Blogiarkisto

torstaina, huhtikuuta 21, 2005

Onko Stalin-maalaus arvokas?

Hei!

Eilen sain puhelinsoiton Kuopiosta, minulle tuntematon mieshenkilö soitti hän kertoi
saaneensa yhteystietoni Kuopion museolta ja jatkoi kysymyksellä muistanko mahdollisesti vuoden 1998 tapahtumia....hetken mietin mitä kamalaa rikosta olen mahtanut olla todistamssa...vai muisteleeko mies riisuutumisperformanssiani haikeudella.....mies jatkaa , että olen nähnyt sinä vuonna Kuopion Työnkulmalla eli Ruplalla maalauksen Stalinista , 1930 -luvulta ja jonkun Hakkaraisen kertoman mukaan olen todennut silloin 1998,että maalaus Stalinista on arvokas.Olin silloin muuten kokoamassa yhteisötaideteosta RUPLA jo tomintansa lakkauttaneen talon tiloihin.
Muistan hämärästi nähneeni muutaman maalauksen, jotka joku kiertävä kauppias toi työnkulman väelle ostettavaksi tai jotain.
Olen varmaan sanonut maalausta arvokkaaksi.Siksi, että maalaus teknisesti on ollut hienosti toteutettu. Kommunismin aikaan kaikki taiteilijat oli valjastettu palvelemaan propaganda-koneistoa ja johtajia maalasivat ja veistivät pysteiksi maan parhaat taiteilijat.
Vastasin miehelle, että koska en ole taideasiantuntija arvioijana en ole rahallista arvoa voinut määritellä silloin enkä aio tehdä sitä nytkään- oletan että hän oli rahasta ainoastaan kiinnostunut- vaan taideteosten arvoa rahassa mitataan huutokauppakamareilla ja esim taidemuseot antavat taidehistoriallista tietoa ja teknistä tietoa teoksen synnystä, mutta museotkaan eivät ryhdy rahallista arvoa antamaan.
Stalinin muotokuvamaalauksella on merkitystä laitoksille ja näyttelytiloille, jotka esittelevät sosialimin kauheuksia ja kurjuuksia tai historiaa kuten Lenin -Museo Tampeereella. Kukaan yksityinen tuskin haluaa isä Aurinkoista edes paskahuussin seinälle.
Jännittävää kuinka ihmisten mieleen jäävät tuollaiset lauseet kuin tässä esille tuotu
lyhyt kommentti Ruplalla. Taiteen suhteen ei siis olla välinpitämättömiä.

Ainakaan kun on rahasta kysymys.muistetaan kymmenen vuoden takainen lause.
Kuopiolaiset eivät ole unohtaneet minua!

Ps. On se hyvä , että me vapaassa markkinataloudessa saamme maalata vaikka Aku Ankkaa
tai Koivikkoa niin paljon kuin sielu sietää!
Ajatelkaapa jos joutuisimme maalaamaan Lipposia, Vanhasia, Halosia erilaisina muunnelmina koulujen ja julkisten tilojen seinille!


Tänään Luova Forum Dynamolla!
Toivotaan seminaarin vievän taas harppauksen eteenpäin hyvää hanketta, onhan mukaan kutsuttu kaikki alueen merkittävät vaikuttajat!

Luova Paja on erityisen tärkeä ollessamme tilanteessa, jossa kulttuuriavustukset luovan alan ammatilaisille ovat supistuneet minimiin.
Tänään tuli uutinen Vantaan kaupungin kulttuuriteosta; JÄÄDYTETÄÄN KAUPUNGIN KAIKKI TAIDEHANKINTARAHAT VUOTEEN 2008 ja siirrettään päätöksenteko kokonaan asiantuntijoilta politiikoille eli tilakeskukselle!

Eläköön Vapaa taide ja Vapaa Markkinatalous!

Heips!

Marja

Ei kommentteja: