Blogiarkisto

keskiviikkona, toukokuuta 18, 2005

KÄÄK!

ILTAA!

Ekaks lainaus GROOVY´LTA:
Hyvää Iltaa! Kaikk te 2 miljoonaa, jotka kiirehditte kotiinne illalliselle!
Jos ette ole vielä ehtineet syödä perhettänne, niin kaipaisin tietoja miten perhe pitäisi maustaa ennen syömistä ja mitähän se mauste maksaa.
Jos siellä on joku hereillä joka on muka peiton alla lisääntymispuuhissa, voisiko hän ystävällisesti keskeyttää puuhat ja lähettää tietoja tänne minulle mistä marketista mausteita saa?
---------------musiikkia-muuta puhetta-------------. Jatkuu! Minpä vielä täältä, jos teillä nyt on siellä vinkkejä , niin tässä ois tyhjää tilaa maustemainokselle!!!!Blaaa , blaaaaa!

Oivan musiikin keskellä , tosi inhaa- niin , kaikki tarvii rahaa ja tekee sitä. Mut voisko vähän tyylikkäämin -toi saa niskavillat vaan pystyyn!Ärsyttää!

Ja sitten teatteriuutisia.
Löyty yksi hyötypointsi kulttuurilautakunnassa istumiseen - sen kahvinjuonnin ja voileipien syönnin lisäksi- saamme ilmaislippuja joskus teatteriin ja Jyväskylän kesään!
No tällä viikolla tuli tarjous nähdä Jorma Böökin ja Marko Tiusasen ohjaamana Nuorisoteatteriprojektin Toinen Nahka esittämä Totuus vai tehtävä.
Nyt täytyy todeta että ohjaajat ja nuoret ovat saavuttaneet hienon lopputuloksen.Tässä nähdään kun satsataan oikeasti lapsiin ja nuoriin.
Kyllä lähtee.

Jouheva esitys - väliin tulee tippa silmiin- ja mitä roolisuorituksia- ilman niinkuja,änkytyksiä tai stereotypioita!

Esitys oli rytmitetty oivasti ja ääniefektit ja muut tehosteet eivät olleet liioiteltuja vaan siivittävät nuorten selkeää ja tunnepitoista esitystä.
Artikulointi ja laulutaito ja mimiikka -kaikki kohdallaan.
Teatterin pienellä puolella isoon verrattuna on se etu, että tila on intiimimpi ja katsoja näkee oikeasti näyttelijät-TEATTERI TULEE LÄHELLE JA KOSKETTAA!

Toivottavasti jatko on turvattu tälle toimintamuodolle- voisin esim minä alkaa käydä taas teatterissa!

En aiemmin ole ajatellut kommentoida muiden blogijuttuja, mutta nyt täytyy ,
olen Päivi Hintsasen kanssa samaa mieltä , väkisin tehty yhteiskunnallisesti vaikuttava taide on tylsää,kamalaa !

Muistissani on murrosikäisenä koettu poliittinen 70-luku.
Kuka kaipaa hurmahenkistä 70-lukua ; Niilo Ylivainiota kaatamaassa kansaa tai aatteen vainoamia kuvataiteilijoita tehtailemassa
työläisten kuvia kankaille.
Enkä muista, että ihmiset ois välittänyt toisistaan sen enempää ; Eino Poutiainen sukkuloi SMP:n riveissä Tunturimopollaan unohdetun kansan puolesta. No VALTION TAKAAMAA opintolainaa saivat kaikki; rikkaammat opikselijat sijoittivat tulevaan asuntoon ja köyhät opiskelijat sitten ihan käytti rahat elämiseen ja se riitti ja oli hyvä asia.
Kalja vapautui entisestään ja siirtotyömaista hoilattiin.

Ei todettu olevan kuvateoksilla vaikutusta työläisen asemaan tai kukkaroon. Paljon ahdistuneita , leivättömiä taiteilijoita kyllä. Vallitsi yksi totuus ja se ei ole koskaan hyvä.

Eikä muuta saanut tehdä- , aatteelle vihkiytymätön taide oli pannassa.
Vailla apurahoja.

Toki ei käy kiistäminen kautta aikojen yhteiskunnalliseti vaikuttavien kirjojen vaikutuksesta ihmisten tietoisuudessa ympäröiviin tapahtumiin.
Vaikka Pentti Haanpää, Väinö Linna , Veijo Meri, Minna Canth , Elvi Sinervo, Hannu Salama , Paavo Rintala.
Yhteiskunnallisesti saa vaikuttaa Suomessa muutenkin kuin pelkästään taiteella, meillä on sananvapaus ja kokoontumisvapaus. Esim osallistumalla kunnallisvaaleihin, ja sitten pääsee kovan tingan kautta lautakuntaan , jossa loppujen lopuksi ei päätetä enää yhtään mitään. Esim viime kokouksessa meille ilmoitettiin , että 11 sivukirjastoa on tarkoitus sulkea Jyväskylässä! Päätös tehdään korkeammalla tasolla.
Ja taas me juotiin kaffetta.

Nykyaika on paljon monimutkaisempi puolustaa humanismia kuin 1970 -luku.
Jo informaation määrä on mahdoton . Ja tv:ssä näkyvien tappojen ja sotien!70-luvulla oli vain Vietnam. Koreat. BaderMeihoff. Työttömyys.


Suomessa on yhteiskunnallisesti vaikuttavia taiteilijoita.Esim
Yhteisötaiteilijoita.
Performanssitaiteilija Roi Vaara on esimerkki taiteilijasta ,jonka teokset puhuttelevat monella tasolla ja usein myös yhteiskunnallisen vaikuttamisen tasolla. Hän ei kuitenkaan tee orjallisesti teoksia jonkun teesin mukaan.Teokset ovat edelleen itsenäisiä teoksia.
Kuvataiteilija Teemu Mäen teoksissa kuvataan markkinatalouden hirveyksiä ja kulutushysterian uuvuttamia ihmisiä. Hän on kirjoittanut runsaasti aiheesta.

Vaikka en ole taiteen määrittäjä ja arvioija , uskallan Päivi Hintsasen artsuilusta sanoa oman mielipiteeni: olen aina pitänyt Päivin anarkistisesta suhtautumisesta taidehierarkkioihin ja taidekenttään.

Se näkyy hänen luomassa nettigalleriassa Henkevä Silakka. Samoin Colorianet on hieno ,vuorovaikutteinen sivusto kaikille.
Hänen omassa tuotannossaan- jotka kuvat ovat syvällisiä, humaaneja, eivätkä minusta kevytmielisiä- .
Päivi rikkoo rajoja ja tuo uutta joskus nuhjuiseenkin kuvataidekenttään. Ja on oma itse ja sanoo sen. Sitäpaitsi ajattelee.Siis vaikuttaa.

Itse olen keskittynyt itsekeskeiseen,psykososiaaliseen tilataiteen tekemiseen, jota myös kolmiulotteiseksi novelliksi nimittelen.
Nyt tosin taiteilijayrittäjänä olen keskittynyt herkkään kukka-aiheeseen jo pari kuukautta.
Ajattelen että esim amerikkalainen, ristiriitoja herättänyt monitaiteilija Andy Warhol keskittyi moneen mainoksista elokuviin ja taidekuvien monistamiseen. Eikä sillä huonommin mennyt.
Tai nykyajasta jos otetaan meiltä esimerkiksi monitoimimies Osmo Rauhala tai ankkataiteilija Kaj Stenvall tai muotoilija taiteilija Stefan Lindfors- tai Rosa Liksom.
Tosin en ehkä ole niin lahjakas ja monipuolinen kuin he.

Tänään 12 tuntia kukkien asettelua betoniin.
Olen yrittäjänä aloittelija , mutta olen jo oppinut , että monenlaisia velvoitteita ja maksuja siunaantuu ja päivän pituus ei vaikuta tuloihin lisäävästi kuten ehkä toisen palveluksessa. Ja alituinen jännitys säilyy - riittävätkö rahat kaikkeen?Tai mihinkään?Siinä mielessä ei eroa vapaan kuvataiteilijan roolista mitenkään.
On vapaus työskennellä yötä päivää.

Mutta en vielä tarvi veren vaihtoa!
Tosin olen tullut sinuiksi Kuoleman Laakso -ajatuksen kanssa.

Aamulla piirsin taiteilijamaisesti elävää mallia 8.00 -11.15- ja muovailin aiheesta pienoisveistosta.
Alhon Anne tuli mukaan piirtämään.

Totesimme, että jatkamme sessioita ja yritämme saada piirtämisen säännölliseksi - siis aina jonkun työhuoneella tai sitten jossain yhteisessä tilassa. Ilman ohjausta ja pari tuntia kerrallaan . Piirtäminen ylevöittää ja auttaa keskittymään oleelliseen : ihmiseen!

PS:Jyväskylän uutta Japanista tulevaa VIIPALE-TAIDEMUSEOA aletaan pystyttämään Valtion talon viereiselle tontille jo kesäkuussa!
Parkkitilaa jo tyhjennellään.Ja Taidemuseolla pakkaillaan!
Kivaa!

Hyvää Yötä!

2 kommenttia:

Päivi kirjoitti...

Leviämiseni omien rajojen ulkopuolelle tapahtuu näköjään muuallakin kuin fyysisessä prototyypissäni! Blogiloiseksi halajan. Itse en olisi osannut itseäni paremmin kehua ja siinähän (itsekehussa) oikeasti loistan!
Kehuista ja taputuksista tulee aina hyvä mieli, kiitos!
Tähän huomion määrään voi kyllä syntyä riippuvuus, mutta epäilenpä, että viisitoista minuuttiani julkisuudessa lienevät kohta ohi, joten otan nyt kaiken irti. Limusiini noutaa kohta.

Marja kirjoitti...

Niin. Se on vähintä mitä kaverille voi tehdä.
Hiiteen anonyymit nihilistit!
En ymmärrä nimimerkin taakse piiloutujia!Sekö on sitten oikeaa vaikuttamista kun v-ttuillaan kuliseissa!ja luulisi olevan ihan oikeita kohteita Suomi pullollaan!
Nimimerkin takana voi olla vain kun perhe tai toimeentulo tai henki vaarantuu !

Sii juu allrait!

Marja