minut herkistymään edelleen . Näin ne pentuna saadut vaikutelmat tekevät aivoihin muistijäljen.


En silti liputa erityiseti yksityisautoilun puolesta-kannatan julkista liikennettä , joka Suomessa toimii hyvin julkisesti tuettuna Helsingissä ja Tampereella. Jyväskylässä suositaan yksityisautoilua ja se näkyy keskustan ilman ja melun laadussa.Kävelykadun pätkä ydinkeskustassa ei poista autoilun haittoja.

Heips

Marja

kirjoittanut: Kolu 08:44

Erilaisia kulkuneuvoja!

Huomenta!

Kehityksen kehittymisen huomaa parhaiten käyttämällä liikkumiseen erilaisia kulkuneuvoja- toissapäivän bussikokemuksiin lisäisin eilisen junamatkan Jyväskylästä Kuopioon.
Matka alkoi Jyväskylän pramean matkakeskuksen pihalta. Eteeni syöksähti parikymmpinen tyttölapsi, joka sai soperettua,että olisiko minulla lainata kännykkää , että hän voisi soittaa kaverilleen, joka on junassa, jossa hänkin vastikään oli ollut ja arveli ,että hänen oma kännykkänsä ja lompakkonsa olisivat jääneet penkille kaverin viereen- no lainasin puhelimeni ja tyttö sai kaverinsa kännykkän päähän,keskusteli hänen kanssaan ja sanoi sitten minulle , että voisinko vielä odotella kun kaveri soittaa takaisin ja tavoittelee toista kaveria , jonka piti tulla tätä nyt pulassa olevaa tyttöä vastaan Seinäjoen Asemalle- tarkoitus oli saada vastaantuleva kaveri ajamaan Seinäjoen aseman sijaan Jyväskylän asemalle tyttöä noutamaan !
Ja minun tulisi hänen kanssaan odotella vastausta kotva-oman junani lähtöön oli 10min joten sanoin että okkei!. Sitten katsoin raide ykköselle ja siinä juuri oli tytön juna lähdössä Seinäjoki -Vaasa- johon hänellä alunperin oli lippu, joka lippu siis matkusti umohtuneessa lompakossa väärään suuntaan!- Käytin kovalevyäni ja sanoin tytölle ettei ole mitään järkeä jonkun lähteä ajamaan Seinäjoelta Jyväskylään kun juna juuri on menossa sinne, eikun kyytiin ja selitä koduktöörille tilanne - osaa ne käyttä maalaisjärkeä ja ovat hätätapauksessa inhmillisiä! Tyttö ehti konduktöörin luo ajoissaja sukelsi junaan viime hetkellä.Niin ja lompakko ja kännykkä olivat kaverin vieruspenkillä!

Oma junani saapui Turusta ja jatkoi Pieksämäelle. Juna on yleensä täynnä laivamatkan uuvuttamia ja tupakkakoppi yleensä toimii eksoottisena pystybaarina- mutta nyt oli torstai ja juna väljä ja rauhallinen. Junan malli oli tämä vanhanajan pikajuna numero 817. Penkit näissä vanhoissa junissa ovat kuin pyöreän mummon syli, niihin uppoaa ja niissä on mukavaa. Pendolinojen ja Intercityjunien penkit ovat kuin luurangon syli ja jäykistävät rakenteellaan ja ahtaudellaan sitkeimmänkin junassakulkijan ja patistavat alituiseen liikkeeseen.Ei mukavuudesta tietoakaan.
Tässä siis kehitys ei ainakaan mukavuudessa ole onnistunut- eikä vissiin nopeudessakkaan.

Vastaanottajalla Kuopiossa oli allaan vanha kunnon Talbot -1984- näin pakkaskelillä
ovien mekanismit olivat jäätyneet kiinni , joten eri tavoin ryömimällä pääsi muista aukoista sisätiloihin.
Tänä aamuna sitten klo 7 ajoin kaverini vuorostaan Kuopion asemalle tällä kasinelosella Talbotilla, jolla olin taannoin ajanut satoja kilometrejä-niin tuntuipa hassulta -aivan kuin olisi siirtynyt ajassa vuosikymmeniä taaksepäin-
ajaminen tuntui tosi oudolta; ensinnäkin vaihteet tuntui muljuavan, kaikki oli kohmeessa, ikkunoista ei nähnyt , pakokaasun haju tunki sisään ja jarrutus tuli alkaa jo puoli kilometriä ennen risteystä.
Ajan nykyisin työmatkani uudella Honda Civicillä,jossa on kaikki nykyajan vermeet ja tehoja riittämiin naisihmisellekin- olen ajanut sillä vuodessa 40tuhatta- .

Talbot84:lla tänä aamuna siis Kuopiossa moottoritiellä , kaikki uudemmilla autoilla ajavat savolaiset halusivat näyttää autovanhukselle sillä Jynkästä Kuopion Keskustaan johtavalla moottoritien pätkällä mitä mieltä ovat tietä rumentavista, jäätyneistä autovanhuksista ja kiilasivat edessä ja takana! Kivaa!-Onhan se surkeeta kun ei saa kiihdytellä kuin 6 km ja sitten pitää jo painua toimistoon nynnyttään!

Suosittelisin autoilusta nauttiville kuumakalleille matkaa Pohjois-Norjaan. Norjalaiset osaavat komeilla, tehokkailla autoilla kiilaamisen, valojenvälkytyksen ja keskisormimerkistön ja rotkoon syöksymiset!Olen jo kolmen kesäreissun Norjassa selvinnyt!Mutta niiden vuonojen ja jäämeren vuoksi uhmaa kaikenlaisia vaaroja!

Niin ,totean vaan, että kannattaa hankkia vaikka velaksi se kehittyneempi auto- se on turvallista, mukavaa ja hermoja rauhoittavaa- varsinkin silloin kun ei muita tiellä liikkujia ole lainkaan!Varsinkin jos on onnistunut saamaan jälkikasvunsa aikuisikään ja ajokortilliseksi!

Täytyy tunnustaa, että olen heikkona autoihin- mutta en ralliautoihin, enkä Häkkisiin ja Räikkösiin!


Luen Tuulilasin uutisia, tarjouduin jopa naistestaajaksi tuulilasin koeajoihin,heillä on vain miestestaajia! Eivät huolineet!

Koeajan vapaa-aikana autoja ja intoudun sopivan kaverin kanssa runollisiin ylistyksiin esim Alfa Romeosta- johon minulla ei ihan vielä ole varaa-Autointoiluni täytyy juontua lapsuudesta, sain aina siistiä ja puunata enojen autoja ( Trabant-Triumph Moskvitsh)ja kaikki lattialta löytämäni kolikot sain pitää!Äidilläni oli ajokortti ja teimme lomareissut Keminmaalta Keski-Suomeen äidin ajaessa-isällä oli IC-moottoripyörä , jolla hän taittoi työmatkat Kemi Oy:n tehtaalle. Ihan pienenä muistan istuneeni edessä isän sylissä moottoripyörän kyydissä ja soratie ropisi ja bensa tuoksui. Ja kolmella veljelläni oli tietenkin mopo. Jota myös ajelin -tosin vähän.
Bensan hajuun totutettiin siis jo lapsena.Mieto bensan tuoksu kesäillassa saa minut herkistymään edelleen . Näin ne pentuna saadut vaikutelmat tekevät aivoihin muistijäljen.


En silti liputa erityiseti yksityisautoilun puolesta-kannatan julkista liikennettä , joka Suomessa toimii hyvin julkisesti tuettuna Helsingissä ja Tampereella. Jyväskylässä suositaan yksityisautoilua ja se näkyy keskustan ilman ja melun laadussa.Kävelykadun pätkä ydinkeskustassa ei poista autoilun haittoja.

Heips

Marja

torstaina, maaliskuuta 10, 2005

Tajunnanvirtaa ja tositapahtumia

Joo heräsin.
Eka ajatus. Tämän ammatin yksi hyvä puoli on, että ei tarvitse elämysmatkapalveluja.
Toka ajatus, että mitähän ne lukijat ajattelee.
Keitin kahvia kello 7.30.
Niin, viimeinen esto Blogiin liittymiseeni poistui kun webtaikurimme Päivi Hintsanen
valisti minua ettei tarvitse kertoa koko ajan itsestään ja tekemisistään tässä Blogissa.Päivän voi kuitata yhdellä lauseella tai halutessaan sadalla.

Minun päivittäiset tapahtumat siis arkirutiinit eivät usein kiinnosta minua itseäni,joten väritän päiviäni kuvittelemalla olemttomia ja vaklaamalla kanssaihmisiä.Ja tietenkin harjoitan politiikkaa, missä vain se on sallittua- paitsi Yliopistolla, mikä alue on puolueetonta ja politiikasta puhdasta aluetta!Uskoo ken haluaa!

Niin takaisin eiliseen arkeen... kun liikkuu yleisellä kulkuneuvolla aina näkee jotain mielenkiintoista; aamubussia odotellessa sadattelimme sauvakävelijärouvan kanssa bussien harvoja välejä keskellä päivää ja samalla ihmettelimme Keskus-sairaalantien liikennettä- kukaan ei pääse pihoista tai Terveyskeskuksesta , Sairaalasta,Oppilaitoksista turvallisesti;hautaustoimstojen autot eivät pääse kunniallisesti vainajien ja omaisten kanssa lähtemään vaan joutuvat kyttäämään sopivaa rakoa rallikadulle!

Valot olisi syytä hankkia Sädesairaalan kohdalle tai järjestää liikennettä kulkemaan muualtakin kuin Keskus-sairaalantietä. Parin vuoden päästä jonot ovat parin kilometrin mittaiset!
Bussi tuli ja siellä istui mieshenkilö pienessä sievässä, jututtaa kaikkia hyväntahtoisen imelästi-tyyppi-jotka
viitsivät kuunnella ja kyseli menosuuntia ja lörpötteli omiaan naisten ulkonäöstä, sitten tultiin Voionmaan koulun kohdalle ja ukko tokaisi siinä sijainneen aikoinaan kaupungin suurimman tavaratalon ! Johon toinen mies -selvinpäin- totesi , että ei kyllä siinä koulu on aina ollut!Niin , niin pienessä sievässä oleva vahvisti, mutta sehän oli Tipula- Johon selvä miesmatkustaja tokaisi: Nytpä tosi rumasti sanoit, meni maku koko äijästä! Että onpa puhheet ja eilen juuri naistenpäivä! Että koitahan käyttäytyä!

Eilen illalla kun Pandalta nappasin bussin numero 2 klo 18.40 , siihen väliltä nousi mies,joka istahti mykkänä kuskin viereen. Sitten saavuttiin keskustan pysäkille siihen kuuluisaan Soneran kulmaan , jossa ennen oli niin kaunis funkkishuoltoasema-
matkustajat poistuivat bussista - minä jäin jatkaakseni edelleen- myös etuosan mykkä ojentautui tämä väliltä tullut herra X- ei mikään pieni 190cm ja 100kiloa ja tasapainoili hartaasti mies etuosasta bussin takaovea kohti.

Oikeassa Kädessään litran pullo( puolet juotu)TAPIOA ja vasemmassa URHOA, samankokoinen pullo-olipahan leilit tiukasti isoissa kourissa! Ja kaiken kruunasi komea violetti rinki oikeassa silmässä- ja siitä hän lipui ohitseni katseessaan ei surua ei iloa , mutta määrätietoisuutta, jännitin miten laskeutuu bussin askelmat niljaiselle kadulle.Niin jännitti koko pysäkin väki. Mutta mies laskeutui kuin laskeutuikin lujalle maalle molemmat putelkat ehjänä.

Eikä se seikkailu siihen loppunut. Bussi hurruutteli hetken ja konservatoriokin ohitettiin -ihmettelin vain vähän reittiä- lopulta bussi pysähtyi puoliväliin kotimatkaani ja kuski huusi edestä, että tämä on päätepysäkki- ja minä ,että miten niin ,katuhan jatkuu eteenpäin enkö pääse kotipysäkille!!Eeeei, tämä bussivuoro ei aja sinne, tämä kääntyy jo seuraavassa mutkassa takaisin kaupunkiin!Rouva voi ottaa tuosta toisen bussin vaikka numeron 16. Samassa numero 16 jo porhalsi ohi ja minä poistuin bussista ja kävelin bussikortti taskussa kotiin loput 2 kilometriä ja ehdin juuri vartin myöhässä saunaan.
Harkitsen bussiaikataulutukihenkilöä.
Mitä tällä kaikella on taiteilijapäiväkirjan kanssa tekemistä: se kuvaa sitä monipolvisuutta ja sattumanvaraisuutta, johon emme koskaan ole valmistautuneet ja joka sysää -siis elämä meidät, taiteilijatkin aina enneltaarvaamattomille radoille.
Ja tekee elämästä jännittävämpää!Tai lopettaa sen kokonaan!Hui!

Aurinko paistaa toteamattakin!Hih!

Marja


Ps. Valitan oikeinkirjoitus- ja ajatusvirheitä!

keskiviikkona, maaliskuuta 09, 2005

Politiikkaa ja kulttuuria!

Hei vaan,

Joskus herätessäni tunnen itseni joko pääasiassa vain ihmiseksi, äidiksi, kuvataiteilijaksi,politiikoksi,
kaiken murehtijaksi,masokistiksi, humanistiksi tai eläimeksi.

Tänä aamuna illan kokous oli saanut politiikon ja vaikuttajan olon päällimäiseksi.
Eilen Naisten Päivän illan vietimme kulttuurilautakunnan iltakoulussa ja kävimme läpi jo kukin omalla ajallaan lukemiamme avustushakemuksia.

Aloitimme kello 18.00 ja lopetimme klo 21.00.Rahaa jaossa noin 500.000Euroa.
Kaupungin rahatilanne on kurja. Täälläkin joudumme miettimään mihin rahat riittävät.No kuvantekijöiltä ei ole enää mistä säästää! Työskentelyapurahat on jo karsittu !
Lautakuntien kokoukset eivät ole julkisia, kuten Valtuuston kokoukset! En ymmärrä miksi eivät voisi olla ,ainakin siltä osin, kun ei käsitellä yksittäisen ihmisen yksilöityä hakemusta!?

Meillä on luottamustoimessamme rikosoikeudellinen virkavastuu meihin ja sovelletaan rikoslain 40 luvun virkarikoksia koskevia säänöksiä.
Kokousten kulkua ei saa julkisesti eikä muutenkaan kommentoida.

Ja kiinostuneille! Tarkka teksti on Suomen Kuntaliiton Kunnan Kokousmuistissa!
Jossa myös sanotaan, että luottamushenkilöiden tulee käyttäytyä arvokkaasti luottamustehtävässään ja edistää kunnan ja sen asukkaiden parasta! Aion muistaa tämän alati!
Tiistaina tuli setvittyä tarkkaan jääviyttä. Jos jääviyspykälää ihan ankaramman sovelluksen mukaan tulkitaan, taitaapa loppua asiantuntijat kulttuuripuolella. Jokainen kultttuurin alalla työskentelevä tietää, että ilman elävää kosketusta kulttuurikenttään ei voi olla asiantuntijana avustuksia jakamassa.
Toisaalta ei voi myöskään olettaa, että luopuu freelancerkeikasta tai taiteellisesta työstä 4 vuodeksi- kun muistetaan miten isot pojat " jääveina " huseeraavat kaikkialla, säännöt ja sovellukset tiukkenevat mitä alemmas hierarkiassa mennään.
Itse luovuin päätöksenteon vuoksi työhuoneavutuksen hakemisesta.Pitää vain myydä paremmin!

Ensi viikon tiistaina jatkamme painiskelua avustusten jaossa, toivottavasti tämän viikon kenraaliharjoituksesta on apua varsinaisia päätöksiä tehdessä.

Itse luin etukäteen hakemuksia 5 tuntia ja täytyy sanoa,että Jyväskylässä on loistava, monipuolinen kulttuurielämä, etenkin se mitä yhdistykset ja järjestöt pienillä budjeteilla,laadusta tinkimättä tuottavat vuodesta toiseen!Kiitokset teille, ei ole turhauttavaa istua kulttuurilautakunnassa vuoksenne!

Pieni Uutinen lehdessä kertoi, miten 70% suomalaisista pitää politiikkaa niin epämiellyttävänä ettei halua olla politiikan teossa mukana lainkaan. No se tarkoittaa sitä, että yhä pienempi eliittipiiri pyörittää kaupungin toimintoja ja asettaa etusijalle omia etujaan palvelevia toimintoja. On kai vallinut liian kauan demokratia Suomessa.Toisinkin voisi olla, katsokaa vaikka itään!

Tämän päivän aamuna yritin äänestää itseäni Keskimaan vaaleissa!
Kappas vain! Olin maalaiskunnan Keskimaan kaupassa Vaajakoskella ja ilman kotiin tullutta äänestyskuponkia;Kauppa oli remontissa ja hässäkkää siis ilman minuakin: Ei onnistu kertoivat avuliaat,kärsivälliset myyjät! On mentävä kaupungin Keskimaan konttoriin omaan vaalipiiriin! Missä on Keskimaalta tietoktekniikka!Uhosin! Miten niin maalaiskunnan Keskimaalla ei saa äänestää!Mekastin!Ei auttanut.Vai helppoa vaikuttaminen!Kissan Viikset ja Koiran kans!

Siitäpä sitten jolkottelin( nelirattaiseni on pojallani hiihtolomareissulla Kuusamossa) työhuoneelleni Vaajakosken kauneimpaan tehdaskiinteistöön,entiseen margariinitehtaaseen ja pohdin ,että jos jään yhden äänen päähän edustuspaikasta se on oma ääneni, joka jäi puuttumaan!

Entisellä margariinitehtaalla valan ja hinkkaan mosaiikkibetonilaattoja toiminimellä Lafka.
Välillä lepuutan silmiäni ikkunasta avautuvassa maisemassa:vuoressa, jota metsä kauniisti koristaa!Ja mietin usein, mitä Vapaa Ihminen tarkoittaa?Vapaa tekemään mitä, Suomessa jo 9 kuukauden pimeä ja kylmä aika pakottaa yhteistyöhön ja toimeliaisuuteen!Ajatuksissa ? Kahlimmeko itse itsemme vai muutko senkin hoitelevat?

Työskentelin kuumeiseti kuuteen illalla enkä ehtinyt juoruamaan Tuijan kanssa Gallera Beckerille!Vaikka olin luvannut!
Sain aikaan kolme uutta valua ja saumailin ja putsailin 6 uunituoreita!Eikun kauppaamaan niin saa voita leivän päälle ja laskut maksettua!

Miksi muuten enää ei käytetä margariini- nimitystä! On levitettä- -tasoitetta-öljyseosta!Oivariinia!Kultarypsi!Mixiä!
Tuoko sana margariini tuotteen syntyaikoina keksityt jutut kissoista tehdystä rasvasta, siis ei kovin " trendikäs".Tuo margariini.

Keksin hyvän strategiaidean mennä viikolla; alan kiertää kylillä mosaiikkisettini kanssa ja pidän mosaiikkitupailtoja kuten aikoinaan mm Elisabeth Rehn Tupoperware-iltoja!Minulla on jo kannellinen tilava muoviastia!

Että sellaista!

Ps. Ilahduttava oli mutten se EVA:n tutkimus, joka kertoi että me suomalaiset arvostamme perhettä ja ystäviä ja vapaa-aikaa, emme siis haikaile miljoonien perässä tai muun mammonan! Lohduttavaa!Antaa uskoa! Todettiin myös , että onnetomimpia ihmiset ovat Vasemmistoliitossa: niin tietenkin, kun ollaan koko ajan huolissaan pärjäävätkö huonompiosaiset!

Pitäisi varmaan olla kuvallismpi, mutta en tietenkään osannut tota Hellouta käytellä.Jospa nuo toisten kuvat riittäis!Ja oikeinkirjoitusautomaattikin nukkuu!!

Hyvää Yötä!

tiistaina, maaliskuuta 08, 2005

Akat eellä vaikka heikoille jäille!

Yllätys! Yllätys! Surprise! Surprise!Minäkin aion lausua sen : HYVÄÄ NAISTENPÄIVÄÄ!

Tänään se on.Kokonaisvaltainen naistenpäivä!
Mihin sitä tarvitaan?Ainakin kukkakauppayrittäjänä on kannattavaa toimia tänä päivänä!
On ilo saada älykkäitä, kauniita kukkia kenen tahansa-ei taida niitäkään kaikille ropista!
Kuinkahan moni naisyrittäjä pyörittää kukkakauppaa - näin ollen naisparka ei juhli lainkaan vaan raataa päivän kukkia paketoiden ja kupsahtaa naattina illan pimetessä kukkakaupan takahuoneen märälle, muovitetulle tasolle!

Naisista yrittäjänä muuten muistui mieleen juttu yrittäjyydestä- Suurjyväskyläläisessa vähän aikaa sitten: kehotettiin taas tarttumaan sorviin itsekunkin - aivankuin suomalaiset eivät aina olisi enemmän tai vähemmän työhulluja olleet-ajatellaanpa vaikka sotakorvauksia, joita Venäjälle maksettiin ainoana maailmassa viimeiseen kopeekkaan asti- miten ne mielettömät korvaukset olisi maksettu, jolleivät suomalaiset miehet ja naiset olisi tauotta raataneet!

Suurjyväskyläläisen jutussa todettiin, että erityisesti naisille avautuvat hoiva-alalla ja kotihoidossa nyt ennennäkemättömät yrittäjyysmarkkinat
Huonokuntoiset vanhukset ja onnettomuuksien uhrit ja muut pitkäaikais-sairaat hoidetaan mahdollisimman pitkään kotona,jolloin tarjoutuvat valtavat siivous-, ruuanvalmistus-, ja seuranpitotyöt naisille!

Yrittäjäksi rupeavaa hoiva-, ja sosiaalialan naista odottavat suurenmoiset mahdollisuudet kunhan vain rohkenee yrittää!

No nyt lukija ihmettelee , että miten tämä raskas kodinhoito ja hoivatyö on erityisen soveliasta naisille- eikö tämä sopisi vielä mainiommin miesyrittäjälle!Muskeleita ja rivakkuutta tarvitaan kun ennätysajassa painavat vuodehoitopotilaat lennätetään putsiin ja rullatuoliin!
Yritystoimintahan perustuu kannattavuuteen, joten 50 asiakasta hoituu aamupäivässä ja sitä rataa!!!
Ei mitään mummon lihapullia pottujen ja vihannesten kans!Tai pitkiä keskusteluja Tolstoin innoittamana!

Vai tarkoitettinko jutussa mahdollisesti sitä, että naiset tunneälyisinä ja organisoimistaitoisina toimisivat johtajina kun lihaksikkaat alaiset kiitäisivät huushållista toiseen!
HIKISTÄ, ILOISTA JA HOIVATÄYTEISTÄ NAISTENPÄIVÄÄ !
PS
Pyydettiin Aalto-salille naispaneeliin tänään klo 18.00. Samaan aikaan alkaa kulttuurilautakunnan iltakoulu , jossa käsitellään kulttuuritoimen avustuksia, joten olen estynyt tilaisuudesta, joka varmasti on sähköinen ja puhelias!Menkääpä kuuntelemaan ja keskustelemaan!

maanantaina, maaliskuuta 07, 2005

Yökyöpeli

Myöhäisiä terveisiä kaikille Tahdon Asian katsojille- minäkin olen jäänyt koukkuun-
ohjelma on loistavasti näytelty, juonen käänteet lihaisan todellisia -hyvää suomalaista
tv-draamaa-ei Robinsonina Waiwaku-saarella esiteltyä aikuisten kömpelöä extremetöhnää!

Itse ei tarvi kuin tapittaa ruutua ja kokea : sijaiset kärsikööt- voi vaipua syvemmälle sohvaan!
Kyllä Salatut Elimet ja Kotikujat kalpenee !
Hyvää Yötä !

Museoiden Pääsymaksut!

Minulta tiedusteltiin viime torstaina suhtautumistani museoiden pääsymaksuihin- noin vain pikaista kommenttia perusteluineen.
Heti sain sanotuksi,että sisäänpääsymaksu useimpiin museoihin on tarpeenton riesa kolikkojenkerääjille ja kansalaisille.

Kysymyshän on mielenkiintoinen ja intohimoja herättävä ainakin ammattipiireissä ja ei siitä ole pitkä matka ajatuksen juoksussa siihen, että kulttuurin ystävä Sauli Niinistö ehdotti valtionvarainministerinä toimiessaan käyttömaksua kirjastoihin!Kansa nousi kohisten vastustamaan moista piiloveroa yhtenä rintamana.

Laajemmin ajateltuna kaikkinaiset museomaksut ovat vailla perustaa;jos niillä tosiasiassa haetaan tulosta, pitäisi maksun olla jotain 30-50Euroa per kävijä.
Museot- valtion ja kuntien ylläpitämät kulttuurihistorialliset ja taidemuseot ovat yhteistä hyvää ja kansakunnan muistia ja aikalaistietoa! Ne kustannettaan verovaroin,maksu on siis jo kerätty kansalaisilta.

Muesot ovat kuten kirjastokin yleissivistäviä laitoksia ja pääsymaksu ei tule näinollen keräta-Joku koiraleuka sanoi, että sittenhän kukaan ei arvosta museoiden näyttelyitä ja kokoelmia, jos ei ole valmis pulittamaan euroja kokemuksesta- tai , että vastikkeetomia palveluita ei ole!

Esteettömyydestä puhutaan kaikkialla- ulottaisin sen käsittämään myös pääsyä vapaasti kaikkiin julkisiin tiloihin -erityisesti tallentaviin ja näyttelyita esitteleviin museoihin -varallisuudesta riipumatta- monilla vuosia päivärahoilla roikkuvilla tai pienituloisilla perhellisillä ei ole varaa säännöllisiin , maksullisiin museokäynteihin!Maksullisuus lisää eriarvoisuutta ja syrjäytymistä-enää on hyvin vähän paikkoja, jotka ovat ilmaisia.Kulttuuri lisää terveyttä!Toteaa väitöskirjassa mm Assi Liikanen.

Maksujen laajentuessa joka paikkaan vain hyväosaiset pääsevät nauttimaan kansankaunnan aarteista. Eri asia ovat konsertit ja teatterinäytökset , joissa tuotannot ovat kalliita ja pääsymaksutulot ovat luonnollinen osa toimintaa ja traditio - tosin esitysten lippujen hinnat kohoavat koko ajan.

Outoa ja aliarvioivaa on ajattelu , että ihmiset arvostavat maksullista kulttuuripalvelua enemmän kuin ilmaista- esim Kuvataidegallerioissa kävisi harvakseltaan väkeä,jos ne olisivat maksullisia- samalla taidemyynti tyrehtyisi.Toisaalta suurin osa kuvataiteilijoista esittelee teoksiaan museoissa ja näyttelytiloissa ilmaiseksi tai maksavat suurimman osan näyttelykuluista itse.

Muutama vuosi sitten kuvataiteilijoitakin vietiin ilmainen pääsy esim Kiasmaan, mm valtion Taidemuseon johtaja Tuula Arkio perusteli tätä sillä, että jokainen liikenevä kolikko oli haravoitava kannattavuuden lisäämiseksi.

Vapaa pääsy taidemuseoihin oli ainoa ammattietu kuvataiteilijoilla-toisaalta he myös näyttelyissä käydessään vievät sanaa sidosryhmilleen ja näin tiedottavat laajalti näkemästään näyttelystä.

Eli näin maanantain kunniaksi,jolloin kaikki museot ovat pääasiassa kiinni - kannattakaamme vapaata pääsyä museoihin!Ja ponnistelkaamme asian eteen!

Marja

Jyväskylän taiteilijaseura 60 v.

Yksi juhlavuoden projekteista on taiteilijoiden blog-projekti.