Blogiarkisto

tiistaina, toukokuuta 24, 2005

Ilman Paineen vaikutusta ja maan vetovoimaa!

Hei!

Inhoan maanataita. Eikä yhtään helpottanut, että olin nauttinut viikonloppuna kaksi pulloa valkoviiniä yksin liikaa. Tai vaihtevuoteet vainoaa. Ja Sokerina pohjalla hampaita harjatessa neljännes hammasta lohkeaa kielen päälle. Suussa on kraateri.
Olo tuntuu joltiseenkin elähtäneeltä.

Vakiokampaajalle aika aamupäivällä Liikkeessä. Sataa ja ilma on kostean lämmintä kuin lehmän henkäys naamaan.

Ei kun jakkupuku päälle , paanalle ja laattatehtaalle kukkia tsekkailleen.
Itku ja hammasten kiristys pitää luovuuden liipasimen herkkänä!

Eilen kaksi energistä tanssitaiteilijaa, opettajaa vieraili mosaiikkipajallani
Margariinitehtaalla.Soittivat iltapäivällä ja innokkaana kyselivät voivatko tulla.


Eli Mirja ja Taiska. Olivat tyylikkäinä ja energisinä ja nauravaisina. Tulivat juuri tanssitaiteen läänintaiteilija haastattelusta.Pelastivat surkeaa päivääni.

Laskeuduin Margariinitehtaan tornin portaat alas avaamaan "linnan "ovea.
Sanoin ,että olo on kuin sadussa prisessalla , joka värttinä kourassa sormenpäät verillä värkkää mosaiikkilaattoja ja sitten laskeutuu välillä neljä kerrosta alas ovelle ottamaan vastaan halukkaita vierailijoita.
Aurinko heloitti ja nautimme kahvia ja pohdimme miksi tietokonekokoelma sai
32.000Euroa tilojen vuokraan kun Tanssiopisto , jossa on oppilaana parisataa lasta ja nuorta sai 0 euroa!

En osannut minäkään vastata.
Vastassa on tietokonetäysplexi vahvistettuna kulttuuritoimenjohdolla ja hyvän sukupuun omaava proffalla. Revi siitä.
Vedotaan siihen ,että kokoelmat ovat saamassa valtion tukea ja henkilöstöresusseja!Katin kontit ! Valtion jo olemassa olevissa museoissa on 140 henkilövuoden vaje!

Siitä jatkoimme lasimosaiikin ihailulla ja ulos Vaajakosken uimahallin remonttia katsastamaan- kerroin suunnitelevani sinne sarjallista mosaiikkiteosta 2005-2006 aikana. Uimahallista on säästetty siis ainoastaan betonirunko, kaikki pinnoitteet
oli piikattu pois ja altaat, seinät , käytävät olivat kuin vaalean harmaa kappeli.
Betoni on oikeinkäytettynä kaunista ja käytännöllistä ja lujaa.
Ja melko ikuista.
Nyt puheena oleva runko on valmisteeu 1970. Ja kelpaa edelleen.
Säästyy 1 miljoona ihan uuteen verratuna, ja jos ympäristöhaittoja ja ongelmajäteetä ajatellaan , vielä enemmän säästyi.

Sitten energiset Taiska ja Mirja ilmoittivat ,että klo 19 on Tanssiopiston lukuvuoden päätösesitys, jossa esiintyvät kaikki Tanssiopiston opiskelijat.
Pyysivät liitymään seuraan, lippukin järjestyy.

No, Jyväskylän Monitoimihalliin kerääntyi täyskatsomo lapsia, nuoria, vanhempia ( useampi sata)ja minä liityin joukkoon.Istuttiin ihan edessä.

Juonnossa oli hauska teema joka sopii Breikkailuun , ja myös klassiseen tanssiin.
Juontaja muistutti meitä liiallisten paineiden aiheuttamista vaaroista, kuten pipon kireydestä, vahingoista, joita kireänä olo saattaa aiheuttaa; törmäyksiä, pahaa mieltä jne.
Meille esitettiin tanssin keinoin rentoja ja kireitä breikkaajia.

Sitten oli maan vetovoimaa uhmaavien keijujen vuoro - leijailevat tylleissään maanpinnan yläpuolella-

Tai otsonikerroksista ja saasteista tanssin keinoin saatiin dynaaminen esitys ja tais saasteporukka tummissaan pärjätä paremmin.
Sitten oli Pisaroita ja Punaisen Myllyn tyyliin tanssia ja 9-vuotaiaiden poikien mainio breikkausryhmä.

Afrorytmit jytistivät meidät aavikkolle.
Kertakaikkiaan nuorten intoa ja energiaa taas , upean, mielikuvituksellisen puvustuksen, kuvataidekoulun lavastuksen ja omaperäisen " ILMAN VAIVAA" -juonnon siivittämä loppunäytös.
Tunnelma oli tiivis ja esityksissä ilmeni vahva yhdessäolon tunne ja toisten huomioon ottaminen. Kaikki saivat olla pääosassa.


Mukana oli kaikenikäisiä lapsia. Ja kaiken muotoisia. Ja ujoja ja villejä.
Tanssi on yksi tapa kasvattaa nuorista ja lapsista kokonaisvaltaisia, tuntevia aikuisia, tanssi vie mukanaan eikä monimuotoisena jaa mielipiteitä niin rajusti puolesta -vastaan kuin silkka voimistelu tai hiihto tai lentopallo.

Tänään oli HS:ssä mielipidesivulla tiukka kirjoitus , jossa kritisoitiin ankarasti uusien " tunneopetustuntien" ottamista lukujärjestykseen.
Todella pieleen mennyt ehdotus, jos sillä yritetään paikata muualla opetuksessa ja kasvatuksessa tapahtuvaa tunteiden laiminlyöntiä. Ja kaikki ihmiset tunnepuolella rakentuvat hyvin omaperäisesti.
Ei ole yhtä tunnemallia rakkaudelle, vihalle, ilolle!Kaikki rakentuu pitkään lapsuuden ja aikuisuuden aikana . Ja siihen vaikuttavat kaikki kontaktissa olevat ihmiset. Ei ole kahden viikkotunnin homma.

Ensi vuoden kulttuuribudjetin jaossa on tehtävä ratkaisuja elävän kulttuurin puolesta.Kulttuuritoimen tukea on kertakaikkiaan suunnattava Tanssiopiston toimintoihin.
Kaikki talkoisiin mukaan mm lähikirjastojen, tanssitaiteen,kuvataiteen, elävän kulttuurin puolesta konservatiivistä ukkoenrgiaa vastaan!
Kulttuuriväen Yleislakko!
Jyväskylään!

Kesä tuli!
Heips!
Marja

Ei kommentteja: