Blogiarkisto

perjantaina, huhtikuuta 29, 2005

Kokemuksesta on hyötyä!

Aloitin aamun portfolion koostamisella ja jatkoin laskujen kasaamisella kirjanpitäjälle.
Olen nykyisin kuukausialvillinen.

Sitten postiin New Yorkin residenssihakemusta viemään.

Sitten Pohjanlammen koululle klo 10.Olin aiemmin keväällä jo vetänyt jopa 6 tuntia muovailua savesta siellä. Nyt näkisin poltetut Vaivaisukot ja - akat.
Opettajan huoneessa oli iloisesti Vappu-pöytä valmis, simaa leivoksia ,eläviä kukkia! Ja hyväntuulinen tunnelma; heti kahvikuppi kouraan ja munkkia suuhun.Menossa koululla oli perinteinen TENAVA-tähti kisailu.

Kuvataidetunnilla aiheena kukkakimppu ja vesivärimaalaus.
Luokka ei voinut tällä kertaa olla kuvataidetiloissa kun koulun käyttöastetta on nostettu Keljon koulun oppilailla- Keljossa on hometta!Ja Keljolaiset siis sijoittuivat kuvataidetiloihin.

Paula Ohrasen Luokka oli sis tuttu savityöpajasta kuukausi aiemmin. Tänään tila oli ahdas 28 oppilaalle ,mutta hyvät valmistelut ennakkoon mahdollistavat onnistuneen oppitunnin.
Paula oli hankkinut huippuhienoa vesiväripaperia,sellaista huokoista.
Lyhyen alustuksen ja värisekoitusharjoittelun jälkeen pääsimme Kukkakimppua maalaamaan;
Kukkia oli ruskoliljojen sukulaisia,vaaleanpunaisia,sinertäviä hernekukkia?Yksi intohimoisen syväpunainen ruusu, yksi keltainen tulppaani -

siitä taikoivat lyhyen siveltimen ja värinsekoitusesittelyn jälkeen lapset upeita maalauksia, Kaikki erilaisia ja mehukkaita! 2 Tuntia lyhykäisyydessään toteutti kaikille virkistävän luovan hetken!

Siis kun fokusoi siihen , että lapset saavat kokea eniten , lyhyellä oppimäärällä ja taiteilija itse on kuliseissa sähläri ja KUUNTELEE ryhmän sisäisiä ääniä ja lapsia yksilöinä-lyhytkin aika on onnistunut luova prosessi.
Kiitos Paula Ohraselle hyvästä valmistelusta ja jaksamisesta!

Lopuksi ihailimme vielä koulun vitriinissä esillä olevia lasten punasaveen toteutettuja , poltettuja Vaivaisukko ja -akkasaveistoksia! Annoin palautetta niistäkin melkein kaikille.

Niinpä ajattelin lopuksi, että jos en olisi opettanut viittätoista vuotta lapsia ja nuoria Kuopion Lasten ja Nuorten kuvataidekoulussa 1980-90 luvulla, en kykenisi vetämään noin lyhyessä ajassa onnistuneita tunteja !Kokemuksesta on oppinut tyhjästä nyhjäseen!

Kulttuuriaitan liksat taiteilijoille vaan ovat surkeita!25 euroa/tunti ja
useimmiten muutama tunti per taiteilija kuukaudessa!

Kuka korjaisi selvän virheen!Tuntimäärät ovat yksittäiselle taiteilijalle pieniä ja tulo näin ollen todella pieni, eläketurva kertyy jos onnistuu saamaan samalle kuukaudelle yli 6 tuntia!Valmistelut kuuluvat opetustunteihin luonnollisena osana!Suunnittelumoka!

Ainako Artisti maksaa!

Työn Juhla toisille -Vappu- Monille ei - Joutilaisuuden lisäpäivä vastentahtoisesti monelle- Kevään , Valon juhla kaikille!

Heips!

Marja

Ei kommentteja: