Blogiarkisto

keskiviikkona, huhtikuuta 13, 2005

Kulttuurilautakunnan kokous 12.4.2005 päätyi Futuristien voittoon!12-1!

Kulttuurilautakunnan kokous 12.4.2005 päätyi Futuristien voittoon.12-1.
Jäin karvaasti tappiolle.

Tuskin oli kh:n muste ehtinyt maanantain 11.4 kokouksessa kuivua kun jo kulttuurilautakunnassa oli esitys Tietojenkäsittelymuseoyhdistys Ry:n 32000 Euron avustuksesta.
Kh:n paperissa ( asian valmistelija Maija-Liisa Havia) puhutaan edelleen museosta, vaikka kysymys on kokoelmasta koneita, joita muutama herra on talkoilla 20 vuotta kerännyt.

Muuten Havia ollessaan apulaiskaupungin johtajana , kierteli kaupungin kulttuuritiloja katsastamassa kulttuuritoimen johtajan kanssa mm Galleria Beckerillä ja totesi meille taiteilijoiden edustajille yhdessä Kulttuuritoimenjohtajan kanssa , että Jyväskylässä on liian monta museoa kustannettavanaan.
Joistakin näyttelytiloista on luovuttava.

No ilmeisesti peruspalveluja tuottava tietojenkäsittelymuseoyhdistyksen"kokoelmavarastomuseo"kuuluu niihin , jotka säästetään!

Kulttuuritoimen johdon erityis-suojeluksessa on 600 kpl yksityisen yhdistyksen keräämiä tietokoneita, jotka ovat varastossa , jonka vuosivuokra on 32000Euroa.

Yhdistyksellä ei ole ainakaan 5 vuoteen ollut muuta tulonlähdettä.
Lukuunottamatta muutaman tuhannen koottuja jäsenmaksuja.

Valtio ei ole lähtenyt mukaan tukemaan kokoelmaa.
Jo maalaisjärki sanoo, että tällaine hanke ei saa toimia kaupungin kulttuuritoimen kustannuksella.
Hanke on valtakunnallinen ja siihen tulisi saada mukaan tieotekniikan alan suuryritykset kuten Nokia.
Tietokoneita uusitaan ongelmaksi asti ja niiden tuhoamisesta kerätään erityismaksu.
Niinpä lahjoittajista ei varmasti ole pulaa kokoelmille tulevaisuudessakaan. Ja varastotilan tarve suurenee.

Laihana lohtuna oli kh:n lisäys : tietojenkäsittelymuseoyhdistyksen on suunnitteltava toimintaansa pitemmällä tähtäimellä ja tulee asettaa keräämänsä esineistö julkisesti nähtäväksi.

Kulttuurilautakunta päätti hyväksyä 32 000 euron avustuksen tietojenkäsittelymuseoyhdistykselle. Jätin eriävän mielipiteen .
En ole täysjärkisenä moraalisesti vastuussa moisesta päätöksestä.

Perustelen kantaani mm sillä , että kulttuuritoimi on lakkauttanut kaikki työskentelyapurahat eri alojen taiteilijoilta.
Kirjaston hankintarahat ovat tippuneet. Taidemuseosta puolet suljetaan.

Eikä kukaan ole huolissaan kaupungin taiteilijoiden toimeentulosta. Koneista ollaan erityisen huolissaan.

Mielenkiintoista , että jääviydestä ei puhuttu tällä kertaa mitään avustuksesta päätettäessä;
minulle sanottiin varsinaisen avustuskokouksen alkaessa, että jos on jäävi yhdessä kohtaa, jääviys koskee kaikkea päätöksentekoa.
Ihan kaupungin lakimiehelle kokouksista soiteltiin.

Kulttuuriavustuspykälä on yksi ja Nuorisoavustuspykälä toinen kokonaisuus.Näin ollen eilinen kokouspäätös ei ole laillinen. Useat jäsenet olivat jäävejä.
Puhumattakaan siitä, että kh:n edellisen illan kokouspöytäkirjaa ei ole edes vielä tarkastettu!

Hurjan nopeaa toimintaa kulttuuritoimen johdolta. Siis kun asia on oikea, laitetaan tapahtumaan ja rivakasti! Se on kulttuuripolitiikkaa! Olisipa samaa tehoa kun gallerioiden näyttelytiloja uudelleen järjestellään, vaan ei- vuosia on kulunut ja varoja erilaisiin suunnitelmiin Asemalle,Veturitalliin ja viimeksi Lutakkoon!Passivista on tässä asiassa ollut kulttuuritoimen puolella!

Otin Lutakko-asian esille kokouksen alussa. Kysyin , miksi Lutakko-kokonaisuutta ei ole esiteltykulttuuri- ja nuorisolautakunnan kokouksessa lainkaan!
Koskivathan suunnittelmat eräässä vaiheessa myös kaupungissa toimivien gallerioiden Harmonian, Beckerin muuttoa nykyaikaisiin tiloihin.

Lutakon valtti on rock-kulttuuri ja sitä kautta omaehtoinen nuorisorock-kulttuuri, käsittäen talkootyön talon hyväksi. Eli elävää nuorisokulttuuria bändiharjoitustiloineen jne.
Asian käsittely ja ratkaisu kuuluvat kokonaan kh:lle.
Näin minulle vastattiin. Meitä, siis Nuoriso- ja Kulttuurilautakuntaa ei ole tarvinnut täten informoida asiasta!

Sen sijaan meille on jaettu Tietojenkäsittelymuseoyhdistyksen papereita kilotolkulla, jotta valaistuisimme oikeiksi Futurismin kannattajiksi!

Sain kuitenkin läpi esityksen siitä, että kulttuuri- , ja nuorisolautakunnan seuraavaan kokoukseen toukokuussa kutsutaan Lutakossa toimivat järjestöjen edustajat ja Lutakossa toimivan kiinteistöyhtiön edustajat esittelemään kokonaisuutta.

Lahjoittaahan kaupunki talon ja tontin ja varoja kiinteistöyhtiölle ja osa yhdistyksistä on kulttuuri- ja nuorisotoimen avustusten saajien joukossa. Joten mielestäni on luonnollista , että
olemme perillä Lutakkoon tulevasta kulttuuritoiminnasta, taloudesta ja sisällöstä kokonaisuutena!Meillä on velvollisuus tietää!

Huomaan, että olen kuluttanut kolmen kuukauden aikana runsaasti aikaa perehtyäkseni kulttuuripolitiikkaan tässä kaupungissa. Ja välillä ihmettelen , olenko todella Jyväskylässä.
Tuossa radikaalissa kulttuurikaupungissa!Se taitaa olla 30- 50 vuoden takaista nostalgiaa, vielä haikuna tuntuvaa räväkän ja lahjomattoman Jyväskylän Kesän vaikutusta.
Helsingin Sanomien tiistain 12.4 otsikko TALOUS-sivulla.

Otsikolla:
Suomesta kadonnut vuodessa 150 000 luovaa ihmistä- "Numerojohtamisen kulttuuri syö luovan luokan tarvitsemaa happea"- RISC MONITOR -tutkimuksen mukaan Suomessa niin sanottuun luokkaan kuuluu 17% väestöstä.
Luovien ihmisten määrä on vähentynyt rajusti, silla vielä vuosi sitten luokkaan kuului 20%.
RISC Monitor -tutkimus tehtiin yhdessä Suomalaisen Työn Liiton kanssa ja mukana otannssa oli 5429 yli 15-vuotiasta.

Luovat ihmiset eivät ole kadonneet vaan ovat siirtyneet alaspäin pysyvyyttä korostaviin luokkiin. Luovuus korvautuu rutiininomaisella toiminnalla.
RISC MONITORIN mukaan luovan luokan määritteitä ovat muutoshalukkuus, joustavuus, itsenäisyys.Luovaan luokkaan kuuluva ihminen suhtautuu toisiin kulttuureihin avoimesti ja myönteisesti ja on empaattinen ja TEKNOLOGIAMYÖNTEINEN!

Jyväskylän Kesä täyttää tänä vuonna 50v. Saamme kulttuurilautakunnan jäseninä osallistua kaupungin kustannuksella avajaiskonserttiin!

Perjanataina 15.4. Jyväskylän Taiteilijaseuran 60-vuotisjuhlanäyttelyn avajaiset HLOVISSA.
Osallistuin juhlinnan valmisteluun puoli vuotta ollessani Taiteilijaseuran puheenjohtajana viime vuonna.

Avajaisissa jaetaan kulttuuripalkintoja. Ansiosta.


Eilisen kokouksen jälkeisestä tyrmistyksestä toivuttuani tähän aamuun, olen vihainen,
pettynyt !
Joulupukin lupasin laittaa tilalleni seuraavaan kokoukseen!

Iloista Keskiviikkoa muillekin demokratiaan uskoville!

Marja


#BeginEditable "tekstiosa" FUTURISMI Italiassa 1910-20 -luvuilla vaikuttanut esteettinen suuntaus, joka ihannoi koneiden, mekaniikan, vauhdin, hälyn ja liikkeen hallitsemaa uutta urbaania maailmaa. Futurismi ilmeni useilla taiteen aloilla, musiikin lisäksi kuvataiteissa, teatterissa, arkkitehtuurissa ja kirjallisuudessa, jopa keittotaidossa: 1920-luvulla Milanossa järjestettiin futuristisia illallisia, jossa tarjoiltiin mielikuvituksellisen näköisiä ja -värisiä ruokia.

Ei kommentteja: